Uluslararası kuruluşlardan 4,5 milyar dolarlık yatırım kredisi sağlayan Gürcistan'da, özellikle Türk müteahhitleri açısından yeni iş imkanlarının çıkması bekleniyor.
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, İstanbul Maden ve Metal İhracatçıları Birliği (İMMİB) ve Dış Ticaret Müsteşarlığı organizasyonunda gerçekleştirilen Gürcistan ticaret heyeti gezisinin ilk gününde, Cumhurbaşkanı Mikhail Saakashvili ile akşam yemeğinde bir araya geldi.
Gürcistan Başbakanı ile Maliye ve Ekonomik Kalkınma bakanlarının da katıldığı yemekte, iki ülke ilişkileri yanında, bu ülkede faaliyet gösteren Türk firmalarının sorunları da ele alındı. Devlet Bakanı Tüzmen'in verdiği bilgiye göre, Saakasvhili, Türk firmaları ile ilgili iletilen sorunların kısa sürede çözülmesi için talimat verdi. Saakasvhili, ayrıca, uluslararası kuruluşlardan sağlanan 4,5 milyar dolarlık yatırım kredisi ile yakında önemli altyapı projeleri uygulamaya başlayacaklarını bildirirken, Tüzmen, Türk müteahhitlik firmalarının bu projelerden 1-1,5 milyar dolarlık pay alabileceğine inandığını söyledi. Gürcistan'ın, uluslararası kuruluşlardan sağlanan 4,5 milyar dolarlık yatırım kredisi ile otoyol, enerji, konut, kamu binaları ve diğer alt yapı yatırımları yapmayı planladığı, otoyol yapımı ile ilgili ilk ihaleninin de kısa süre içinde açılacağı belirtildi.
Türkiye'nin “Sarp-Sarpi Sınır Kapısı'nın ortak kullanımı” önerisine de Saakashvili'nin sıcak baktığı ve işlemlerin hızlandırılmasını istediği belirtiliyor. Gürcistan'ın, 4,5 milyar dolarlık yatırım kredisi kapsamındaki işleri uluslararası ihaleye çıkaracağı, ancak halen bu ülkede oldukça nitelikli işler üstlenen Türk müteahhitlik firmalarının rekabet gücünün oldukça yüksek olduğu kaydediliyor.
Gürcistan Başbakanı Nika Gilauri de Türk-Gürcü İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, 80 tane HES yapımını planladıklarını belirterek, Türk firmalarını bu yatırımlara davet etmişti. Gürcistan Ekonomik Kalkınma Bakanı Laşa Zhvania ile ortak basın toplantısı düzenleyen Devlet Bakanı Tüzmen, dün de Acara Özerk Cumhuriyeti'nin başkenti Batum'da temaslarda bulundu.
Gürcistan'da bir Türk firması ilk kez enerji yatırımına girdi. Anadolu Grubu, Energon firması ile birlikte 140 milyon dolar tutarında 90 megavat gücünde hidroelektrik santral (HES) yapımı için Gürcistan ile sözleşme imzaladı. HES'te üretilen elektriğin yüzde 40'ı sözleşme gereği Türkiye'ye satılacak. Toplam 500 megavatlık santrallara ilişkin yatırım tutarının 500-600 milyon dolar olduğu belirtiliyor. Gürcistan'ın Türkiye ile karşılıklı elektrik aktarımı hattının kapasitesini artırmak için yeni bir yatırım başlatacağı, 500 kilovatlık hattın yapımı ile Türkiye'ye karşılıklı aktarılacak elektrik miktarının 220 kilovattan bin 500 kilovata çıkacağı bildirildi.