Dünya Arıcılık Örgütü tarafından Slovenya'nın başkenti Lubyana'da Tıbbi Arı Ürünleri Kongresi (Apimedica 2010) kapsamında düzenlenen "Dünyanın En İyi Balı Yarışması"nda ikinci olan Mersinli bal üreticisi Şahbaz Çay, "Balımızın kalitesi kurakta açan ve su bulamayınca topraktan yoğun mineral alan çiçeklerden geliyor" dedi. Mersin'in Erdemli ilçesine bağlı Eğriçayır Yaylası'nda üretilen Eğriçayır balı, Tıbbi Arı Ürünleri Kongresi kapsamında yapılan "Dünyanın En İyi Balı Yarışması"nda ikinciliğe layık görülerek gümüş madalya ile ödüllendirildi. Dünyanın en iyi ikinci balını üreten Şahbaz Çay ve oğlu Murat Çay, üyesi oldukları Erdemli Ziraat Odası tarafından altınla ödüllendirildi. Erdemli Ziraat Odası Başkanı Adnan Dölek, başarısından dolayı Çay ailesini kutlayarak, Şahbaz Çay'a cumhuriyet altını taktı.
Geçen yıl dünya üçüncüsü olan, bu yıl da ikinci olan Şahbaz Çay, "Çay ailesi olarak 300 yıldır Toros Dağları'nda arıcılık yapmaktayız. Ürettiğimiz balların dünyanın en kaliteli ballarından olduğunu son girdimiz Dünya Tıbbi Arı Ürünleri Kongresi'nde aldığımız gümüş madalya ile doğrulamış olduk" dedi.
Eğriçayır balının dünya çapında kaliteli ballar arasına girmesinin iki sebebi bulunduğunu belirten Çay, "Birincisi, Eğriçayır balını ürettiğimiz Eğriçayır Yaylası'nın lokasyonudur. Toros sıra dağlarında Bolkar Dağı'nın uzantısı üzerinde yer alan Eğriçayır Yaylası'nın rakımı 2500 metredir. Yüksek rakımdan dolayı ardıç ve sedir dışında hiçbir ağaç türü bitki örtüsü içerisinde olmayıp, yüzlerce kır çiçeği yaylanın bitki örtüsünü oluşturmaktadır." diye konuştu. Eğriçayır balının kaliteli olmasının ikinci sebebinin ise üretim şeklinde gizli olduğunu ifade eden Çay, "Ülkemizde varoa, yavru çürüklüğü gibi arı hastalıkları ile mücadele etmek için arılara antibiyotik gibi ilaçlar verilmekte, bu ise balda kalıntı yapmaktadır. Biz organik arıcılık yapmaktayız. Herhangi bir yapay ilaç kullanmamız organik arıcılık yönetmeliği ile yasaklanmıştır. Bu durum balın kalitesini artırmaktadır. Ayrıca butik bir bal üreticisi oluğumuz için balı peteklerden erken sağma yerine arı iyice olgunlaştırdıktan sonra sağmaktayız. Fransa Arıcılar Birliği'nin laboratuarında yaptırdığımız analizlerde bir arı enzimi olan Diastas sayısı balımızda 27 olarak çıkmıştır. Avrupa Birliği bal kodeksine göre en az 8 olması gereken bu değer genelde normal ballarda 12 ile 17 arası olmasına rağmen arı tarafından iyice işlenen Eğriçayır balında 27'dir. 300 yıllık arıcılık deneyimizle ürettiğimiz, Yörük aile geleneğimizde kutsal sayılan balımızın dünya derecesi alarak ülkemizi temsil etmesi bizi çok sevindirmiştir" şeklinde konuştu.