Ana vatanı Çin olan 'Wu Shu' dövüş sanatının Dünya Şampiyonu Türk kızı Elif Akyüz, 4,5 yıldır bu sporu yapıyor ve Wu Shu konusunda Çinli hocalar tarafından yetiştiriliyor.
Çocuk yaşta spora başlayan ve kısa sürede Avrupa ve Dünya Şampiyonu olan Elif Akyüz, ailesiyle yılın önemli bir bölümünde Çin'de kalarak Çinli Wu Shu ustalarından birebir eğitim alıyor. Wu Shu'nun en zor dalı olan ve felsefesi ile koreografilerinin sergilendiği 'Taolu Wu Shu' dalında eğitim alan Elif Akyüz, Çinli öğrencilerce de tanınıyor ve destekleniyor.
Elif Akyüz'ün eğitim gördüğü okula giderek çalışmalarını görüntüledi. Akyüz, 4,5 yıldır Wu Shu yaptığını belirterek, 2011'de Ankara'da 'mızrak' dalında, 2012'de Çin'in Makau bölgesinde de 'kılıç' dalında olmak üzere iki kez dünya şampiyonu olduğunu anımsattı.
Çinli usta Ding'in 2009'dan bu yana kendisini yetiştirdiğini dile getiren Akyüz, olimpiyatlara kadar dünya, olimpiyatlarda da kardeşleriyle birlikte şampiyon olmayı hedeflediğini bildirdi.
Elif Akyüz'ün eğitmeni Ding Çuan Vey de, Elif'in gerek hareket, gerekse teknik olarak her gün kendini biraz daha geliştirdiğini belirterek, 'Uluslararası müsabakalarda gösterdiği başarı ortada' dedi.
2011 yılında Elif'in mızrak dalında dünya şampiyonu olduğunu hatırlatan Ding, şampiyon olduktan sonra ailesinin Elif'i Çin'e getirdiğini, Türk öğrencisinin mızrakta da kendisini çok geliştirdiğini, özellikle Pekin, Vuhan ve Şian kentlerinde sistemli bir şekilde Wu Shu eğitimi aldığını anlattı.
'İnanıyorum ki Elif bundan sonraki uluslararası müsabakalarda başarılarını katlayarak devam ettirecek' diyen Ding, Wu Shu'nun sadece fiziksel bir dövüş sanatı olmadığını, aynı zamanda kültürel unsurları da içinde barındıran bir spor dalı olduğunu vurguladı.
Ding Çuan Vey, ailesinin Elif'i ilk Çin'e getirdiğinde 'Çince' öğrenmesi yönünde teşvik ettiğini belirterek, 'Elif Çinceyi öğrendikten sonra Wu Shu sanatının kültürel arka planına daha iyi hakim oldu ve her hareketin içerdiği anlamı daha yoğun bir şekilde aktarabildi' diye konuştu.
Elif'in başlangıçtan bu yana çok büyük mesafe katettiğine dikkati çeken Ding, 'Çinli Wu Shu öğrencileriyle arasında temel olarak hiçbir fark yok diyebilirim' dedi.
Elif Akyüz'ün babası Türkiye Wuşhu Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Abdurrahman Akyüz de, Çin'e geliş süreçlerini ve çocuklarının yetişme sürecini anlattı.
Çocuklarının eskiden beri bu sporu yaptıklarını hatırlatan Akyüz, bu konuda aşama katettiklerini ve Çin'e gelmeye karar verdiklerini söyledi. Akyüz, ailesi ve çocuklarıyla 2009'da Çin'e geldiklerini, belirli dönemlerde Çin'e gelerek çocuklarının burada Çinli hocalardan eğitim aldığını ifade etti.
Akyüz, Çinlilerin kendilerini 'takdir ettiklerini ve olumlu tepkiler aldıklarını' vurgulayarak, 'Türkiye'de görmedikleri desteği Çin'de gördükler' dedi.
Akyüz, Çinli hocalarla da bu süreçte sözleşme yaptıklarını ve hocaların Türkiye'de milli takımı çalıştırmaya başladıklarını belirterek, Türkiye'de şampiyon olmalarının ardından, çocuklarının Avrupa'da da şampiyonluk dahil birçok derece aldığını, daha sonra tekrar Çin'e gelerek Vuhan Üniversitesi'nde eğitim aldıklarına işaret etti.
Abdurrahman Akyüz, 2010'da Zeynep Akyüz'ün katıldığı dünya şampiyonasında ilk kez dünya derecesi alarak üçüncü olduğunu anlatarak, 'Taolu Wu Shu'da ilk kez bir Türk'ün derece aldığını bildirdi. Taolu Wu Shu'nun koreografik tekniklerden oluştuğunu ve zorluğuna dikkati çeken Akyüz, 2011'de Türkiye'de yapılan şampiyonada Elif Akyüz'ün mızraklı dalında dünya şampiyonu olduğunu yineledi.
Akyüz, bunun ardından Pekin'e yerleştiklerini belirterek, çocuklarının Çince öğrendiklerini, eğitimlerini de Çin'de devam ederek Wu Shu öğrenmeyi sürdüreceklerini bildirdi.
Çin'de Wu Shu eğitim sürecini anlatan Abdurrahman Akyüz, bunun için tesislerin hazırlandığını, öğrencilere tüm imkanın sunulduğunu ve yatılı olarak hizmet verdiğini söyledi.
Akyüz, Çin'in öğrencileri özellikle desteklediğini ve maaş bağlandığını, öğrencilerin hem normal eğitimini, hem de spor eğitimini başarılı bir şekilde sürdürdüğünü belirterek, çocuklarının mutluluğunu ailelerinin de paylaştığını belirtti.
Wu Shu'nun sporun ötesinde bir yaşam tarzı olduğunu, Türkiye'nin her yerinde federasyon olarak şube açtıklarını ve çalışmaların sürdüğünü dile getirdi.
Abdurrahman Akyüz, Wu Shu'nun olimpik olmasını beklediklerini dile getirerek, çocuklarının da olimpiyatlar için hazırlandığını, Elif, Zeynep ve Necmettin Akyüz'ün olimpiyat şampiyonu olmayı hedeflediklerini bildirdi.