EDISYON:

Fitne ateşine bir odun daha! İmamoğlu'ndan Yavaş'a 'Benim yol arkadaşım değildir' göndermesi... İşte krizin perde arkası

17:2819/09/2024, Perşembe
G: 19/09/2024, Perşembe
Diğer

CHP'de liderlik hayali kuran İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş arasındaki sözde 'ağabey-kardeş' ilişkisi derin çatlaklar göstermeye başladı. CHP'de, kurultay günü Yavaş ile İmamoğlu'nu karşı karşıya getiren 'konuşma' krizinde yeni bir perde açıldı. İmamoğlu yaptığı son konuşmada isim vermeden Yavaş'a göndermede bulundu. İmamoğlu, "Zaman, önümüzdeki sürece dair en iyi şekilde hazırlanma zamanıdır. Zaman, milletin sorunlarını konuşmaya ve o sorunlara çözüm bulmayı bize emreden bir zamandır. Zaman, hele hele aynı odada, aynı mekanda, aynı çatı altında siyaset yapan insanların, 'Sen benim ayağıma bastın. Sen benim koluma dokundun. Ya da karnıma dirsek attın. Yüzüme sert baktın' deme zamanı değildir. Bununla uğraşan kim var ise, benim yol arkadaşım da değildir. Nokta" dedi. Yavaş'ın vereceği cevap merak konusu olurken, Ankara kulislerinden edinilen bilgilerle İmamoğlu ve Yavaş krizinin perde arkasını derledik...

CHP içindeki ‘cumhurbaşkanı adayı kim olacak’ muamması, partideki gerilimi yükseltiyor. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile ABB Başkanı Mansur Yavaş arasında CHP Tüzük Kurultayı'nda başlayan kriz yeniden alevlendi. İmamoğlu, son olarak bir törende yaptığı açıklamada Mansur Yavaş'ın ismini vermeden göndermelerde bulunarak adeta meydan okudu.

Özellikle siyasi yol arkadaşlarım...

İmamoğlu, "Böylesi zor bir dönemde özellikle benim siyasi yol arkadaşlarım, özellikle benim CHP içinde siyaset yapan arkadaşlarıma ya da belediye başkanı, meclis üyesi, milletvekili olan partinin üst yönetimine net olarak bir şey söylemek isterim" diyen Ekrem İmamoğlu Mansur Yavaş'a şu mesajı yolladı:


'Yüzüme sert baktın' zamanı değil

"Zaman, önümüzdeki sürece dair en iyi şekilde hazırlanma zamanıdır. Zaman, milletin sorunlarını konuşmayı ve o sorunlara çözüm bulmayı bize emreden bir zamandır. Zaman, hele hele aynı odada, aynı mekanda, aynı çatı altında siyaset yapan insanların 'Sen benim ayağıma bastın, sen benim koluma dokundun, yüzüme sert baktın' zamanı değildir. Bununla uğraşan kim varsa benim yol arkadaşım değildir, nokta!"



Fitne ateşine odun atıldı

İmamoğlu ile Yavaş arasındaki gerilim CHP Tüzük Kurultayı'nın ikinci gününde yaşandı. Basınla paylaşılan programda, konuşmacılar arasında yer almayan Yavaş, konuşmacı olduğunu programın başlamasına 1 saat kala öğrendi. İmamoğlu'nun ardından kürsüye gelen Yavaş'ın sözleri salonda soğuk rüzgarlar estirdi. Polemik çıkarmak istemediğini belirten Yavaş, “Ekrem Başkanımın güzel konuşması gibi bir konuşma yapmak isterdim, Türkiye’nin tüm sorunlarına değinen ve fikirlerimi de açıklamak isterdim. Ama maalesef bir saat önce bana telefon açılıp 'siz de konuşun' dendi. Bir kasıt aramıyorum ama kurumsal bir partide eğer iki belediye başkanı konuşturuluyorsa şöyle bir sorun vardır” dedi.


Konuşma hazırlayabilirdik

“Aylardır yapılan fitne ateşine yani ‘Ekrem mi Mansur mu’ şiddetli bir şekilde karşı çıkıyorum” ifadelerini kullanan Yavaş şöyle devam etti:

“Bu konuda Sayın Genel Başkanımızın görüşü ve açıklaması belli. Biz 14 tane Büyükşehir Belediye Başkanıyız sadece ikisini konuşturursanız buradan biz de fitne ateşine odun atmış oluyoruz. Yani ben isterdim ki bütün arkadaşlarımız bu konuda görüşlerini açıklasın. Ya da ileriye dönük bir şey düşünülüyorsa ikimiz de aynı şeyleri anlatacağız aynı duygulara sahibiz. En azından bir gece öncesinden prompter hazırlayarak bir konuşma hazırlayabilirdik. Biz de Türkiye'ye bir mesaj verebilirdik."


Sağ partilere yöneldi

İmamoğlu ve Yavaş arasındaki sürtüşme sonrası başkentte yeni hesaplar kurulmaya başlandı. Yeni Şafak'tan Uğur Duyan'ın haberine göre,

CHP içindeki ‘cumhurbaşkanı adayı kim olacak’ muamması, partideki gerilimi yükseltiyor. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın sağı yeniden tanzim etmeye çalıştığı iddia edildi. Yeni Şafak'a konuşan merkez sağda siyaset yapmış eski bir politikacı, "Yavaş, Demokrat Parti üzerinden Meclis'teki sağ partileri kontrolü altına alma arzusunda” dedi. Kaynaklar, "Mansur Yavaş'ın Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde CHP'den aday gösterilmeme olasılığına karşın, kendisine ikinci adres” oluşturmaya çalıştığını söyledi.


İmamoğlu’nun Yavaş sancısı

Yavaş’ın İmamoğlu ile Tüzük Kurultayı’ndaki konuşmasıyla zirve yapan gerginliği CHP MYK toplantısına taşındı. İmamoğlu’na yakın bir MYK üyesinin "Yavaş, partinin yetkili organlarında tepkisini ortaya koymayarak, parti içinde kriz var havasını güçlendirdi” dediği öğrenildi.


Kurultay bitti, kavga bitmedi

Kurultay krizin ilk sinyallerinin, kurultaydan 48 saat önce alındığı öğrenildi. Yeni Şafak'ın CHP kaynaklarından edindiği bilgiye göre, kurultayın ikinci günü Genel Başkan Özgür Özel ve Genel Sekreter Selin Sayek Böke'den sonra kürsüye çıkan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu, bu konuşma için CHP Genel Sekreterliği'ne 4 Eylül’de resmi başvuru yapmış. İmamoğlu'nun konuşmasından haberdar edilen Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ise konuşma için başvuruda bulunmamış.


İmamoğlu'nun konuşma yapacağının kurultaydan 48 saat önce belli olduğunu belirten CHP kaynakları, “Olaydan Mansur Yavaş da haberdardı. Son anda kendisinin listeye eklenmesinin sebebi, durumdan haberdar olması ve içerlenmesidir” bilgisini verdi. Krizin Yavaş tarafından bilinçli çıkarıldığını savunan parti kaynakları, “Genel Başkan Özel, Yavaş'ın durumdan haberdar olduğunu bilmesine rağmen, bu çıkışı orada yumuşatmaya çalıştı. Ama Yavaş, planlı ve hesaplı olarak kürsüde İmamoğlu'na yüklenerek, delegeye varlığını gösterdi” değerlendirmesinde bulundu.


Normal şartlar altında o gün Yavaş’ın konuşma yapmayacağı, ancak durumdan rahatsız olması nedeniyle, kriz çıkmasın diye programa adının eklendiği öğrenildi. Bu nedenle İBB Başkanı olarak kürsüye çıkacak İmamoğlu’nun “Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı” olarak davet edildiği, Yavaş’ın da “Tarihi Kentler Birliği Başkanı” olarak konuşmacı listesine eklendiği kaydedildi.



#Ekrem İmamoğlu
#Mansur Yavaş
#CHP

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.