Türkiye, siber güvenlikte de adından söz ettiriyor. STM’nin kurduğu çok katmanlı Siber Füzyon Merkezi (SFM) siber tehditlere karşı kapsamlı ve entegre bir yaklaşım sunuyor. Türkiye’nin ilk siber füzyon merkezi olan özelliğini taşıyan sistem 2016’dan beri hizmet veriyor. 7/24 esasına göre çalışan sistem devamlılık üzerine kurulu. SFM, ülkenin kritik kurum kuruluşlarının siber güvenliği sağlıyor.
Siber tehditlere karşı kapsamlı ve entegre bir sistem sunan Siber Füzyon Merkezi üç ana bölümden oluşuyor. Siber Tehdit İstihbarat Merkezi, Siber Operasyon Merkezi ve Zararlı Yazılım Analiz Laboratuvarı.
ÖNCE TEHDİTLERİ SEZİYOR
SFM’in kalbinde yer alan Siber Tehdit İstihbarat Merkezi, bir siber olay meydana gelmeden önce potansiyel tehditleri tespit etmek amacıyla çalışıyor. Merkez, elde edilen tehdit bilgilerini kurum ve müşterileriyle paylaşarak, olayların başlamadan engellenmesini sağlıyor. Ayrıca, güvenlik birimlerine istihbarat verileri sunarak, siber saldırılara karşı proaktif bir savunma hattı oluşturuyor.
DÜNYA TARANIYOR
SFM’in diğer bir önemli bileşeni olan Siber Operasyon Merkezi, 7/24 görevde bulunarak siber olaylara anında müdahale ediyor. Saldırıların kaynağını ve yönünü analiz eden merkez, Zararlı Yazılım Analiz Laboratuvarı’na detaylı analizler gönderiyor. Ayrıca, hem Türkiye’de hem de dünya genelindeki siber trafiği takip edebilme kapasitesine sahip olan merkez, uluslararası zararlı yazılım paylaşım platformları ile entegre çalışıyor.
ZARARLI YAZILIM ANALİZİ
SFM’in bir diğer önemli parçası olan Zararlı Yazılım Analiz Laboratuvarı (Z-Lab), sanal ve fiziksel platformlarda zararlı yazılımların detaylı statik ve dinamik analizlerini gerçekleştiriyor. Farklı işletim sistemlerinde yapılan bu analizler, siber tehditlerin etkin bir şekilde tanımlanmasına ve bertaraf edilmesine yardımcı oluyor.