EDISYON:

Dakar, bir macera mı yoksa!

Murat İlter
00:0026/01/2007, Cuma
G: 26/01/2007, Cuma
Yeni Şafak
Dakar, bir macera mı yoksa!
Dakar, bir macera mı yoksa!

İlk yapılmaya başlandığı 1979'dan bu yana her yıl merakla takip edilen Dakar Rallisi, her yıl zorlaşan etapları ve kurallarıyla bir macera yarışından uzaklaşır hale geldi.

Dünyanın belkide bu en zorlu ralli maratonunda kazanmaktan daha çok bitirebilmenin, gerçek zafer olması yarışın zorluğunu daha da ön plana çıkartıyor.

19 kez Paris'den, 10 kez ise değişik şehirlerden start alan ama, 7 bin kilometrelik zorlu doğa şartlarından sonra yine aynı yerde, Dakar da son bulan bu efsanevi yarış geride kalan 29 yılda 54 kişiye mezar oldu. Vatikan'da yayınlanan ve Papa'ya yakınlığı ile dikkat çeken Osservatore Romano gazetesinin Dakar Rallisi'ni “Sorumsuzluğun kanlı yarışı” diye lanetlemesi, bakalım ilerleyen zamanda yarışın geleceği için ne kadar etkileyecek ?

Ancak haberde geçen bir ifade, belki de Dakar yarışlarının son zamanlarda geldiği noktaya daha iyi ışık tutuyor. Vatikan gazetesi, haberini şu şekilde tamamlıyor. “Batı'nın son teknoloji ile ürettiği araçlarla doğaya her karşı koyma girişimi....”

Bu teknoloji savaşını sadece doğaya karşı değil aynı zamanda birbirlerine karşı da vermekteler.

İlk starttan bu güne kadar Range Rover, Volkswagen, Renault, Mercedes, Porsche, Peugeot, Citroen, Mitsubishi, KTM, BMW, Honda, Yamaha, Man, Kamaz, DAF gibi büyük markaların son teknoloji ürünleriyle katılarak kazandıkları zaferlere tanıklık eden Dakar Rallisi, artık maceradan çok bir teknoloji yarışı haline geldi.

Otomobil, motosiklet ve kamyon kategorilerinde Dakar'ı kazanan marka olmak için büyük yatırım yapan firmalar, belki de son dönemde Dakar'ın maceracı ruhunu biraz olsun zarar verdi. İlk başlarda insanın ve teknolojisinin, doğa ile savaşı olarak yapılmaya başlanan Dakar Rallileri, son yıllarda markaların üstünlük savaşında kıyasıya çarpıştıkları bir arena haline gelirken, teknoloji, insan faktörünün önüne geçti.

Her yıl zorluk derecesi artan Dakar yarışları, yaşanan her türlü olumsuzluğa rağmen, daha uzun yıllar dünyanın en itibarlı yarışlarından birisi olmaya devam edecek gibi görünüyor. Dünyanın önde gelen markaları desteklediği sürece !


Loeb kaldığı yerden

Dünya Ralli Şampiyonası'nda sezonun ilk yarışı olan Monte Carlo Rallisi'ni son üç yılın şampiyonu Citroen pilotu Fransız Sebastian Loeb kazandı. Geçtiğimiz sezon kolunu kırıldığı için Türkiye Rallisi'nde start alamayan Loeb, Monte Carlo Rallisi birinciliği ile kariyerinin 29. yarışını kazandı. 32 yaşındaki Loeb, Monte Carlo Rallisi'nde 4. birinciliğini elde etti. İspanyol Daniel Sordo ikinciliği, Ford'un Fin sürücüsü Marcus Grönholm ise üçüncülüğü elde etti


Ferrari'den 60.yıl yarışları

60. yılını kutluyan Ferrari'nin etkinlikleri arasında yer alan, “Ferrari 60. Yıl Yarışı” 28 Ocak'ta Ferrari Tema Parkı'nın inşa edileceği Abu Dabi şehrinden start alacak.

148 günde 50 ülkeyi geçtikten sonra 24 Haziran'da Ferrari Fabrikası'nın bulunduğu Maranello'da son bulacak olan etkinlik beş kıtayı dolaşacak. Yarışın Türkiye ayağı ise 25 Mayıs 2007 tarihinde Istanbul'da gerçekleşecek.




Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.