Uydu filomuz 6’ya çıkıyor

Haber Merkezi
04:0013/08/2019, Salı
G: 13/08/2019, Salı
Yeni Şafak
Yeni uydularla sadece yayıncılık değil internet erişimide sağlanacak.
Yeni uydularla sadece yayıncılık değil internet erişimide sağlanacak.

Uydu sahibi 30 ülkeden biri olan Türkiye’nin, Türksat 5A, 5B ve 6A’nın hizmete alınmasıyla faal haberleşme uyduları sayısı 6’ya çıkacak. Türksat 5A’nın 2020’de, Türksat 5B’nin ise 2021’de uzaya gönderilmesi hedefleniyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Türkiye’nin uydu sahibi 30 ülkeden biri olduğunu söyledi. Aktif uydu filosunda halen 3 haberleşme, 3 gözlem uydusu bulunduğunu ifade eden Turhan, “Türkiye’nin ilk uydusu 10 Ağustos 1994’te fırlatıldı. 12 yıl hizmet verdi. Türksat 1C uydusundan 14, 2A uydusundan da 15 yıl yararlanıldı. Aktif uydulardan Türksat 3A, 4A ve 4B, haberleşme ihtiyacını karşıladı. Göktürk-1, Göktürk-2 ve Rasat uydularının ise gözlem yaptı” bilgisini verdi. Türkiye’nin, 31 derece doğu, 42 derece doğu ve 50 derece doğu olmak üzere üç farklı yörüngede uydu hizmeti verdiğini anlatan Turhan, 31 derece doğu yörüngesine de Türkiye’ye ait uydunun yerleştirilmesinin planlandığını bildirdi.


ÜÇ KITADA YAYIN FREKANSI

Türksat 5A’nın yerlilik amacıyla ve yeni frekans haklarının kazanılması için yapıldığına işaret eden Turhan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Türksat 5B ise 42 derece doğu yörüngesindeki kapasiteyi artıracak ve yeni frekans hakları kazandıracak. Bu uyduların yapımı için dünyanın önde gelen firmalarından Fransız-İngiliz ortaklığındaki Airbus D&S, Japonya’dan Mitsubishi Electric Corporation, Kanada-ABD ortaklığındaki MDA/Space Systems Loral teklif verdi. Teknik açıdan yeterli görülen bu 3 firmadan, mali ve yerli katkı anlamında en iyi teklifi veren Airbus D&S ile 9 Kasım 2017’de sözleşme imzalandı. Sözleşmenin hemen ardından uyduların üretimine başlandı.”

Bakan Turhan, yeni uydularla oluşacak uydu filosuyla Asya’da, Türk cumhuriyetleri dahil Çin’e kadar uzanan bölgeye, Afrika ve Avrupa’yı kapsayan coğrafyaya hizmet verileceğini de aktardı.

ÜRETİM SÜRESİ TAKVİME UYGUN

  • Türksat 5A ve 5B uydularının tasarım ve üretim faaliyetlerinin, Airbus D&S firmasının Fransa ve İngiltere’deki tesislerinde, takvime uygun şekilde, sürdürüldüğünü anlatan Turhan, her iki uydunun da “kritik tasarım gözden geçirme” aşamalarının tamamlandığını dile getirdi. Tasarım fazları tamamlanan uyduların üretim süreçleri de devam ediyor.

TÜRKSAT 5A 2020’DE YOLA ÇIKACAK

Bakan Turhan, Türksat 5A’nın 2020’de, Türksat 5B’nin de 2021’de uzaya gönderilmesinin hedeflendiğini söyledi.

Ankara’daki Uydu Montaj, Entegrasyon ve Test Merkezi’nde yapımı sürdürülen Türksat 6A’nın ise 2021’de tamamlanarak 2022 başında uzayda olmasının planlandığını belirten Turhan, söz konusu 3 haberleşme uydusunun hizmete girmesiyle Türkiye’nin uzaydaki haberleşme uydusu sayısının 6’ya yükseleceğini bildirdi. Turhan ayrıca, yeni uydularla sadece yayıncılık alanında değil, uydudan geniş bant internet sağlama kabiliyetinde büyük bir kapasiteye sahip olunacağını da sözlerine ekledi.

#TÜRKSAT
#Uydu
#Cahit Turhan