Türk bayrağı, Kırmızı renk üzerine beyaz hilal ve yıldız konuşlandırılan Türk bayrağı, Türk milleti için büyük önem taşıyor. Türk bayrağındaki al renk, şehitlerimizin kanını, hilal ve yıldız bağımsızlığımız sembollerindendir. Milli ve manevi değerlerimizin sembolü Türk bayrağının en güzel, görkemli ve dikkat çekici fotoğraflarını sizler için derledik. Sizler için derlediğimiz Türk bayrağı fotoğrafları...
En güzel Türk bayrağı resimlerine ulaşmak istiyorsanız doğru adrestesiniz. 2023 yılına özel Türk bayrağı fotoğraflarını sizler için sayfamızda derledik. Türk bayrağındaki al renk, şehitlerimizin kanını, hilal ve yıldız bağımsızlığımızı sembol ediyor. Türk bayrağının en güzel, görkemli ve dikkat çekici fotoğraflarını sizler için derledik. Al renkli zemin üzerine beyaz hilal ve yıldız konarak oluşan Türk Bayrağımız...
- Al renkli zemin üzerine beyaz hilal ve yıldız konarak oluşan bayrak mevcut şekliyle ilk olarak 1844 yılında Abdülmecit dönemindeki Tanzimat sürecinde kabul edilmiş, Cumhuriyet döneminde 29 Mayıs 1936'da 2994 Sayılı Türk Bayrağı Kanunu ile Türkiye Cumhuriyeti'nin ulusal bayrağı olarak kanunlaşmıştır. 22 Eylül 1983'te 2893 Sayılı Türk Bayrağı Kanunu ile bayrak ölçütleri belirlenmiş ve bayrak son halini almıştır.
Efsaneye göre bayraktaki al, kan kırmızısıdır ve şehitlerin dökülen kanlarını temsil eder. Gece yarısı bu kanların üzerine yansıyan hilal biçimindeki ay ve bir yıldızla beraber Türk Bayrağının görüntüsü oluşur.
Osmanlı İmparatorluğu'ndan önceki Anadolu Türk devletlerinde kullanılan bayrak renk ve sembolleri hakkında yeterli bir bilgi yoktur. Türk bayrağı ilk olarak Anadolu Selçuklu hükümdarı Gıyaseddin Mesud tarafından Osman Bey'e gönderilen beyaz renkli sancak olarak görülür. 15. yüzyıldan sonra al bayrak Yavuz Sultan Selim dönemindeki Çaldıran Savaşı'nda ise yeşil bayrak kullanılmaya başlanmıştır. Türk bayrağına en yakın şekle ise III. Selim döneminde rastlanır. Bu bayrakta hilal ile birlikte sekiz köşeli yıldız kullanılmıştır. Sekiz köşeli yıldız şekil bilimine göre zafer anlamı taşımaktadır. 1844 yılında Abdülmecit dönemindeki Tanzimat sürecinde bayraktaki yıldız beş köşeli şeklini almıştır. Beş köşeli yıldız insanı sembolize etmektedir.
- BAYRAK
- Ey mavi göklerin beyaz ve kızıl süsü,
- Kız kardeşimin gelinliği, şehidimin son örtüsü,
- Işık ışık, dalga dalga bayrağım!
- Senin destanını okudum, senin destanını yazacağım.
- Sana benim gözümle bakmayanın
- Mezarını kazacağım.
- Seni selâmlamadan uçan kuşun
- Yuvasını bozacağım.
- Dalgalandığın yerde ne korku, ne keder...
- Gölgende bana da, bana da yer ver.
- Sabah olmasın, günler doğmasın ne çıkar:
- Yurda ay yıldızının ışığı yeter.
- Savaş bizi karlı dağlara götürdüğü gün
- Kızıllığında ısındık;
- Dağlardan çöllere düştüğümüz gün
- Gölgene sığındık.
- Ey şimdi süzgün, rüzgârlarda dalgalı;
- Barışın güvercini, savaşın kartalı
- Yüksek yerlerde açan çiçeğim.
- Senin altında doğdum.
- Senin altında öleceğim.
- Tarihim, şerefim, şiirim, her şeyim:
- Yer yüzünde yer beğen!
- Nereye dikilmek istersen,
- Söyle, seni oraya dikeyim!
- Arif Nihat Asya