İçişleri Bakanı Atalay, valiliklere gönderdiği genelgede ideolojik ve ırkçı pankartın stadlara asılamayacağını bildirdi. Yasak Beşiktaşlı Çarşı Grubu nun arada bir tribünlere astığı Che pankartını durumunu tartışmalı duruma getirdi.
Spor karşılaşmalarının yapılacağı stad ve salonlar ile çevrelerine ideolojik, ırkçı pankart ve dövizlerin asılması yasaklandı. Mevzuatta aksine hüküm bulunmaması dolayısıyla özel güvenlik güçlerinin de stadyum girişlerinde elle arama yapmalarına olanak sağlandı.
İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Spor Müsabakalarının Güvenliği ile ilgili valiliklere bir genelge göndererek spor karşılaşmalarının risk analizinin yapılmasını ve ona göre tedbir alınmasını istedi.
Genelgede Seyirciler stada alınmaya başlamadan yetkililerin katılımıyla, mahkeme kararıyla stad içindeki spor derneklerinin ve diğer kurumlara ait yerler dahil tüm bölümlerde, kapalı yerlerde, yasak madde araması yapılarak, konusu suç teşkil eden ideolojik, ırkçı pankart, döviz ve benzeri materyallerin stadyuma ve çevresine asılmasına izin verilmemesi istendi.
İçişleri Bakanlığı genelgesindeki ideolojik pankart yasak maddesi, özellikle İnönü Stadyumu nda Beşiktaşlı Çarşı Grubu nun zaman zaman tribünlerde gösterdiği Che pankartının durumunu tartışmalı hale getirdi. Che Guevara nın klasik fotoğrafını taşıyan pankartın akıbeti, ideolojik kimliğinden sıyrılıp insanlığa malolduğu ya da hala ideolojik kimliğini korduğu tartışmaları arasında İstanbul polisinin uygulamasıyla belirlenecek.
Genelgede ayrıca özel güvenlik görevlisinin kapılarda taraftarların üst aramasını elle yapamayacağına dair mevzuatta herhangi bir hüküm bulunmadığı, taraftarların üst aramalarının kolluk kuvvetlerinin nezaretinde elle yaptırılarak yasak maddelerden arınmanın sağlanması direktifi verildi. Özel güvenlik görevlisinin, mülki idare amiri ve genel kolluk amirinin vrediği emirleri yerine getirmek zorundadır hükmü gereği, stadyumlarda özel güvenlik görevlilerinin Müsabaka Güvenlik Amiri nin emrinde çalışacağı kaydedilen genelgede, maç sırasında tahliye merdivenlerinin boş kalmasının sağlanması istendi. Müsabaka sırasında olay çıkaran ancak stad dışına çıkartılması o an için mümkün olmayan kişilerin görüntülerinin alınması, gözlemci polislerin fanatik seyircileri izleyerek suç işleyenleri saptaması ve haklarında işlem yapması istenen genelgeye göre karşılaşmalarda şu önlemler alınacak:
-Müsabakada görevlendirilecek genel kolluk personeli ile özel güvenlik görevlisi sayısı ve görev saatleri belirlenecek, müsabakaların risk analizi yapılacak.
-Müsabakalarda saha içi, tribünlerde ve kapı aramalarında güvenliği aksatmayacak şekilde yeteri kadar özel güvenlik görevlisi görevlendirilecek ve herhangi bir zafiyet yaşanmaması için gerekli güvenlik önlemleri alınacak.
-Kanunun 5. maddesine aykırı hareket eden spor kulüplerine 5340 sayılı Kanun da belirtilen, kurulca önerilen miktarda her sezon için mahallin en büyük mülki idare amiri tarafından idari para cezası uygulanacak.
-Emniyet Güvenlik Sertifikası için Denetleme Formlarına göre, profesyonel müsabaka yapılan stadyumların denetimleri yapılacak, ayrıca denetleme formları Türkiye Futbol Federasyonuna ve Emniyet Genel Müdürlüğüne gönderilecek.
-Kapı aramaları, kolluk kuvvetlerinin gözetiminde özel güvenlik görevlilerine yaptırılacak.
-Kurul, müsabakalarda yasaya aykırı fiil işleyen fanatik ve holiganlara gerekli cezai müeyyideleri, caydırıcılığı sağlaması bakımından geciktirmeden uygulayacak.
-Yazılı ve görsel medyaya yasak beyan ve demeç verenler tespit ettirilerek haklarında cezai işlemlerin uygulanması sağlanacak.
-Özel güvenlik görevlilerinin ve kolluk kuvvetlerinin müsabakalarda giydikleri yeleklerin renginin herhangi bir karışıklığa sebebiyet vermemesi için aynı olmaması yönünde gerekli kurul kararı alınacak.
-İl/İlçe Spor Güvenlik Kurulu kararlarının gecikmeksizin Emniyet Genel Müdürlüğüne gönderilmesi sağlanacak.
İçişleri Bakanı Beşir Atalay, genelgede, sportif faaliyetlerin, insanlar arasındaki birlikteliği ve beraberlik duygularını pekiştirme amacıyla yapılan sosyal faaliyetlerin en önemlilerinden olduğunu belirterek, Ancak bazı spor müsabakalarında az sayıda olsa da fanatik ve holiganların, spor güvenliğini ihlal eden, seyircileri rahatsız edici, tavır ve davranışlar içerisinde bulunduklarının ve istenmeyen olaylara meydan verdikleri biliniyor. dedi.
Atalay, genelgeyle bu tür olayların asgari seviyede olmasını sağlamak için illerde valiliklerin koordinesinde, il/ilçe spor güvenlik kurullarının ve il emniyet müdürlüklerinin yapması gereken görevlerin belirlendiğini ifade etti.