Mersin'in Silifke ilçesine bağlı Göksu Vadisi köylerinde yetişen ve adını yine Göksu Vadisi köylerinden olan Keben'den alan '33 N16' olarak tescilli Keben narının, içerdiği C vitamini nedeniyle domuz gribi virüsüne karşı etkili olduğu bildirildi.
Hasadına yeni başlanan ve kilosu şu anda kalitesine göre 1 ile 1,5 TL. arasında değişen fiyattan satılan Keben narının, dünyayı etkisi altına alan Türkiye'de de yayılmaya başlayıp 3 kişinin ölümüne neden olan Domuz gribine karşı doğal bir ilaç olarak tüketilmesi gerektiği savunuldu.
Nar üreticisi olan Silifke Erik Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Göktaş, hasadına yeni başlanan nar bahçesinde yaptığı açıklamada, doktorların da, içerdiği C vitamini nedeniyle narın gribin her türlüsüne karşı etkili olduğunu kaydettiği bildirdi.
Domuz gribine karşı tescilli Keben narının adeta bir aşı niteliğinde olduğunu ifade eden Göktaş, "Domuz gribine yakalanmak istemiyorsanız tescilli Keben narımızdan tüketilmesini tavsiye ediyoruz. Biz ürettiğimiz Keben narını sürekli tüketiyoruz ve bu zamana kadar da hiç grip hastalığına yakalanmadık. Çünkü nardaki C vitamini bizim gribe yakalanmamızı önlüyor" dedi.
Nar üreticisi Bayram Özkan, eşi Şerife ve kızı Hülya sürekli ürettikleri nardan yedikleri için gribe yakalanmadıklarını anlatarak bol bol nar tüketilmesini tavsiye ettiler.
İlçe genelindeki nar üretimi hakkında da bilgi veren Göktaş, Keben narı hasadına yeni başlandığını ve bu yıl ilçe genelinde 2 bin 500 dönüm araziden yaklaşık 4 bin ton nar hasat edilmesinin beklendiğini kaydetti.
Göksu Vadisi köylerinde yetişen ve 33 N16 olarak tescillenen Keben narının Türkiye'nin tek sofralık narı olma özelliği taşıdığını ifade eden Göktaş, bu ürünün, çilek ve erikten sonra çiftçilere önemli gelir sağladığını belirtti.
Keben narının tescilli markası ve kalitesiyle daha dalında satılmaya başlandığını vurgulayan Göktaş, açıklamasına şöyle devam etti:
'Keben narının hemen hemen tamamı yurt içinde tüketiliyor. Üretim alanlarının daha da genişlemesi ve ürün miktarının artması halinde ihracat konusunda adımlar da atılabilir. Bunun için üreticileri teşvik ediyoruz. Yeni alanların tarıma açılması ve Keben narının da o bölgelere dikilmesi ile kendisine özgü mikro klima özelliği olan Göksu Vadisi'nde daha fazla nar üretimi yapılacağına inanıyoruz.'
Keben narının, ince kabuğu, iri taneleri ve tatlı-mayhoş lezzeti ile sofralık bir ürün olduğuna dikkat çeken Göktaş, yurt genelinde düzenlenen çeşitli fuarlarda da tanıtımını yaptığını, ilk defa gören tüketicileri de büyüklüğü ile şaşırttığını söyledi.
Türkiye genelinde yaygın olarak Hicaz narı yetiştirildiğini anlatan Göktaş, "Keben narları, yüksek fiyatı ile üreticinin yeni gözdesi. Verimin arttırılması yönündeki çalışmalardan olumlu sonuçlar aldık. Daha önceleri sadece yöre insanının tükettiği narlar artık, ülke genelinde aranan bir ürün haline geldi" diye konuştu.