Artık her geçen yıl bir öncekinden daha sıcak! Sıradaki tufan adım adım yaklaşıyor.
Modern(?) insanlar olarak; ilkel(!) atalarımızdan farklı olarak ulaşım, ısınma vb. gibi pek çok temel ihtiyacımızı fosil yakıtlarını kullanarak gideriyoruz. Barınmak, okumak gibi ihtiyaçlarını karşılamak için ormanları yok ediyoruz. Eğer tarımla uğraşıyorsak, daha çok mahsul elde edip, daha çok kazanabilmek yolunda 'kısa zamanda büyük işler başarmak için(!)' toprağı gün be gün öldürüyoruz. Hayvancıysak yine aynı sebepten ötürü hayvanların genetiğini bozuyoruz!
İşte tüm bunlar (ve çok daha fazlası) neticesinde de oksijen kaynaklarımız tükenirken, karbondioksit miktarı buna paralel artıyor. Atmosferimiz sera gazlarıyla doldukça da yukarıda belirttiğimiz gibi ışınlar hapsolduğundan ısı derecesi yükseliyor. Yani kuyruğunu ısıran kedi gibi olduğumuz yerde dönüp duruyoruz!
Tabii ki küresel ısınma!
Evet; dünya tarihinin kaydedilmiş en sıcak yılını geride bıraktık. Konuya ilişkin tüm detayları
verdiğimizden bir kez daha tekrar etmiyor ve doğrudan şimdiki haberimize geçiyoruz.
Reddit'in 'siz sorun biz cevaplayalım' formatındaki çevrimiçi söyleşi programı
'in son konukları NASA'da görevli bilim insanlarından
ve
idi. İklim uzmanı olan Schmidt aynı zamanda NASA'nın Uzay Çalışmaları Merkezi Goddard Enstitisü'nde direktör sıfatıyla görev alıyor. Reto Ruedy ise yine aynı enstitüde bilimsel programlama ve analizci olarak görev alan bir matematikçi. Keza enstitinün 1976'de geliştirdiği iklimlendirme modelinin de bizatihi geliştiricileri arasında kendisi.
İşte kendi alanlarının en iyi isimleri arasında yer alan bu ikili katılımcılar tarafından kendilerine sorulan soruları
. Biz de söyleşide ön plana çıkan bazı soru-cevapları aktarmanın faydalı olacağını düşündük.
- S:Ben veya ailem, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini önlemek için nasıl bir katkıda bulunabiliriz?
- C:Bilimi ciddiye alan bir hükümeti seçerek veya böyle bir hükümetin seçilmesini sağlamaya çalışarak.(Ruedy)
- S:Başkanlık adaylarının iklim değişikliğine bakış açılarıyla ilgili ne düşünüyorsunuz? Onların fikirlerini değiştirmeyi nasıl başarabilirsiniz? Toplumun iklim değişikliğiyle ilgilenmesi için ve bilime daha çok önem vermesi için elimizde ne gibi seçenekler var?
- C:Kişisel olarak konuşursak, bütün politikacıların iklim değişikliği sorununu ciddiye almasını isterim. Ayrıca enerji ve çevre politikaları konusunda mümkün olduğunca bilimsel çevreyle istişare ederek karar almalarını arzu ederim. Mevcut kaynakların karar verici makamlar tarafından, hava ve iklim kalitesi değerlendirilerek şu an kullanıldığından daha iyi kullanılması gerekiyor.(Schmidt)
- S:İklim değişikliği konusunda geri dönüşü olmayan bir yola mı girdik? Eğer öyleyse bu durumda nasıl davranmamız gerekiyor?
- C:Yaptığımız şey tam olarak sıcaklığı ölçmek, yani sera gazlarının atmosfere salınım miktarını ölçüp bunu ortaya koymak. Bu konuda dönülmez bir noktanın var olduğu söylenebilir ancak şu anda bu dönülmez noktaya yakın bir yerde değiliz.(Ruedy)
- S:Yaptığınız işe ve küresel ısınmaya inanmayan insanlara söyleyecek bir sözünüz var mı?
- C:Benim bu konuda yapabileceğim tek şey, doğanın önemsenmesi gerektiğini insanlara hatırlatmak olabilir. Fizik kanunları -biz onları önemseyelim ya da önemsemeyelim- bir şekilde işliyor. Örneğin yer çekimi kanununu anlamadığımı varsayalım. Hiç kimse de yüksekten bırakılan bir taşın, güç uygulanmadan yere düştüğünü bana açıklayamıyor. Buna rağmen ben de yüksek bir binanın çatısına çıkıp kendi inancımın beni koruyacağını düşünerek adım atmam.(Ruedy)
- C:'İnanmak' doğru bir kelime değil. Bilim insanları, insanların sebep olduğu küresel ısınmayı araştırarak konuşuyor. Çünkü bu araştırmalar fiziğe dayanarak yapılıyor, ayrıca şu ana kadar ki en iyi ve en köklü açıklamalar.(Schmidt)
- S:Dünyanın uzun bir süre boyunca sıcak ve soğuk dönemlerden geçtiğini duymuştum. Birinci sorum, modern teknoloji yöntemleriyle dünyanın geçmiş sıcaklığını nasıl ölçüyoruz? İkincisi, insanların sebep olduğu küresel ısınmayla doğal küresel ısınmayı nasıl ayırabiliyoruz?
- C:Geçmişe ait iklim değişiklikleriyle ilgili birçok kanıtımız var. Buzul çekirdekleri bu konuda önemli, mağara kayıtları ve okyanus çökeltileri vb. bulgular bize bu konuda dünyanın belli aralıklarla dinamik olarak farklı iklimsel dönemlerden geçtiğini kanıtlıyor. Özellikle Holosen'den önce, yani buzul çağları arası dönemden öncesi için bunu söyleyebiliriz. Bu değişikliklerin nedenini anlamak iklim biliminin en önemli görevlerinden sayılabilir. Sorunuzun ikinci kısmı niteliğe yönelik bir soru ve bunu gerçekleştirebilmek için iklim değişikliğiyle ilgisi olabilecek bütün izleri takip ederek hesap yapmaya çalışıyoruz. Örneğin 20. Yüzyılda başlayan ve günümüzde de devam eden araştırmalarda görülüyor ki, volkan hareketleri, orman tahribatı, hava kirliliği, sera gazları vb. durumlarda insanoğlunun büyük sorumluluğu var.(Schmidt)
- C:İnsanların küresel ısınmada şu ana kadar tecrübe ettiği değişimin en hızlı noktasına vardığını tahlil ettik. Bu durumu sera etkisinin günden güne çoğalmasıyla açıklayabiliriz. Var olan modeller sorunuza cevap verebilmek adına hem güvenilebilir hem de son derece kullanışlı olacaktır.(Ruedy)
- S:Bu bulgulara ulaşmanızda El Nino olaylarının etkileri nelerdir?
- C:2015 ve 2016 yıllarını kıyasladığımızda El Nino olaylarının daha çok 2016 yılında etkili olacağını söylenebiliriz. Bununla beraber El Nino'yu geçtiğimiz yaz aylarından beri yaşamaktayız. Ekim, Kasım ve Aralık aylarında da bu olayın etkilerini gördük. Bu konuda ilişkilendirme analizlerini kullanarak El Nino'nun daha doğru bir nüshasını elde edebilirsiniz. 2015 bilim için halen bir kayıt olarak kalacaktır.(Schmidt)
Evet, gördüğümüz gibi her şey gün gibi ortada. Bilim insanları bütün tehlikenin farkında ve her ortamda, her fırsatta bizleri 'yaşanabilir dünya için çevreye karşı çok daha duyarlı olmamız gerektiği' yönünde uyarıyorlar.
Çok geç olmadan kulak vermemiz umuduyla...