Bilişim teknolojileri alanında önemli yatırımlara imza atan Türk Telekom'un ana sponsoru olduğu Türk Elektronik Sanayiciler Derneği (TESİD) Yenilikçilik Yaratıcılık Ödülleri'nin 2007 yılı finalistleri belirlendi. 'Büyük Firma' alanında beş, 'KOBİ' alanında dokuz firma olmak üzere toplam 14 firma finale kaldı.
1999 yılından bu yana her yıl düzenlenen TESİD Yenilikçilik Yaratıcılık Ödülleri, Türk elektronik ve bilgi teknolojileri sanayinde yenilik ve yaratıcılık konusunda başarılı firmaların ve ürünlerinin Türk kamuoyunda ve sektör içerisinde başarılarını vurgulamayı hedefliyor.
Bu yıl sekizincisi düzenlenen TESİD Yenilikçilik Yaratıcılık Ödülleri için toplam 18 şirket ve proje başvurdu. Konusunda uzman akademisyenler ve sanayiciler tarafından değerlendirilen projeler arasından TESİD Ödül Yürütme Kurulu'nun seçtiği 14 firma finale kaldı. 'Büyük Firma' alanında seçilen beş finalist firma, Airties, Aselsan, Avea, Turkcell ve Tübitak Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Enstitüsü (UEKAE) oldu. 'KOBİ' alanında ise Argela, EAS, Entes, Ergin, Formül, Mobinex-Venus, Pavo, Telenity ve Vodafone finalistler arasında yer aldı.
Günümüzün rekabetçi koşullarında teknoloji alanında yenilikçi ve yaratıcılığın önemini belirten TESİD Yönetim Kurulu Başkanı Suat Baysan TESİD ödülleri ile ilgili şunları söyledi: “Elektronik ve bilgi teknolojileri alanında, hızlı teknolojik değişimler sayesinde kullanıcı ihtiyaçlarının karşılanması için her geçen gün yeni ve değişik seçenekler sunuluyor. Küresel rekabet ve teknolojik gelişimin hızı göz önüne alındığında, teknolojik yenilik (inovasyon) ve yaratıcılık en önemli kriterler olarak karşımıza çıkıyor. TESİD olarak 1999 yılından beri aralıksız olarak verdiğimiz bu ödül aracılığıyla, Türkiye'de hizmet veren şirketleri teşvik etmeyi ve ödüllendirmeyi hedefliyoruz.” Baysan, Türk elektronik ve bilgi teknolojileri sanayinin gelişmesinin ve rekabet gücünü arttırmasının, ülke ekonomisinin dünya ekonomisine uyum sağlaması ve dünya ile bütünleşme sürecinde sosyal refahın yaygınlaşması açısından büyük önem taşıdığını da sözlerine ekledi.
Son dönemde satın aldığı şirketler ve iş ortaklıkları ile bilişim teknolojileri alanında önemli yatırımlar yapan Türk Telekom'un ana sponsorluğunda gerçekleşen TESİD Yenilikçilik Yaratıcılık Ödülleri 2007'de, kazananlar 6 Aralık 2007 günü son jüri değerlendirmesinden sonra belirlenecek ve kazanan firmalar aynı gün Kadir Has Üniversitesi'nde yapılacak bir törenle ödüllerini alacak.
Türk Telekom'un yanı sıra Alcatel Lucent, Aselsan, Beko, Havelsan, Sun Microsystems, TTGV, Turkcell ve Vodafone TESİD Yenilikçilik Yaratıcılık Ödülleri 2007'yi destekleyen firmalar arasında yer alıyor.
2007 Finalistleri:
Büyük Firma Dalında:
1. AIRTIES Kablosuz İletişim San. ve Dış Tic. A.Ş.
Ürün: “Wireless Video Transmission”
Açıklama: Kablosuz ağlar üzerinden iletilen paketlerin içeriğine göre zamanlama kullanarak servis kalitesi sağlayan kablosuz yerel ağ cihazları. Bu ürün ile aynı kablosuz yerel ağ üzerinden kaliteli bir şekilde ses, görüntü ve veri aktarımı yapılabilmektedir.
2. ASELSAN Elektronik Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Ürün: “PITON Gelişmiş Termal Silah Dürbünü”
Açıklama: PITON, elde veya silah üstünde rahatça kullanılabilen, günümüzün en ileri soğutmasız kızıl ötesi detektör teknolojisini barındıran termal dürbündür.
3. AVEA İletişim Hizmetleri A.Ş.
Ürün: “Hizmet Sunum Platformu”
Açıklama: Hizmet sunum platformu, üçüncü parti servis sağlayıcıların da dahil olabileceği, tümleşik katma değerli servis geliştirme ve sunma süreçlerini hızlı ve kontrollü biçimde gerçekleştirmeyi sağlayan çözümleri barındıran bir altyapıdır. İçerisinde servis kontrol, servis geliştirme, servis yönetim vb süreçleri ve iletişim şebekesindeki yeteneklerin servisler içerisinde kullanılmasını sağlayan ara birimleri barındırmaktadır.
4. TURKCELL İletişim Hizmetleri A.Ş.
Ürün: “TURKCELL Mobil İmza”
Açıklama: TURKCELL Mobil İmza, Elektronik İmza Kanunu'na göre ıslak imzaya eşdeğer sayılan ve Nitelikli Elektronik Sertifikalar kullanılarak atılan elektronik imzanın, GSM SIM kartları kullanılarak atılmasını sağlayan ve üstün güvenlik özellikleriyle kendi alanında Türkiye'de ve Dünya'da bir ilk olarak kurulan servis.
5. TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Enstitüsü (UEKAE)
Ürün: “FORESC II HF-VHF-UHF/IP Erişim ve Sunucu Cihazı”
Açıklama: FORESC, farklı yapıdaki ortamlar (HF-VHF-UHF/IP üzerinden sayısal verilerin (resim dosyaları, ofis dokümanları, metin dosyaları ve ses dosyaları) güvenli ve güvenilir biçimde iletimini gerçekleştiren özel bir erişim ve sunucu cihazıdır. Sabit birimler (askeri karargah vb) arasında, sabit birimler ile hareketli birimler arasında ve hareketli birimlerin kendi aralarında telsiz ortam üzerinden güvenli iletişimi sağlar.
KOBİ Dalında:
1. ARGELA Yazılım ve Bilişim Teknolojileri San. Tic. A.Ş.
Ürün: “Yakınsamalı Şebeke Çözümleri”
Açıklama: Telekom sektöründe uzun yıllardır tartışılan teknoloji olan “yakınsama” günümüzde mobil, sabit ve internet tabanlı tüm şebekeleri aynı kullanıcı kitlesiyle ve aynı servislerle yakınsamalı bir şebeke altyapısında buluşturmayı hedeflemektedir. Argela Yakınsamalı Şebeke Çözümleri, mobil ve sabit operatörler için internet'ten mobil'e ve internet'ten sabit'e yakınsama uygulamaları sunarken; SIP (Session Initiation Protocol) kullanıcıları için hem mobil hem sabit hat şebeke servislerine pahalı ana şebeke kaynaklarına ihtiyaç duymadan kullanım imkanı tanır.
2. EAS Elektronik Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Ürün: “Elektronik Ücret Toplama Bilet Validatörü”
Açıklama: Elektronik Ücret Toplama Bilet Validatörü, toplu taşımacılıkta ücret toplama sistemlerinde kullanılan, Mifare kontaksız kartları ve manyetik şeritli biletleri okuyup yazabilen bilet değerlendirme cihazıdır.
3. ENTES Elektronik Cihazlar İmalat ve Ticaret A.Ş.
Ürün: “RG-12CS Reaktif Güç Kontrol Rölesi”
RG-12CS Reaktif Güç Kontrol Rölesi, tek ve üç fazlı sistemlerde otomatik reaktif güç kompanzasyonu yapan bir cihazdır.
4. ERGİN Elektrik A.Ş.
Ürün: “Üretim Takip Sistemi”
Açıklama: Üretim Takip Sistemi, üretim sahasındaki makine veya hatlardan otomatik bilgi toplayarak üretim verimliliğini ölçmeye yarayan elektronik cihaz ve PC yazılımından oluşur.
5. FORMÜL Bilgisayar ve Elektronik Sis. San. ve Tic. Ltd. Şti.
Ürün: “ R3 – Medya İçerik, İzlenme ve Etki Takip Sistemi”
Açıklama: Medya İçerik, İzlenme ve Etki Takip Sistemi, birinci bileşeni yayınları izleyen, istasyonların kaydını yapan, sesi analiz ederek içerisinde bulunan reklam, müzik eseri vb ticari bilgileri elde etmemizi sağlayan merkez yazılımı; ikinci bileşeni zaman damgalı ses detektörü ve üçüncü bileşeni alış veriş merkezlerine konan özel bir yazar kasa olan, bir sistemdir.
6. MOBINEX-VENUS Telekomünikasyon A.Ş.
Ürün: “Smartface Platform”
Açıklama: Smartface Platformu, terminallerin (telefon, PDA, vb) üzerine uygulama geliştirme ortamıdır. Ancak Smartface diğer bildik ortamlardan (Software Development Kitler) farklı olarak mühendislerin kod yazma seviyesinde yaptıkları geliştirmeleri, sürükle bırak seviyesinde kolaylaştırarak kullanım kitlesini tasarım editörlerine kadar yaymaktadır.
7. PAVO Elektronik Tasarım Üretim Ticaret A.Ş.
Ürün: “Marine AIS Class B Transponder ( Deniz Araçları İçin Otomatik Tanımlama Sistemi)
Açıklama: Deniz Araçları için Otomatik Tanımlama Sistemi; 161 MHz'de 12,5 Watt çıkış gücünde çalışan üç alıcı ve bir vericisi olan bir VHF radyo olup ürünün tüm donanım yazılımları yereldir ve her türlü özel veya askeri sisteme entegre edilerek çok farklı yenilikçi kullanım alanı bulmaktadır.
8. TELENITY İletişim Sistemleri
Ürün: “Canvas Coolrings Video”
Açıklama: Canvas Coolrings Video servisi, yeni nesil ve 3G telsiz şebekelerde abonelere kişiselleştirilmiş video hizmeti sunan bir katma değerli şebeke uygulamasıdır. Coolrings Video ile aboneler, web portal vasıtası ile istedikleri video içeriğini (müzik video klibi, DRM korumalı veya korumasız içerik vb) seçip değişik telefon numaraları ile eşlenmesini sağlayabilmekte, böylece telefonlardan çağrı geldiği zaman bu içeriği şebekeden 'streaming' bir şekilde alarak seyredebilme imkanına sahip olmaktadırlar.
9. VODAFONE IT Hizmetleri A.Ş.
Ürün: “Lokasyon Temelli Servisler Platformu”
Açıklama: Lokasyon Temelli Servisler Platformu, mobil telefonların konum bilgisinin bulunmasını ve bu bilginin katma değerli servisler gibi çeşitli uygulamalara sunulmasını sağlayan bir bütünleşik sistemdir. Geliştirilen sistem, GSM operatörlerinin kullanımına yönelik yazılım tabanlı bir sunucular sistemi olup, bu bilgiyi sağlayabilmek için GSM şebekelerindeki santral ve radyo sistemleriyle olan ara yüzler kullanılmaktadır.