Katil oyun Mavi Balina'ya dikkat!

Yeni Şafak
10:5411/11/2017, Cumartesi
G: 11/11/2017, Cumartesi
Yeni Şafak
Mavi Balina isimli oyunda bir görevde gençlerin kollarına kesici bir aletle yazılar yazması isteniyor.
Mavi Balina isimli oyunda bir görevde gençlerin kollarına kesici bir aletle yazılar yazması isteniyor.

Dünya genelinde yüzlerce gencin intihar ederek ölmesine neden olan Mavi Balina oyunu dün ülkemizde bir gencin daha ölümüne neden oldu. Lise öğrencisi İbrahim Can Duman oyundaki son talimat için doğalgaz borusuyla intihar etti. Hindistan'da, 17 yaşındaki bir kız göle atlayarak intihar etmek üzere iken kurtarıldı. Kurtarılan başka bir genç ise, "Bu tam anlamıyla bir sanal ölüm tuzağı. Oyundan çıkmak istesem de başaramadım" dedi.

Bu yıl Türkiye dahil dünya çapında yüzlerce çocuğun, intihar etmesine sebep olan Mavi Balina oyunuyla ilgili olarak BTK uyarı yapmıştı. 142 gencin intiharına sebep olan Mavi Balina oyunu internet üzerinden oynanıyor.

İbrahim Can Duman isimli 17 yaşındaki lise öğrencisi dün Mavi Balina oyunu nedeniyle intihar etti. 17 yaşındaki lise öğrencisi, gözyaşları arasında toprağa verildi. Söz konusu oyunun Türkiye ve dünya genelinde 142 gencin intiharıyla bağlantılı olabileceği ifade ediliyor. Oyunda 50 görev bulunuyor. Verilen görevlerin sonunda oyuncunun intihar etmesi isteniyor.

Türkiye'de yaşanan intihar vakalarına da işaret edilen açıklamada, BTK'nın konuyla ilgili tespitlerinde oyun, tarayıcı tabanlı değil ve sosyal medya gibi ortamlarda "oyun yöneticisi" tarafından gizlice gönderilen linklerle çocuklara ulaşıyor. Oyunun engellenmesine yönelik standart bir adresi bulunmuyor. Oyun, kullanıcılar arasında özel linkler paylaşılarak oynatılıyor.

WhatsApp mesajı ile gelen bir link ile katıldı

Hindistan'ın güney doğusundaki Karaikal şehrinde yaşayan 22 yaşındaki Alexander isimli bir kişi de, intihar oyunundan kardeşinin durumdan haberdar olarak polise haber vermesi ile kurtuldu.

22 yaşındaki genç adam, Mavi Balina oyunu ile WhatsApp mesajlaşma programı üzerinden kendisine yollanan bir link aracılığı ile tanıştığını açıklayarak şunları söyledi:

"Mavi Balina telefona indirilen bir uygulama değil. Oyun, link aracılığı ile kişilerin bir yönetici tarafından yönlendirilmesi ile oynanıyor. Yönetici tarafından verilen görevlerin, gece yarısından sonra saat 02:00'da gerçekleştirilmesi isteniyor. İlk birkaç gün kişisel bilgilerin ve fotoğrafların paylaşılmasından oluşuyor ve bunlar yönetici tarafından toplanıyor.

Alexander, 50 aşamadan oluşan sürecin en ünlü görevlerinden birini yerine getirdiğini de anlatıyor:

"Akkaraivattam mezarlığına da gece yarısı gibi gittim ve burada bir selfie çekerek sosyal medyada bu fotoğrafı paylaştım. Her gün yalnız başıma korku filmleri izlemek zorundaydım ki bunun da amacı kurbanların korku içinde yaşamasını sağlamaktı

"Bu tam anlamıyla bir sanal ölüm tuzağı... Çok acı verici bir tecrübe. Oyuna katıldıktan sonra insanlarla konuşmayı bıraktım ve odama kapandım. Oyundan çıkmak istesem de başaramadım."

NDTV isimli yayın kuruluşunun haberine göre, Alexander, polis evine geldiği sırada koluna bıçakla balina kazımak üzereydi.

'Eğer tamamlamazsam annem ölecekti'

Ölümlü vakaların son aylarda giderek arttığı Hindistan'da, 17 yaşındaki bir kız göle atlayarak intihar etmek üzere iken kurtarıldı.

Oyuna telefonu aracılığı ile katıldığını ifade eden kız, güvenlik görevlilerine "son aşamayı" yerine getirmek üzere olduğunu da söyledi.

Genç kızın, kendisini kurtaran polis memuruna, "Eğer görevi tamamlamazsam annem ölecekti" dediği belirtildi.


Oyunun kurucusu 22 yaşındaki Philipp Budeikin, Rusya'da çıkarıldığı mahkeme tarafından 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ancak en az 15 intihar vakası ile ilişkilendirilen Budeikin'e verilen ceza Rus kamuoyunda tartışma yarattı.

2016 yılı Kasım ayında tutuklanan, Budeikin, duruşmalardan birinde, toplumda temizlik yaptığını söyleyerek, kurbanlarını "biyolojik atıklar" olarak tanımlamıştı.



BTK aileleri uyardı

Ailelerin, çocuklarının internette ve sosyal medyada oynadığı oyunlardan yaptıklarından mutlaka haberdar olması gerektiği vurgulandı.

BTK tarafından yapılan açıklamada:

Açıklamada, günümüzde modern hayatın ve dijitalleşmenin etkisiyle çocukların ve gençlerin internette yalnız geçirdikleri sürenin arttığına değinilerek, "Günümüzde çocukların evde bilgisayar başında olmaları onların 'güvende' oldukları anlamına gelmiyor." değerlendirmesinde bulunuldu.

  • Dikkat edilmesi gereken konular ise şöyle sıralandı:
  • - Çocukların sosyal medya ve internet ortamında bu tarz tuzaklara düşüp, üzücü olayların yaşanmaması için aileler, çocuklarının internet kullanma alışkanlıklarını mutlaka takip etmeliler.
  • - Aileler, çocukların oynadıkları oyunları mutlaka birlikte belirlemeliler.
  • - Oyun başında ve internette geçirilen sürenin sınırlandırılması ve oyunun çocukların yaşına uygun olması gerekir.
  • - İnternet ortamında "bilinmeyen" yabancılara karşı şüpheyle yaklaşılması ve bu kişilerin hayatı açısından tehlikeli sonuçlar doğurabileceği çocuklara mutlaka anlatılmalı.
  • - Aileler bu konuda sorumlu ebeveyn yaklaşımları sergilemeli, gerekirse bir uzmandan destek almalı, çocuklarını sosyal aktivitelere yönlendirmeli ve sosyal paylaşım ağlarında onlarla arkadaşlık ederek, internet adımlarından haberdar olmalılar.
#Mavi Balina
#oyun
#internet
#çocuk