Tesla’nın eski danışmanı ve tasarımcı Henrik Fisker, elektrikli otomobil girişimi Fisker’ın yeni batarya teknolojisiyle Tesla’yı elektrikli otomobil piyasasından sileceğini iddia ediyor. Yeni batarya teknolojisiyle firma dünyanın en iyi olmayı planlıyor.
Ünlü tasarımcı Henrik Fisker’ın geçen başlattığı elektrikli otomobil girişimi çok iddialı bir şekilde tanıtıldı. Fisker’ın ‘dünyanın en teknolojik otomobili’ olarak adlandırdığı EMotion, prototipi 645 km menzile sahip ve saatte 260 km hıza ulaşabiliyordu. Ancak bu iddianın asıl sebebi firmanın geliştirdiği grafen tabanlı katı yapılı batarya teknolojisiydi. Bu yeni batarya teknolojisiyle artık geleneksel hale gelen lityum-iyon pilleri tarihe gömmeyi planlayan Fisker, özellikle şarj süresi konusunda oldukça iddalıydı.
Henrik Fisker bu yıl iddasını zirveye taşıyarak sadece bir dakikalık şarj ile 800 km menzil kat edebilecek bir otomobil üzerinde çalıştıklarını açıkladı.
Prototip halindeki Emotion’ın seri üretim versiyonunu CES 2018 kapsamında tanıtmaya hazırlanan Henrik Fisker, yeni batarya teknolojisinin lityum-iyonlara göre 2,5 kat daha fazla enerji yoğunluğu olduğunu ifade ediyor.
Geliştirme süreci ve genel yapısıyla ilgili bilgilerin sınır olduğu bu teknolojinin 2030 yılında tam randımanla çalışması bekleniyor.
Peki böylesine bir avantaj sunan bu bataryalarda yaşanabilecek potansiyel bir sıkıntı mevcut mu? Katı halli pillerin, yaygın olarak kullanılan sıvı hücrelilerden çok daha güvenli olduğu ve daha yüksek enerji yoğunluğu için daha fazla potansiyele sahip olabileceği zaten biliniyor.
Seri üretimin önündeki tek engel, sıcaklık aralıkları ve elektrot akım yoğunluğu gibi sınırlamaların olması. BMW‘nin de katı yapılı bataryalar üzerinde geliştirmeler yaptığını düşündüğümüzde gelecekte bu ünitelerin çok daha yaygın olabileceğini de düşünebiliriz. EMotion’un hazır haliyle tanışacağımız önümüzdeki CES’te belki bu teknolojiyle ilgili daha net ve detaylı bilgiler paylaşılır.