7 binin üzerinde tarihi mimari eser bulunan Mardin'dinde turizm hareketliliği yaşanıyor. Vali Mehmet kılıçlar otellerdeki doluluk oranının yüzde 90'ları aştığını söyledi.
Mardin, Artuklu ve Osmanlı öncesindeki Karakoyunlu ve Akkoyunlu dönemlerine ait medreseler ve ibadethaneler ile Süryanilere ait kilise ve manastırlarıyla bölgenin açık hava müzesi konumunda bulunuyor. Türk, Süryani, Yezidi, Kürt, Arap ve Ermeni gibi farklı dil, din ve kültürden oluşan vatandaşların yaşadığı Mardin'de, esnaf ise şehre gelen turist akınından dolayı adeta bayram ediyor.
Mardin Valisi Mehmet Kılıçlar, Öğer Tur, VIP Tur ve Asya Tur'un Avrupalı turistleri hafta sonu seferleriyle Mardin'e getirmek için hazırlık yaptığını söyledi. Türk Hava Yolları'ndan sonra Onur Air ve Pegasus Hava Yolları'nın da uzun süreden beri Mardin'e sefer yaptıklarını hatırlatan Vali Kılıçlar, farklı din, ırk ve inançlara mensup kişilerin hoşgörü ve kardeşlik duyguları içinde yaşadığı şehre turistlerin olan ilgisini Mardin'i görmeyen insanların hayatından oluşan bir boşluktan kaynaklandığını ifade etti.
Belediye Başkanı Metin Pamukçu da, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın Eylül ayının başında Mardin'e yaptığı ziyaretinde Mardin'in alt yapı sorunlarının bitirilmesi için kaynak aktaracağını ve bu sorunların çözümlenmesi ile Bakan Günay'ın hükümet olarak burada destinasyon ilan etme sözü verdiğini hatırlattı. Belediye Başkanı Metin Pamukçu, Mardin'de destinasyon ilan edildiği takdirde Mardin'in kabuğunu değiştirerek tam anlamıyla çağ atlayacağını söyledi. Türkiye'nin İnanç Turizmi alanında adeta cenneti olarak bilinen Mardin'i ziyaret eden yabancı turistlerin ülkelerine döndüklerinde Mardin'deki doğal ve kültürel varlıkların zenginliğini ve farklı inançları dile getiriyor.
Mardin'i ziyaret eden Finlandiyalı Susanna Ailto, Mardin'in kelimenin tam anlamı ile bir turizm cenneti olduğunu belirterek, "Tarihi hanları, hamamları, kervansarayları, medreseler, konaklar, kiliseler, 6 bin yıllık Deyrulzafaran Manastırı gibi yerlerin tarihi dokuları ve ihtişamı adeta bizleri kendimizden geçiriyor." dedi.
Mardinli esnaf da geçen yıl turlarla gelen yabancı ve yerli turistlerin pek fazla alış veriş yapmadığını ancak, bu yıl bu yönde çok olumlu atılımların oluşundan fazlasıyla memnun olduklarını söyledi. Mardinli esnafın yüzünü güldüren turizm akışının ileriki günlerde artarak devam etmesinin beklendiği belirtildi. Tuba Seyahat acentesi sahibi Fatih Saygıner, Mardin'e gelmek isteyen yerli ve yabancı turistlerin yoğun talebi karşısında zorluk çektiklerini söyledi. Mardin'e gelen yerli ve yabancı turistler inanç ve kültür turizmi kapsamında en çok camiler, medreseler ve manastırları ziyaret ediyor.
Mardin'den 5 kilometre uzaklıkta bulunan Deyrulzafaran Manastırı'nı da haftada 5 bin kişinin ziyaret ettiği belirtiliyor. Deyrulzafaran Metropoliti Nuri Salibe Özmen, inanç ve kültür turizmi kapsamında geçen yıldan çok bu yıl yoğun bir turist akınına uğradıklarını söyledi. İnanç şehri Mardin'e gelen turistlere manastırlarını gezdirerek turizme katkı sağlamaktan büyük bir mutluluk duyduklarını ifade eden Özmen, "Günde en az 10 otobüs dolusu yerli ve yabancı turist burayı ziyaret ediyor. Turistlerin çoğu Avrupa'dan gelen ülkelerin insanlarından oluşuyor. Geçen yıl 200 bin üzerinde turist ağırladık. Bu yıl en az 500 bin turistin gelmesini bekliyoruz."