Son dönemlerde, hatta yıllarda, internette sık sık akıllı telefonlara yönelik düşürme testleri yapıldığını görüyoruz. Amaç tahmin edeceğimiz gibi aletin ne derece sağlam olduğunu göstermek. Belirli bir yükseklikten sert bir zemine bırakılıyor ve düşme ertesinde ekranının veyahut kasasının ne derece zarar gördüğü gösteriliyor. Buna binaen de cihazın dayanıklılığına dair genel bir fikir ediniliyor. Şimdi ilk olarak genel bir yargıyı kırmakla başlayalım işe:
Bu testler tamamen olmasa da ekseriyetle doğru bir kanı elde etmemizi sağlamaz. Çünkü işin işine envai çeşit parametre girdiğinden, iki aynı telefonu aynı anda ve tıpatıp aynı şekilde yere bıraksak dahi ikisi de %99.9 farklı zarar görecektir. Kasadaki çizikler gibi minör etkileri geçtik, birisinin ekranı kırılırken diğerinin ekranına hiçbir şey olmaması gibi sonuca ciddi anlamda etki eden neticeler doğabilir. Yani dememiz o ki, bu tür testleri gördüğünüzde itibar etmeyin.
Evet, bunu böylece belirttikten sonra asıl konumuza gelebiliriz:
Bildiğimiz gibi Apple geçtiğimiz aylarda akıllı saati Apple Watch'u tanıttı. Farklı versiyonları satışa sunulan bu saatin bir de Apple Watch Edition serisi altında konumlandırılan 10,000 dolarlık lüks versiyonu mevcut. Standart versiyondan farklı olarak bu modelin kasası 18 ayar altından işlenirken ekranı da cilalı safir kristalle koruma altına alınmış. Safir kristalin olayı çizilmeye karşı dayanıklılık arz etmesi. Bugünün ana akım ekran camı Gorilla Glass'a alternatif olarak düşünebilirsiniz. Ama tabii ondan daha sağlam ve tabii daha pahalı olduğunu da not olarak düşelim.
İşte iki kafadar da Apple Watch Edition'ın ne derece sağlam olduğunu göstermek için bir dayanıklılık testi yapmışlar. Yalnız sorun şu ki,
. Çünkü kefenin diğer tarafında neodimyum mıknatıslar var.
Olaya hakim olabilmek için yine detaya girmemiz gerekiyor:
Evet; kaldığımız yerden devam edelim:
İşte bu iki arkadaş da ellerine geçirdikleri bu mıknatıslar üzerinden Apple Watch'ın ne derece sağlam olduğunu teste kalkmışlar. Kullanılan mıknatısların oluşturduğu
! Yani diğer bir deyişle, 300 kiloluk bir şeyin altında kalan bir ürün ne derece dayanabilir onu test ediyorlar!
Sonucu aşağıda:
Aletin ekranı tabii ki paramparça. Yukarıda da belirttiğimiz gibi gayet normal bir şey bu. Bizi asıl şaşırtan şey ise halen şarj olabilmesi! Yani içerisinde o darbeden sağlam çıkabilen bir şarj soketi ve dahası -muhtemelen kısmen de olsa- anakart var ki bu cidden büyük bir başarı.
Hülasa başlıkta da dediğimiz gibi, Apple Watch, mıknatısla imtihanından 'olabilecek en iyi şekilde' çıkmayı başarmış ki açıkçası beklemezdik.