14 Mayıs 2023 Pazar günü oy verme işlemi saat 08.00'de başlayıp saat 17.00'de sona erecek. Seçim günü bütün yayınlar, saat 21.00’den sonra serbest olacak, ancak YSK tarafından gerek görülmesi halinde saat 21.00’den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verilebilecek.
Trabzon'un 17 ilçesinden biri olan Tonya, doğu Karadeniz bölgesinde yer almaktadır. Tarihi oldukça eskilere dayanan Tonya, birçok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Tonya ilçesi, Trabzon şehir merkezine yaklaşık 50 km uzaklıkta yer almaktadır. Tonya'nın kuzeyinde Karadeniz, güneyinde Zigana Dağı, batısında Vakfıkebir ve doğusunda ise Gümüşhane il sınırı yer almaktadır. Tonya'nın yüzölçümü 924 km²'dir ve ilçenin güncel nüfusu yaklaşık 24.000'dir.
Tarihi açıdan bakıldığında, Tonya'nın tarihi eski çağlara kadar uzanmaktadır. Bölge, sırasıyla Persler, Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu ve Trabzon İmparatorluğu gibi pek çok uygarlığın hâkimiyeti altına girmiştir. Bu nedenle Tonya, tarihi eserleriyle ünlüdür. Tonya Kalesi, İskender Paşa Camii, Pazar Hamamı ve Tonya Müzesi, ilçenin önemli turistik yerlerindendir.
Tonya'nın coğrafi yapısı oldukça zengindir. Dağlık arazisi ve bol yağışlı iklimi sayesinde bölge, zengin ormanları ve endemik bitki türleriyle ünlüdür. Tonya'nın önemli akarsuları arasında Boztepe, Sevinç ve Kuzalan Çayı yer almaktadır. İlçenin doğal güzellikleri arasında Zigana Geçidi, Karagöl ve Çamburnu Tabiat Parkı da yer almaktadır.
Tonya'nın ilçe merkezi ve köyleri toplam 59 mahalleden oluşmaktadır. Bunlar arasında en büyükleri Çağlarca, Derebaşı, Gürbulak, Kireçli, Oymalı ve Taşlıca mahalleleridir. Tonya'nın ekonomisi, tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. İlçede en çok yetiştirilen ürünler arasında fındık, çay, mısır, fasulye ve patates yer almaktadır. Ayrıca hayvancılık da önemli bir geçim kaynağıdır.
1- Sandığa gitmeden önce nerede oy kullanacağınızı öğrenin, oy kullanma saatlerine dikkat edin:
Vatandaşlar ilk olarak nerede ve hangi sandıkta oy kullanacağını öğrenecek. Bu bilgileri içeren seçmen bilgi kağıdı eline ulaşmayanlar, YSK'nın internet sitesinden, e-Devlet kapısından veya Seçmen Sorgulama mobil uygulamasından oy kullanacağı yer ve sandık numarasını öğrenebilecek. Seçmen bilgi kağıdının getirilmesi zorunlu olmayacak.
Tüm yurtta oy verme saatleri 08.00-17.00 olarak uygulanacak. Oy vermenin bitiş saati geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler varsa, sandık kurulu başkanı seçmenleri saydıktan ve kimliklerini aldıktan sonra sırayla oylarını kullanmalarına izin verecek. Saat 17.00'den sonra gelen seçmen oy kullanamayacak.
2- Üzerinde T.C. kimlik numarası olan kimlik belgenizi unutmayın:
Sandık başına gelen seçmen, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi, "kimliğini tereddütsüz ortaya koyan" resimli, resmi nitelikteki belgelerden birini başkana verecek ve seçmen sıra numarasını söyleyecek. Bu belgelerden birini vermeyen seçmen oy kullanamayacak.
3- Cep telefonuyla kabine girmeyin:
Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak olacak. Bu tür cihazların oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılması gerekecek.
4- Oy pusulasına mühür dışında işaret koymayın:
Seçmenler, birleşik oy pusulalarında tercih ettiği cumhurbaşkanı adayı, siyasi parti, ittifak veya bağımsız aday için ayrılan bölümden dışarı taşırmadan "TERCİH" veya "EVET" mührünü basarak oyunu kullanacak. Oyun geçerli sayılması için "TERCİH" veya "EVET" mührü dışında oy pusulalarının herhangi bir yerine imza atılmaması, işaret konulmaması gerekecek. Zarfa pusulalar dışında bir şey konulmayacak. Yanlış oy kullandığını düşünen ve yeni pusula isteyen seçmene yenisi verilmeyecek.
5 - Pusulaları tek zarfa koyun:
Seçmene, cumhurbaşkanı seçimi ve milletvekili genel seçimi için iki ayrı oy pusulası verilecek. Tüm oy pusulaları tek zarfa konulacak.
6- Oy kullandıktan sonra imza atmayı unutmayın:
Seçmen, zarfı sandığa attıktan sonra sandık seçmen listesinde adının bulunduğu yerin karşısına imza atacak.
Seçim, kendilerine memuriyet, temsil yetkisi veya bir vekalet verilecek, kanuni şartlara uygun kişilerin, bir kısım veya bütün vatandaşlar tarafından tercih ve tespit edilmesi işlemi. Toplu bir iradenin birden fazla aday arasında tercihte bulunması.
Seçimlerin başlamasından bitimine kadar, seçimin düzen içinde yönetimi ve dürüstlüğüyle ilgili bütün işlemleri yapmak veya yaptırmak, seçim süresince ve seçimden sonra seçim konularıyla ilgili bütün yolsuzlukları, şikâyet ve itirazları incelemek ve kesin olarak karara bağlamak.
Türkiye’de 12 Eylül 1980 askerî darbesinden sonra seçim barajı (10 Haziran 1983 tarihli 2839 sayılı kanunla) %10 seviyesine yükseltilmiştir. Seçimlerde yüzde 10 olarak uygulanan ülke seçim barajı 31 Mart 2022 tarihinde yüzde 7'ye indirilmiştir.