logo
EDISYON:

Kutup ışıkları şölenini 4K izleyin!

Yeni Şafak
Furkan Özata
15:2718/04/2016, Pazartesi
G: 18/04/2016, Pazartesi
Yeni Şafak

Yıldız kaymasından ayın hareketlerine, şimşek çakmasından güneşin doğuşuna kadar tam bir görsel şölen!

Aurora yani kutup ışıklarını birçok kişi duymuştur. Adından da anladığımız gibi bu ışımalar, kutup bölgelerinde gökyüzünde görülen yeryüzünün manyetik alanı ile Güneş'ten gelen yüklü parçacıkların etkileşimi sonucu ortaya çıkıyor. Yani diğer bir deyişle güneş yüzeyinde yaşanan manyetik fırtınaların bize ulaşması sonucunda kutuplar ve çevresinde gözlemlenen renkli ışımalardan bahsediyoruz.



Genellikle geceleri gözlemlenen bu ışıklar, ağırlıklı olarak iyonosferde meydana geliyor. Kuzey kutbuna yakın görüntülenen ışıklar Aurora Borealis (kuzey ışıkları) olarak adlandırılıyor. Belli dönemlerde Norveç, Finlandiya ve İsveç gibi kuzey kutbuna yakın ülkelerde görülebiliyor. Güneyde gerçekleşen hadiseye ise Aurora Australis (güney ışıkları) deniyor. Güney ışıkları Antarktika, Güney Amerika ve Avustralya'da yüksek enlemlerde gözlemlenebiliyor. Kutuplara yakın olmayan ülkelerde ise gözlemlenemiyor maalesef. Örneğin Türkiye de orta enlemlerde yer aldığı için bu doğal mucizeye ülkemizden şahit olamıyoruz.



Fakat işte görevleri gereği Aurora ışıklarına defalarca şahit olan bazı meslek grupları var ki tahmin edeceğimiz gibi Uluslararası Uzay İstasyonu astronotları da bunlardan bir kesim.



Aşağıdaki videoda kutup ışıklarının NASA astronotları tarafından 4K çözünürlükte görüntülenmesini izleyebilirsiniz. Eğer internetiniz elverişliyse videoyu 4K çözünürlükte izlemenizi tavsiye ederiz. Zira, bilim kurgu filmlerini andıran doğa olaylarını çok daha net bir şekilde görebiliriyoruz.



Dahası sadece kutup ışıklarını da görmüyoruz tabii ki. Yıldız kaymasından ayın hareketlerine, şimşek çakmasından güneşin doğuşuna kadar birçok olaya şahit oluyoruz.



Evet; eğer uzaya ve dünyanın uzaydan nasıl göründüğüne dair ilginiz varsa kaçırmayın deriz:







#aurora
#aurora borealis
#aurora australis
#nasa
#uluslararası uzay istasyonu
#kutup ışıkları

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.