WikiLeaks'in, ABD'de başkan adaylarından Hilary Clinton'ın yardımcısına ait e-mailleri yayınlaması büyük yankı uyandırmıştı. Bu eylem, Julian Assange'ın internetinin kesilmesiyle neticelendi. Devamında ABD'ye tarihin en büyük siber saldırılarından biri düzenlendi. Bu dev siber saldırının arkasından da WikiLeaks çıktı. Assange ve ekibi, Clinton'a ait gizli bilgileri ifşa etmeye devam ediyor.
Her şey Julian Assange'ın başında olduğu Wikileaks'in, John Podesta'ya ait e-mailleri ifşa etmesiyle başladı… Wikileaks, ABD'de başkan adaylarından Hillary Clinton'ın seçim kampanyalarını yürüten ekibin başındaki John Podesta'ya ait 2 bin 60 mail ele geçirdi. Söz konusu maillerin 2008-2016 yıllarını kapsadığı ve devamının geleceği açıklandı.
Bunun üzerine uyarı amaçlı 4 yıldır Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği'nde sığınmacı olarak yaşayan Julian Assange'ın internetle olan bağlantısı kesildi. Bu olayın perde arkasında ABD'nin olduğu ifade ediliyor zira Ekvador hükümeti tarafından yapılan açıklamada "başka ülkelerin bağımsızlığına saygı ve ABD'deki başkanlık seçimi yarışında taraf olunmaması" ifadeleri kullanıldı.
Son olarak dün akşam saatlerinde ABD, tarihinin en büyük siber saldırılarından birine maruz kaldı. Twitter, GitHub, Spotify, PayPal, Reddit, Netflix, SaneBox ve Heroku gibi dünyaca ünlü internet sitelerin DNS sağlayıcıları hedef alındı ve dünya çapında kullanıcılar bu sitelere erişemedi. DDoS saldırılarının saatlerce sürdü ve bu süre içinde milyonlarca kişi bu sitelere erişim sağlayamadı. Saldırıdan ötürü sitelerin ciddi maddi kayıp içinde olduğu tahmin ediliyor.
Saldırının kimin tarafından yapıldığı ilk etapta tespit edilememişti. Fakat Wikileaks'in resmi Twitter hesabından yapılan açıklama, bazı şeyleri anlamamıza yardımcı oldu:
Paylaşılan tweette aynen şu ifadeler kullanılıyor:
- Bay Assange hala hayatta ve WikiLeaks yayınlarına devam ediyor. Destekçilerimizden ABD'deki interneti yavaşlatma eylemini sona erdirmelerini rica ediyoruz. Kendinizi kanıtladınız.
Yani DDoS saldırısının ardında açık bir şekilde WikiLeaks olduğu görünüyor. Siber saldırının ardından WikiLeaks, John Podesta'ya ait mailleri yayınlamaya devam ediyor. Mailler, WikiLeaks'in Twitter adresinden aleni bir şekilde yayınlanıyor.
Sızdırılan bu mailler arasında önemli bilgiler yer alıyor. Örneğin Clinton'ın 2013'te ABD Dışişleri Bakanlığı görevinden ayrıldıktan sonra, ülkenin önde gelen yatırım bankalarından Goldman Sachs'ın bir konferansında konuşma yapmak için 225 bin dolar aldığı iddia ediliyor.
Belgelere göre Clinton bu konuşmada ABD'nin mümkün olan en gizli şekilde Suriye'de müdahalede bulunmasını istiyor.
Yine sızdırılan bu belgelerde, Hillary Clinton'ın başkan yardımcılığı için Coca Cola'nın CEO'su Muhtar Kent'i başkan yardımcısı olarak düşündüğü ortaya çıkmıştı.
Dev siber saldırı geride kaldı