Her takıma bir antrenör düşmüyor bile

Aa
00:0028/08/2014, Perşembe
G: 28/08/2014, Perşembe
Yeni Şafak
Her takıma bir antrenör düşmüyor bile
Her takıma bir antrenör düşmüyor bile

Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği (TÜFAD) Genel Sekreteri Alaaddin Naganlu, Türkiye'de 13 bin 265 futbol takımı bulunduğunu ve 'Zorunlu Antrenör Gelişim Semineri'ne katılıp Türkiye Futbol Federasyonundan (TFF) çalışma izni alabilen teknik adam sayısının 11 bin civarında olduğunu belirterek, "Bu tabloya göre, her takıma bir antrenör bile düşmüyor" dedi.

Naganlu, TFF kayıtlarına göre, Türkiye'de 20 bin 946 teknik adam bulunduğunu, bunlardan 17 bin 444'ünün TÜFAD'a üye ve faal olarak görev yapabilecek durumda olduğunu kaydetti.

Bu teknik adamlardan 399'unun pro lisansı bulunduğunu belirten Naganlu, takımlarda 165 profesyonel, 85 amatör kaleci antrenörünün görev yaptığını dile getirdi.

UEFA-B, TFF-A, TFF-B ve TFF-C (amatör) lisans sahiplerinin ve amatör kaleci antrenörlerinin, "Teknik Adamların Eğitilmesi ve Sınıflandırılması Talimatı" gereğince TFF-TÜFAD iş birliğinde iki yılda bir yapılan "Zorunlu Antrenör Gelişim Semineri"ne, pro-lisans, UEFA-A ve TFF Teknik Direktör lisansı bulunanlar ile profesyonel kaleci antrenörlerinin de yine iki yılda bir ocak ayında düzenlenen "Uluslararası Teknik Direktör Semineri"ne katılması gerektiğini ifade eden Naganlu, aksi halde TFF'nin teknik adamlara çalışma izni vermediğini belirtti.

Bu seminerlerden 54'ünün TÜFAD şubelerince 2014 yılında farklı illerde düzenlendiğini ve bu toplantılara 8 bini aşkın teknik adamın katıldığını aktaran Naganlu, Ocak 2015'te İstanbul'da düzenlenecek seminerle bu sayının yaklaşık 11 bini bulacağını, geçen sezon sayının buna çok yakın olduğunu söyledi.

'Antrenör sayımız 11 bin civarında'

Naganlu, 2013-2014 sezonunda Süper Lig'de 328, PTT 1. Lig'de 224, Spor Toto 2. Lig Kırmızı Grup'ta 163, Beyaz Grup'ta 198, Spor Toto 3. Lig 1. Grup'ta 136, 2. Grup'ta 143, 3. Grup'ta 164 olmak üzere profesyonel liglerde bin 356, amatör kulüplerde ise 5 bin 473 teknik adamın (teknik direktör, yardımcı antrenör, kaleci antrenörü) görev yaptığı bilgisini verdi.

Geçen sezon 11 bin civarındaki faal antrenörden yaklaşık 7 bininin takım çalıştırdığını, amatör kulüplerinin ekonomik imkansızlıkları nedeniyle 4 bine yakın antrenörün sezonu dinlenerek geçirmek zorunda kaldığını ifade eden Naganlu, "Kulüpler, talimatlarda açıkça belirtilmesine rağmen yeterli sayıda antrenör tahsis edemiyor. Özellikle en çok önem verilmesi gereken gençlik geliştirme kategorisindeki takımlardaki çocuklarımız, diplomasız kişilere emanet edilerek, filizlerimiz yeşermeden kurumaya terk edilmektedir. Bir yandan açık var ama diğer yandan antrenörler boşta kalıyor. Burada kulüplerin yapıları ve kulüpleri yönetenlerin anlayışları sorgulanmalıdır" diye konuştu.

Alaaddin Naganlu, Türkiye'de herkesin teknik adam sayısının çok fazla olduğundan yakındığını ancak rakamların hala ihtiyaç olduğunu ortaya koyduğunu belirterek, "2013 sonu itibarıyla 5 bin 100 kulüp ve bu kulüplerde farklı kategorilerde mücadele eden 13 bin 265 futbol takımı bulunuyor. Antrenör sayımız ise 11 bin civarında. Bu tabloya göre, her takıma bir antrenör bile düşmüyor. Türkiye'de antrenör eksiği var. Her kulübe seçme hakkının tanınması gerektiğini de düşünürsek 26 bin antrenöre ihtiyacımız var" dedi.

'Altyapıda 500-1000 liraya çalışan antrenörler var'

Amatör kulüplerin antrenörlere iyi ekonomik şartlar sunamadıklarını, herkesin Süper Lig'den veya profesyonel liglerden pay alma derdine düştüğüne dikkati çeken Naganlu, şunları kaydetti:

"Avrupa'da profesyonel liglerdeki antrenörlerin aldığı ücretler kadar olmasa da alt liglerde de tatmin edici rakamlar var. Türkiye'de de altyapıya daha fazla önem verilmeli. Altyapıda 500-1000 liraya çalışan antrenörler var. Altyapılara da gereken önem verilirse kimsenin gözü yukarıda olmaz. Yine kulüplerimizin sağlıklı bir yapılanmaya gitmesi lazım. Gelir yok, masraf çok. Kulüpler, Dernekler Kanunu ile yönetilmemeli, yeni bir yasayla buna çözüm bulunmalı. Profesyonel tesisler, modern çalışma ortamları sağlanmalı. Kulüplerimizi revize edersek antrenör sayımızın yetersiz olduğunu göreceğiz."

Naganlu, Avrupa ile yarışabilmek için kulüplerin yeniden yapılanmaya gitmesinin ve gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasının zorunlu olduğunu sözlerine ekledi