Computex 2015'te tanıtılan şey şey ürünler değil kuşkusuz. Yeni modellerin yanısıra yeni teknolojiler de tüketicilerle buluşuyor. İşte bu haberimize konu olan gelişme de son kullanıcılara yönelik en hızlı veri transferi sağlayan Thunderbolt bağlantı teknolojisinin son nesli olan Thunderbolt 3.
Thunderbolt 2'ye kıyasla %50 daha güç tüketecek ve 100 Watt'a kadar güç desteği olan cihazlara şarj desteği sunabilecek olan Thunderbolt 3, DisplayPort 1.2 ile 3.nesil PCI Express bağlantılarını da destekleyecek. Geriye dönük uyumluluk arz edecek oluşu da bir diğer önemli detay.
Intel'in imzasını taşıyan bu teknoloji karşımıza ilk olarak ve uzun bir süre boyunca sadece Mac bilgisayarlarda çıkmıştı. Bunun sebebi ise Intel ile Apple'ın ayrıcalıklı iş ortaklığı anlaşması idi. 10Gbps'lik aktarım hızına ulaşabilen Thunderbolt bağlantısının bir sonraki nesli olan ve aktarım hızını ikiye katlayan Thunderbolt 2 ile beraber ise bu teknoloji Windows tabanlı bilgisayarlar veya anakart gibi donanım bileşenleri diğer OEM üreticileri tarafından da kullanılmaya başlayınca az da olsa yaygınlık kazanmış oldu. Az da olsa dememizin sebebi ise yüksek maliyet, farklı kablo yapısı ve son kullanıcı açısından tedarik zorluğu gibi sebepler neticesinde USB bağlantı teknolojisinin gerisinde kalmış oluşu.
İşte şimdi de Intel, Thunderbolt neslinin son temsilcisi olan Thunderbolt 3'ü tanıttı. 40Gbps'a kadar veri transfer hızına kapı açan bu teknolojiyi seleflerinden ayıran ana özellik ise şimdiye kadar olduğu gibi Mini DisplayPort bağlantısı yerine USB Type-C bağlantısını kullanacak oluşu. Bu değişimin sebebi tahmin edeceğimiz gibi henüz yeni olsa da yakın gelecekte ana akım haline gelmesine kesin gözüyle bakılan USB Type-C üzerinden kullanım yaygınlığını arttırmak.
Intel'den yapılan açıklamaya göre, standart USB Type-C kablosu üzerinden (ki pek çok mağazadan kolaylıkla tedarik edilebilecek olan kablo bu) 20Gbps'lik aktarım hızına erişilebileceği belirtilirken, aktif bakır kablo kullanılması durumunda tam verime yani 40Gbps'a ulaşılabilecek. Tabii aktif bakır kablonun daha pahalı olduğunu ve özellikle ülkemizde oldukça az noktadan temin edilebildiğini de not olarak düşelim. Bardağın dolu tarafına baktığımızda ise her ihtimalde bağlantı hızımızın en kötü ikiye katlanacağını görüyoruz ki bu da tabii önemli bir gelişme. Ne de olsa USB-C ve USB 3.1 bağlantılarını Thunderbolt değil de standart USB kablosu üzerinden çalıştırdığımızda erişebileceğimiz maksimum hız 10Gbps ile sınırlı kalacak.
Karşımıza ilk olarak Intel Skylake mimarili bir sonraki nesil işlemcilerle çıkacağı belirtilen Thunderbolt 3 bağlantısının ilk gelmesi beklenen cihazlar önümüzdeki sene çıkacak olan MacBook Pro Retina ile Mac Pro modelleri. Bunu takiben Windows tabanlı üst seviye cihazlarda da yerini alacaktır.