FETÖ çatı iddianamesinde örgütün gizlilik için kullandığı haberleşme tekniklerine yer verildi. 'FETÖ her yerde ve hiçbir yerdedir' tespitinde bulunan Savcılık, örgüt tarafından en çok tercih edilen telefon markasına da ulaştı.
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) gizlilikten taviz vermediği haberleşme yöntemleriyle ilgili çatı iddianamede çarpıcı tespitlere yer verildi. Örgütün yöntemleri ve kullandıkları iletişim araşları anlatılırken, tercih ettikleri telefon markasının CISCO olduğu belirtildi. CISCO IP hatlı telefonlar kriptolu görüşme imkanı da sunuyor.
15 Temmuz darbe girişiminden birkaç gün önce mahkeme tarafından kabul edilen çatı iddianamede ihanet şebekesinin gizliliğe verdiği önem “Fetullahçı Terör Örgütü her yerde ve hiçbir yerdedir” tespitiyle anlatıldı. Karar'da yer alan iddianamede, "Siyasi iddialarını hiçbir zaman açıktan dile getirmezler. Dünya genelinde yaklaşık yüz altmış ülkede faaliyet gösteren, yüz binlerce mensubu olan FETÖ için haberleşme, talimatların alınıp verilmesi, gelişmelerin güvenli ve zaman kaybetmeksizin aktarılması, faaliyetlerin sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için hayati öneme sahiptir. Faaliyet alanların çeşitliliğine paralel olarak FETÖ'nin haberleşme yöntemleri de çeşitlilik arz etmektedir. Yazılı değil sözlü iletişim ve koordinasyon ön plandadır. 'Yüz yüze' iletişim tekniği asıldır" denildi.
FETÖ'nün haberleşmede kullandığı yöntemler
İddianameye göre, örgüt mensuplarının haberleşmede kullandıkları yöntemler şöyle:
1-)
Birinci derecede iletişim şekli ru be ru (yüz yüze) şeklindedir. Eskiden örgüt toplantılarında alınan kararlar küçük kağıtlara yazılıp daha sonra bu kağıtlar mutlaka imha edilmektedir. Ancak acil durumlarda görüşülmesi gereken bir kişi veya konu varsa mutlaka yüz yüze gerçekleştirilmekte, mecbur kalınmadıkça telefonla görüşme yapılmamaktadır. Çağrı cihazları cep telefonu yaygınlaşmadan önce örgüt tarafından haberleşme aracı olarak yaygın olarak kullanılmıştır.
2-)
Örgüt içinde en önemli haberleşme aracı "cep telefonu hatları"dır. Ancak bu hatlar, genel olarak başkası adına kayıtlı ya da FETÖ kontrolündeki kurum/kuruluş adına kayıtlı olan, abone bilgilerinden gerçek kullanıcısına ulaşılamayan numaralardır. Yaklaşık 3 ayda bir yeni bir GSM hattı temin edilmekte ve eski hatla birlikte telefon cihazı da değiştirilmektedir. Cep telefonunda yine de her şey konuşulmaz. Genel ve dinleyenin anlaması mümkün olmayan konular konuşulur. Örgütün sorumlu düzeyde bulunan elemanları deşifre olmamak için kendi adlarına olmayan GSM hatları kullanmaktadırlar. Telefon ile yapılacak görüşmelerde örgüte ait tabirler ve Fetullah Gülen'in ismi kesinlikle söylenmemektedir. Buluşma yerlerinin isimleri açıktan söylenmeyip mutlaka karşı taraftaki örgüt mensubunun anlayabileceği şekilde şifrelendirilmektedir. Örneğin “İzmir Caddesindeki Yenirenk Dershanesinde buluşalım yerine, oranın müdürü Hüseyin Bey ise “Hüseyin Beyin yerinde buluşalım” gibi kısa cümleler kullanılmaktadır.
3-)
İnternet üzerinden haberleşmeye imkan tanıyan “Skype, Tango, Kakao, Talk, Viber, Line, WhatsApp” vb. programlar şifreli ve düşük maliyetli olması nedeniyle haberleşmede örgüt tarafından sık kullanılmaktadır. “Acrobits, Softphone, Bylock” isimli programlar ile de cep telefonunda kullanılan internet aracılığıyla güvenli kriptolu, şifreli görüşmeler yapılmaktadır. Tibnot isimli program ile de örgütün Türkiye genelindeki bütün mensupları üzerinden bilgiler toplayıp biriktirdiği tespit edilmiştir.
4-)
Kiralık hatlar vasıtasıyla kriptolu IP telefon kullanılması, özellikle yurt dışındaki okullarla irtibatta kullanılan yöntemlerdendir. FETÖ mensupları CISCO marka IP telefon kullanmakta olup, söz konusu hatlara dair güncellemeler ve kriptolama işlemleri, FETÖ kontrolündeki Sürat Bilişim tarafından gerçekleştirilmektedir.
5-)
Canlı kurye kullanılması, en sağlıklı haberleşme yöntemlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Talimat almak ve faaliyetler hakkında bilgi vermek amacıyla doğrudan ABD Pensilvanya'ya gidilmek suretiyle Fetullah Gülen, Cevdet Türkyolu ve Mehmet Yaşa ile "yüz yüze" görüşülmekte ve talimatlar bizzat alınmaktadır. Fetullah Gülen'in, “çok mahrem hususların ru be ru görüşülmesi” yönünde talimatı vardır. FETÖ mütevellisi içerisinde yer alan Naci Tosun ile iş adamı İzzet Akyar, Fetullah Gülen'den doğrudan talimat alarak yapılanmaya aktaran şahıslardandır...
6-)
Haberleşmede kullanılan bir yöntem ise aile toplantıları, piknik ve çay bahçesi buluşmaları şeklinde gerçekleşmektedir. Önemli ve uzun süre konuşmayı gerektiren ve organizasyon yapılıp planlama yapılacak hallerde bir vesile ile aileler olduğu halde bir araya gelen örgüt üyeleri bir fırsatını bulup konuşarak haberleşmeyi sağlamaktadırlar.
7-)
Bu örgütlenme haberleşmesini sosyal veri ağlarını kullanarak denetlenemeyen teknik ağ sistemi üzerinden sağlamaktadır. Günümüz teknolojisi ile yurtdışında bir terör örgütünün yönetilmesi mümkün ve çok kolay bir iş haline gelmiştir. El Kaide gibi terör örgütleri her ülkede örgütlenmiş olup Afganistan'daki ve Pakistan'daki ana üstlerinden yönetilmektedir. Paralel yapılanmada Pensilvanya'daki ana merkezden kolaylıkla yönetilebilmektedir.
8-)
Örgüt mensuplarının “not” ile haberleşmesi eskiden yaygın iken giderek azalmıştır. Bu daha çok kamu idareleri içinde ve gizlilik gerektiren durumlarda kullanılan bir yöntemdir.