Güney Kore polisi, görevinden azledilen ve yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle tutuklanmak istenen eski Cumhurbaşkanı Yoon Suk Yeol’u gözaltına almak için evine baskın düzenlemeye çalıştı. Ordudan askerlerin engel olduğu polisler geri çekilmek zorunda kaldı. Yoon Suk Yeol destekçileri de konutun çevresinde toplandı. Yaklaşık 2 bin 700 polis, güvenliği sağlamak için alanda görevlendirildi.
Yoon Suk Yeol’un avukatı, tutuklama emrini “yasadışı ve geçersiz” olarak nitelendirerek, girişimlere karşı yasal işlem başlatılacağı tehdidinde bulundu. Avukat, bu adımın hukuka aykırı olduğunu savunarak süreci eleştirdi.
Siyasi kriz derinleşiyor
Yoon Suk Yeol’un görevden alınmasının ardından yaşanan bu kriz, Güney Kore siyasetinde yankı uyandırmaya devam ediyor. Tutuklama emrinin askıya alınmasıyla birlikte gözler, sürecin nasıl ilerleyeceğine çevrildi.
Ne olmuştu?
Güney Kore'de Aralık 2024'te, Cumhurbaşkanı Yoon Suk-yeol'ün ani sıkıyönetim ilanı ve ardından yaşanan gelişmeler, ülkede ciddi bir siyasi krize yol açtı. 3 Aralık 2024'te Yoon, "Kore Cumhuriyeti'ni Kuzey Koreli komünistlerden korumak" gerekçesiyle beklenmedik bir şekilde sıkıyönetim ilan etti. Ancak bu karar, muhalefetin ve kamuoyunun sert tepkisiyle karşılaştı. Parlamentoda hızla toplanan milletvekilleri, sıkıyönetim kararını geçersiz ilan etti ve Yoon, sadece altı saat sonra kararını geri çekmek zorunda kaldı. Bu olayın ardından, Yoon'a "kalkışma" suçlaması yöneltildi ve hakkında soruşturma başlatıldı. Muhalefet partileri, Yoon'un görevden azledilmesi için parlamentoya önerge sundu. 14 Aralık 2024'te yapılan oylamada, 204 milletvekili Yoon'un azledilmesi yönünde oy kullanırken, 85'i ise red oyu verdi. Bu sonuçla birlikte, Yoon'un yetkileri askıya alındı ve Başbakan Han Duck-soo geçici olarak cumhurbaşkanlığı görevini üstlendi.