İnsanların evde zaman geçirmeye başlaması ile bu konu en çok video-konferans uygulamalarına ve oyunlara yaradı. İnsanların zaman geçirmek için daha fazla oyuna yöneldiği ortaya çıktı. Pandemi sonrası yapılan araştırmalar insanların geçtiğimiz yıla nazaran daha fazla oyun oynadığını ortaya çıkardı. Satışların yüzde 60 arttığı pazar yaz indirimleri ile iyice hareketlendi.
Salgın birçok kiişinin hayatını zorlaştırıp işinde sıkıntı yaşamasına sebep olurken bu oyun sektörü için geçerli olmadı. İnsanların evde geçirdiği zaman arttıkça daha fazla oyunlara yönelmeye başladılar.
Gökhan Kazar, yaptığı açıklamada, Kovid-19 sürecinde tüm dünyada oyun ve espora olan ilginin arttığını belirterek, "Ev dışı sosyalleşme ve eğlence aktivitelerinin kısıtlandığı bu dönemde oyuna ayırılan süreler arttı. Oyun ve e-spor ajansı Nextin Game'in hazırladığı 'Global Karantina Günlerinin Oyun Dünyası Üzerindeki Etkileri' raporu oyun dünyasına gösterilen ilgideki bu artışın küresel ölçekteki boyutlarını gözler önüne seriyor." ifadelerini kullandı.
Avrupa ve ABD'de sokağa çıkma kısıtlamalarının yoğun olduğu mart ayında oyun trafiklerinde yüzde 70-75 artış yaşandığını aktaran Kazar, şunları kaydetti:
- "9 Mart tarihinden itibaren video oyunlarına harcanan rakamın geçen yıla göre yüzde 60 arttığını görüyoruz. Oyun tüketiminde yaşanan bu artış, sektörü küresel ölçekteki ekonomik durgunluğun etkilerinden korudu.
Türkiye'de oyun endüstrisi milyar dolar seviyesine gelecek
Oyun endüstrisinin Türkiye'deki hacminin 2019'da 850 milyon doları aştığına dikkati çeken Kazar, sözlerini şöyle sürdürdü:
- "Bu rakam bu yıl 1 milyar doları aşacaktır. Elbette, ülkemizin global pazardan ne kadar pay aldığı, bu sektörün gençlerimizin istihdamına ne kadar katkı sağladığı, kaç tane yerli oyun girişiminin başarıya ulaşıp milyonlarca dolar yatırım aldığı önem taşıyor.
Peak Games'in 1,8 milyar dolar değerleme ile satılması Türkiye girişim ekosisteminin en büyük yatırımı olarak tarihe geçti. Küçük bir oyun girişimi olarak kurulan Peak Games’in yaklaşık 10 sene gibi kısa bir süre zarfında böyle önemli bir başarı yakalaması tüm gözlerin bir anda bu alana çevrilmesine sebep oldu. Bu sayede oyun endüstrisinin ülkemizdeki potansiyeli bir kez daha anlaşıldı. Sektör önümüzdeki dönemde hak ettiği değeri görerek daha fazla yatırım alacak, bu başarıların devamı gelecek."
Hedef yerli oyun girişimlerinin başarısını artırmak
ESL Türkiye Genel Müdürü Gökhan Kazar, salgın süreci başladığında INTEL ESL Gaming Fest kapsamındaki tüm etkinlikleri online platformlara taşıdıklarını belirterek, "INTEL ESL Gaming Fest ülkemizdeki en kapsamlı oyun ve e-spor etkinliği. Yıl boyunca süren festival kapsamında eğlenceden eğitime, sektör buluşmalarından turnuvalara kadar birçok farklı etkinlik ile büyük bir seyirci kitlesine ulaşıyor." diye konuştu.
Salgın döneminde, dijital olarak yürüttükleri Next Level Gaming Talks etkinliğinin oyunseverler tarafından yoğun bir ilgiyle takip edildiğini anlatan Kazar, sözlerini şöyle tamamladı:
- "Oyun sektörü ve espora dair en merak edilen konuların uzman konuklar ile masaya yatırıldığı 10 farklı webinari içeren bu etkinlikte özellikle gençler ve oyun sektöründe kariyer hedefleyenler için çok verimli sohbetler gerçekleştirildi. Bu süreçte, Intel ESL Türkiye Şampiyonası'nın canlı yayın izlenmesi ve sosyal medya gösterim rakamlarında yüzde 35'lik bir artış gerçekleşti.
Ayrıca, global oyun endüstrisinde Türkiye'den çıkan girişimlerin başarılarını artırmak hedefiyle INTEL ESL Gaming Fest kapsamında Next Game Startup yarışmasını düzenliyoruz. Mobil, masaüstü ve konsol platformlarında geliştirilmiş oyunların değerlendirileceği yarışmada dereceye giren girişimlere çeşitli destekler sunuluyor. 15 Temmuz'a kadar teslim edilecek projeler, ekip yapısı, örnek ürün, finansal ve pazarlama alanında değerleme ve yatırım ihtiyacını bilme kriterlerine göre değerlendirilecek."