EDISYON:

Falcon 9: Kara tamam sıra denizde!

Yeni Şafak
Furkan Özata
20:479/01/2016, Cumartesi
Yeni Şafak

Yeniden kullanılabilir roket projesinde önemli bir eşik daha aşılmaya hazırlanıyor.

Geçtiğimiz sene 2 kez başarısız olunan

Falcon 9

'u denize indirme yeniden gündeme geldi. Ünlü girişimci

Elon Musk

'ın sahibi olduğu

SpaceX

firmasına ait roket, 17 Ocak'ta 3. kez denize



Hatırladığımız üzere haftalar önce Falcon 9 roketi başarılı bir şekilde fırlatıldıktan sonra görevini yerine getirmiş ve yine başarılı bir şekilde inişini gerçekleştirmişti. Uzay taşımacılığı için büyük bir kilometre taşı olarak görünen bu gelişme sonrasında, uzaya fırlatılan roketlerin yeniden kullanılabilme imkanı doğmuştu.





Aslında olayın arka planına baktığımızda SpaceX'in yeniden kullanılabilir roket çalışmalarını uzun süredir devam ettirdiğini görüyoruz. Roketi karaya indirme projesi başarılı oldu fakat denize indirme çalışmaları hüsranla sonuçlandı.





Peki, SpaceX roketi karaya indirme görevi başarılı olmuşken, 2 kez başarısız olunan denize indirme fikrinde neden bu kadar ısrarcı? Elbette bu konuda haklı gerekçeleri var. Örneğin en basitinden güvenlik önlemleri. SpaceX, düşme olasılığı bulunan roketin, yerleşim yerine yakın bir yere değil de denize düşmesinin daha sağlıklı olduğunu düşünüyor.



Gelelim yeni göreve… SpaceX, başarılı iniş yapan versiyonun aksine bu kez daha Falcon 9'un daha az yakıt tüketen eski bir versiyonunu kullanacak. Roket eğer başarılı bir şekilde fırlatılırsa,

NASA

'nın okyanusu görüntüleyecek Jason-3 uydusunu uzaya taşıyacak.



Roketlerin başarılı şekilde yeryüzüne döndürülme projesi sürdürülebilir bir hale geldikten sonra, uzay taşımacılığının maliyeti büyük oranda düşecek.




#spacex
#falcon 9
#roket
#nasa
#elon musk

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.