28 Şubat postmodern darbesinin 13. yıldönümünde Darbeye Karşı 70 milyon Adım Koalisyonu, Sivil Dayanışma Platformu ve Genç Siviller'in de araların da bulunduğu çeşitli gruplara üye binlerce kişi Tünel Meydanı'nda darbeleri protesto etti. “Darbeye dur de”, “Bir daha asla”, “Darbelere son” döviz ve pankartlar taşıyan grup, “Özgürlük”, ve “Irkçı Baykal” sloganları attı.
Çevik kuvvet polisleri de yürüyüş nedeniyle bölgede yoğun güvenlik önlemleri aldı. Yürüyüş sırasında İstiklal Caddesi'nden geçen vatandaşlar da alkışlarıyla gruba destek verdi. Eylemciler, CHP Beyoğlu İlçe Başkanlığı önüne geldiğinde ise bir grup partili binadan aşağı, “Cumhuriyetin son kalesi faşistlere ve emperyalistlere karşı direnecek” yazılı pankart sarkıttı. Göstericiler CHP'yi protesto etti.
Taksim Meydanı'nda son bulan yürüyüşün ardından sanatçı Lale Mansur grup adına basın açıklaması yaptı. Askerlerin, 28 Şubat'ın gerekirse bin yıl süreceğini ilan ettiklerini belirten Mansur, bunun bin yıl boyunca başörtüsü yasağı, insanların kurşunlanması, ırkçılık, askeri vesayet, bölünmüşlük ve düşmanlık anlamına geldiğini söyledi.
Mansur, dünyanın eski dünya, Türkiye'nin eski Türkiye olmadığını ifade ederek, “Direniyoruz ve darbeyi Türkiye'de sevilen bir moda olmaktan çıkartıyoruz. Sadece darbecileri değil, darbeye zemin hazırlayan siyasileri de moda olmaktan çıkartıyoruz” dedi.
28 Şubat süreci 13. yıldönümünde Türkiye'nin dört bir tarafından yapılan gösterilerle de protesto edildi. Diyarbakır'da, aralarında Mazlum-Der, Memur-Sen, Diyanet-Sen, Eğitim Bir-Sen, MÜSİAD ve Hür-Der'in bulunduğu 44 sivil toplum örgütünün Sanat Sokağı'ndaki protestosuna vatandaşlar da yoğun ilgi gösterdi. Eylemde, 'Darbeci şefler yargılansın' şeklinde pankartlar açıldı. Tokat'ta Toplumsal Dayanışma Kültür Eğitim ve Sosyal Araştırmalar Derneği (TOKAD) üyeleri, Yer Altı Çarşısı üzerinde eylem yaptı.
Mazlumder, 28 Şubat'ın yıl dönümü dolayısıyla 9. Cumhurbaşkanı Demirel ile dönemin askeri ve sivil bürokratlarının yargılanmasını istedi. Mazlumder üyesi bir grup, Demirel'in oturduğu Güniz Sokak ile Tahran Caddesi köşesine gelerek, protesto eylemi gerçekleştirdi. Gruptakiler, Demirel'in fotoğrafı bulunan ve “28 Şubat'ı unutmayacağız. 1000 yıl utanacaksınız” yazılı dövizler taşıdı. Basın açıklamasını okuyan Mazlumder Şube Başkanı Üstün Bol şunları söyledi: “Süleyman Demirel başta olmak üzere emeği geçen bütün askeri ve sivil memurlara bin yıldan arta kalan 987 yıl boyunca utanç dolu bir yaşam diliyoruz.”
Saadet Partisi İstanbul İl Başkanlığınca, Beşiktaş Meydanı'nda kurulan sembolik 'Darbeler Duvarı'na partililer darbe karşıtı duygularını yazdı. Saadet Partisi İstanbul İl Başkanı Erol Erdoğan, 28 Şubatın Türkiye'de yaşanan darbelerden sadece biri olduğunu söyledi.
İHH İnsani Yardım Vakfı, Mazlumder, Özgür-Der ile Eğitim-Bir-Sen'in de bulunduğu bazı sivil toplum kuruluşlarının üyeleri, 28 Şubat'ı Beyazıt Meydanı'nda protesto etti. Grup adına yapılan açıklamada, “28 Şubat sürecinde yaşananlar halen darbecilere ilham kaynağı olmayı sürdürüyor. 28 Şubat dayatmasının planlayıcıları olmak üzere, tüm sorumluların yargılanmalarını, tüm yasak ve dayatmaların kaldırılmasını, gasp edilen hakların geri verilmesini istiyoruz” denildi. Yazar Abdurrahman Dilipak, darbelerle ilgili yargı sürecinin devam etmesi gerektiğini söyledi.
İzmir'in Buca ilçesindeki Orgeneral Çevik Bir Meydanı'nda 28 Şubat'ı protesto eden Özgür-Der İzmir Şubesi üyeleri, meydanın adının değiştirilmesini istedi. Orgeneral Çevik Bir Meydanı'nda toplanan Özgür-Der İzmir Şubesi üyesi grup, darbe karşıtı pankart açtı ve slogan attı. Grup adına açıklama yapan Özlem Öz, 28 Şubat'te insanların inanç ve ifade özgürlüğüne darbe vurulduğunu söyledi. Öz, “İtibar göstergesi olarak cadde, sokak ve meydanlara adı verilen darbecilerin isimleri bir an önce kaldırılmalıdır. 28 Şubat'ın mimarlarından Bir'in adının da bu meydandan kaldırılmasını istiyoruz” dedi.
İHD ve Memur-Sen üyeleri, Çanakkale ile Eceabat arasında sefer yapan araba vapurunda 28 Şubat'ı protesto etti. Bilet alıp turnikelerden geçen grup üyeleri, 'Lapseki' adlı araba vapurunun güvertesine çıktı. İHD Çanakkale Şube Başkanı Kenan Döner, Türkiye'nin bugüne kadar sorgulanmayan, yargılanmayan 4. darbesini 13 yıl önce 28 Şubat acı bir şekilde yaşadığını söyledi. Ülkenin sorunlarının savaş gemilerinden talimat verilerek çözülemeyeceğini belirten Döner, “28 Şubat süreçleri 'Hepimiz aynı gemideyiz' yaklaşımıyla aşılabilir. Bu gemi ancak insan haklarından aldığı rüzgarla yelkenlerini şişirebilir” diye konuştu.