EDISYON:

İsmail Haniye kimdir: Mücahitlerin şeyhi

15:2531/07/2024, Çarşamba
G: 31/07/2024, Çarşamba
Yeni Şafak

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, İran'ın başkenti Tahran'da kaldığı konutunda uğradığı saldırıda şehit edildi. Peki İsmail Haniye kimdir? Nerede doğdu? Hamas'a ne zaman katıldı? Şehadetinden önce en son hangi siyasiyle görüştü?

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye Hamas lideri İsmail Haniye, yeni seçilen Pezeşkiyan'ın yemin töreni için gittiği İran’da Cumhurbaşkanı ile görüşmesi sonrasında Tahran'daki konutunda uğradığı terör saldırısında şehit edildi. Peki İsmail Haniye kimdir, hangi görevlerde bulundu, Hamas'a ne zaman katıldı, Filistin davasındaki önemi neydi?

İsmail Haniye, göçe zorlanan Filistinli bir ailenin çocuğu olarak 1963'te Şati Mülteci Kampı'nda dünyaya geldi. 1987 yılında Gazze İslam Üniversitesi'nden Arap dili ve edebiyatı bölümünden mezun oldu. 1989'da I. İntifada’ya katıldığı ve Hamas üyesi olduğu gerekçesiyle tutuklandı. 1992’de İsrail tarafından Lübnan’a sürüldü ve ertesi yıl Gazze'ye geri döndü.

1999'dan 2004'e kadar, Hamas genel sekreteri Şeyh Ahmet Yasin'in özel kalem müdürlüğünü yaptı. Aralık 2005'te yapılan ve 25 Ocak 2006'da tekrarlanan Filistin Yasama Konseyi seçimlerinde Hamas lideri Halid Meşal'in Şam'da sürgünde bulunmasından dolayı listenin en başında yer aldı.

Hamas'ın 132 sandalyeden 74'ünü aldığı seçimler sonucunda Haniye, 16 Şubat 2006'da Hamas'ın başbakan adayı olarak açıklandı. 19 Şubat'ta, ABD ve İsrail'in karşı çıkmalarına rağmen Filistin başkanı Mahmud Abbas tarafından başbakanlığa atandı.

Ekim 2006'da Gazze'de El Fetih ile Hamas üyelerinin çarpışmaları sırasında konvoyuna düzenlenen saldırıdan kurtuldu. Mayıs 2007'de İsrail'in evine karşı düzenlediği füze saldırısını atlattı.

Haziran 2007'de Gazze Şeridi'ndeki Hamas ile El Fetih arasındaki çatışmaların tırmanması üzerine, Filistin devlet başkanı Mahmud Abbas tarafından görevinden alındı.

7 Ekim 2023'te Aksa Tufanı sonrası Siyonist İsrail'in başlattığı soykırımda 3 olu ve 4 torununu şehit veren İsmail Haniye, Pezeşkiyan'ın yemin töreni için gittiği İran’da İran Cumhurbaşkanıyla görüşmesi sonrasında Tahran'da kaldığı konutunda uğradığı saldırıda şehadete erişti.




#İsmail Haniye
#Hamas
#Suikast
#İran
#Gazze

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.