Google'dan bilgi doğrulama dönemi

Yeni Şafak
15:487/04/2017, Cuma
G: 7/04/2017, Cuma
Diğer
Google, bilgi doğrulama hizmeti adı altında yeni bir dönem başlatıyor.
Google, bilgi doğrulama hizmeti adı altında yeni bir dönem başlatıyor.

Dünyaca ünlü arama motoru Google, yalan haberlere karşı bilgi doğrulama hizmeti adı altında yeni bir dönem başlatıyor. Google, bu hizmeti oluştururken yüzden fazla kuruluşla işbirliğine gidiyor.

İnternet dünyasında paylaşılanların doğruluk oranları kullanıcılar tarafından merak edilen konular arasında başlarda yer almakta. Ülkemizde ve dünyada çok fazla yapılan sahte hesaplardaki yalan haber paylaşımları sonrası halkı provoke etme girişimleri yaşanmakta. Bunları da göz önünde bulunduran Google, doğrulama hizmeti adı altında yeni bir hizmete başlıyor.

Dünyanın en çok kullanılan arama motoru Gooogle, çalışmalarına Ekim ayında başladığı bilgi doğrulama hizmetini küresel anlamda kullanıma açtığını duyurdu. Yapılan çalışma ile yalan haber ve sahte bilgilere karşı, kullanıcılara doğrulanmış bilgilerin olduğu makaleler sunulacak.

Sosyal medyanın yaygınlaşması ve internet erişimin artmasıyla birlikte her gün milyarlarca kişi bilgi almak için bu mecrayı kullanıyor. Öğrendikleri bilgilerin güvenirliğine bağlı olarak da karar alıyor ve fikir ediniyor.

Bilgi doğrulama simgesi

Özellikle sağlıkla ilgili konularda birçok makale ve haberle internet ortamında yalan bilgi paylaşırken Google, bunlara savaş açarak bilgi doğrulama hizmeti veren yüzden fazla kuruluşla işbirliği yaparak arama sonuçlarına ve haberlerine bilgi doğrulama (fact check) imkanı getiriyor.

Google Blog'da yayınlanan makalede, arama motoru doğru bilinen yanlışlar ve yalan haberler söz konusu olduğunda uygulayacağı sistemle artık makale linklerinin yanına simge şeklinde ek bilgi doğrulama bilgisi koyacak. Ayrıca Google, doğrulanmış haber kaynaklarını da üst sıraya çıkararak kime ait olduğu ve doğrusunun kim tarafından ortaya çıkarıldığı da yazarak kullanıcıların kolay erişimini sağlayacak. Bir konuda uzman veya otorite olduğu algoritmalarla belirlenen kişi veya kurumların sayfalarını da üstte görüntüleyecek.

Duke Üniversitesi temel alındı

Google hizmete açtığı bu sistemin tüm haberleri kontrolüne yetişemeyeceğininin de altını çizdi. Hizmet, önce Brezilya'da test faaliyetine başladı. Jigsaw isimli bilgi doğrulama şirketiyle çalışan ekip, başarılı sürecin sonunda sayıyı artırdı. Bilgi doğrulamada Duke Üniversitesi'nin geliştirdiği sistem temel alındı. Google, yayıncıların schema.org sitesindeki talep formatına eksiksiz uymasını istiyor. Ayrıca Duke Üniversitesi'nin geliştirdiği bilgi paylaşma sistemi de kullanılabilecek.

#google
#bilgi doğrulama