EDISYON:

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'barış için birlik kararı' çıkışının bilinmeyenleri: BM Genel Kurulu nasıl BMGK'nın üstüne çıkacak?

Hüseyin Berk
23:3324/09/2024, Salı
G: 25/09/2024, Çarşamba
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri olan beş ülkeye karşı yönelttiği "Dünya beşten büyüktür" eleştirisini tekrarladı. Gazze'deki İsrail soykırımına da vurgu yapan Erdoğan, terör devletinin tıpkı Hitler'e yapıldığı gibi durdurulması gerektiğini vurguladı ve 1950 yılındaki 'Barış için birlik' kararını örnek gösterdi. Peki Birleşmiş Milletler, sistemi kilitleyen bu beş ülkeden bağımsız nasıl karar alabilir, BM Genel Kurulu nasıl BMGK'nın üstüne çıkar? Prof. Dr. Hasan Köni, merak edilen sorulara tvnet canlı yayınında yanıt verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, terör devleti İsrail'in Gazze'deki soykırım saldırılarına ilişkin Birleşmiş Milletler Zirvesi'nde dünyaya flaş bir çağrıda bulundu.

"Bundan 70 sene önce nasıl Hitler, insanlığın ittifakıyla durdurulmuşsa, Netanyahu ve cinayet şebekesi de “insanlığın ittifakıyla” durdurulmalıdır."
diyen Erdoğan,
"Genel Kurul’un “1950 tarihli Barış İçin Birlik Kararında” mevcut olduğu gibi kuvvet kullanma tavsiyesinde bulunma yetkisinin, bu süreçte mutlaka değerlendirilmesi gerektiğine inanıyoruz."
ifadelerini kullanmıştı.

Nedret Ersanel moderatörlüğünde tvnet'te canlı yayınlanan Akıl Odası programında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'barış için birlik' çağrısıyla neyi kast ettiği ele alındı.

BM Genel Kurulu nasıl BMGK'nın üstüne çıkacak?

Prof. Dr. Hasan Köni, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu sözleriyle,
"Güvenlik Konseyi'nin kilitlendiği durumlarda Genel Kurul'un barışı korumak için faaliyete geçip yetki sahibi olması durumunu"
ifade ettiğini vurguladı.
Kore Savaşı'ndan örnek veren Köni, "
Kore Savaşı çıkınca; Rusya, sürekli 'veto'yu vuruyor ve Güvenlik Konseyi kitleniyor. Aynı bugün olduğu gibi. Bugün de kim vuruyor? Rusya vuruyor İngiltere'yle Amerika, Fransa birlikte vuruyor. Bunun üzerine toplanıyorlar olay çok büyük. Nusra'da da nükleer silah var. Barış içinde birlik kararıyla Güvenlik Konseyi kitlendiğinde Genel Kurul'un barışı korumak için faaliyete geçip yetki sahibi olacağını kabul ediyorlar. Genel kurul, BMGK'nın üstüne çıkarılıyor."
diye konuştu.

"Yetki tamamen Genel Kurul'un eline geçebiliyor"

Genel Kurul'un bu tür durumlarda barış ve güvenliği eline alabildiğini vurgulayan ve yetkiyi tamamen ele geçirdiğinin altını çizen Köni, "Yeni değişim paketi sundular. Burada yeni değişim paketinde bu var. Yani bu yapının değiştirilmesi lazım. Niye? Işte Latin Amerika temsil edilmiyor, Afrika temsil edilmiyor, Güneydoğu Asya temsil edilmiyor. Bunların temsil edilebileceği yeni bir yapılanmaya gidiyor. Çünkü bu eskimiş bir sistem. 80 sene sürdü." dedi.

"Burada Cumhurbaşkanının söyledikleri doğru. Yani bunu bütün Birleşmiş Milletler'deki konuşanlar bunu söyleyecek." diyen Köni, "Dünya konusunda söyledikleri her test tarafından kabul edilebilecek şeyler." ifadelerini kullandı.




#Birlemiş Mİlletler Güvenlik Konseyi (BMGK)
#Birleşmiş Milletler
#Recep Tayyip Erdoğan
#Hasan Köni
#tvnet

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.