Çeşitli kablosuz mobil ağları tanımlayan GPRS, EDGE, 3G, 4G ve LTE gibi kısaltmalar, kafamızı karıştırabiliyorlar. Bazılarımız bu terimlerin ne demek olduğunu iyi bilseler de, bazılarımız onlara rastladığında şaşkına dönebiliyor. İşte en kötüden en iyiye doğru 5 mobil bağlantı türü:
GPRS: Listemizin en yavaşı olan GPRS, General Packet Radio Service'in (Genel Paket Radyo Hizmeti) kısaltılmışı. GPRS'in sunduğu hız, 56 kbit/sn ile 114 kbit/sn arasında değişiyor. Bunun anlamı, bugünkü web sitelerinin çoğunun yüklenmesinin oldukça uzun bir zaman alacağı.
EDGE: Açılımı "Enhanced Data rates for GSM Evolution" olan EDGE, resmi olarak 2.9G ismine sahip olsa da bugün kullanıcılar tarafından "2G" olarak adlandırılıyor. EDGE, teorik olarak 1 Mbit/sn hız sunabilse de sunulan hız gerçekte 400 kbit/sn civarlarında oluyor. EDGE, GPRS'e göre birkaç kat daha iyi hız sunuyor ve web sitelerini çok hızlı açamasa da açabiliyor.
3G: Mobil internetin doğuşu, aslında 3G'nin tanıtılmasıyla oldu. Üçüncü jenerasyon mobil iletişim standardı, 28 Mbit/sn'ye kadar hız sunabiliyor. 3G bağlantısı, cep telefonunuzla internetten rahatlıkla video izlemenize, uygulama indirmenize ve internette akıcı olarak dolaşmanıza izin veriyor.
4G ve LTE: Bugün ABD'de birçok bölgede ve bazı Avrupa ülkelerinde 4G bağlantısı sunuluyor. 4G kabaca 100 Mbit/sn hız sağlayabiliyor. "Long Term Evolution"ın kısa hali olan LTE ise 4G'yi geliştiriyor ve bağlantı hızını yaklaşık 300 Mbit/sn'ye çıkarıyor. Bu tür bağlantılar, henüz ülkemizde kullanılmıyor. Uzunca bir süre de kullanılmasını beklemiyoruz.