Ali Eren, Vugrineç gibi

.
00:0022/07/2001, Pazar
G: 21/05/2014, Çarşamba
Yeni Şafak
Ali Eren, Vugrineç gibi
Ali Eren, Vugrineç gibi

Beşiktaş'ın, Cenova'dan halen yürürlükteki FIFA kuralları çerçevesinde bir bedel alması lazım. FIFA, benzer bir durumda Lecce'yi Trabzonspor'a borçlu duruma düşürdü.

Hürol Bilal'in Yazı Dizisi

Beşiktaş ile mukavelesi sona ermiş olan ve kulübü tarafından satışa çıkarılan Ali Eren'e yurtiçinden hiçbir talep olmadığı için, kendi kulübü, mukavelesini bir sene uzatma yolunda gerekli parayı federasyona yatırdı. Bu durumda, Ali Eren yurt dışına gitmezse, kurallara göre kulübünde kalacak ve bir yıl daha Beşiktaş formasını giyecekti.. Ancak bu oyuncu mesleğini yurt dışında icra etmek isteyince İtalya Seri B Ligi'ndeki Cenova ile mukavele imzaladı.. Bu durumun kurallara aykırı hiçbir tarafı yok!.. Ancak Cenova'nın halen yürürlükteki FIFA kuralları çerçevesinde Beşiktaş'a bu oyuncu için bir bonservis bedeli ödemesi lazım.. Zira, Türkiye, "Bosman Kuralları" kapsamında bir ülke değil.. Yani bu durum Vugrineç olayı ile tam bir benzerlik arzediyor..

Vugrineç için FIFA'nın özel komitesi İtalyan kulübünün Trabzonspor'a 180.000 dolar gibi komik bir bonservis bedeli ödemesini karara bağladı... Şimdi FIFA, Ali Eren'in bonservis bedelinin belirlenmesi için her iki kulübe anlaşma davetiyesi çıkaracak..

Cenova, yeni çıkacak yönetmeliğin ışığı altında Kartal'a tek kuruş bonservis bedeli ödememek eğiliminde... Anlayacağınız olay yine FIFA'ya havale edilecek ve çözümü onlar bulacak!.. İş FIFA'ya gidince de muhtemelen bu kurumda ağırlığı olan İtalyanlar tıpkı Vugrineç olayında olduğu gibi komik bir rakamın çıkmasına öncelik edecekler!.. Beşiktaş'ın vakit geçirmeden, üyeleri yeni değişen OYUNCULAR STATÜSÜ KOMiTESi'ndeki başkan ve başkan yardımcısını yakın markaja almaları gerekiyor.. Zira, bu iki kişiden birisi son kararı verecek ÖZEL KOMiTE'de yer alacak!.. Kimse kimseyi aldatmasın... Bu işler yakın ilişkiler çerçevesinde çözülüyor!.. Hele bonservis bedellerini belirleyen standartların askıya alındığı ve yeni çıkacak kuralların bu bedelleri sıfırlayacağı bu dönemde kararlar tamamen keyfi!..

Beşiktaş, Trabzonspor'un başına gelen Vugrineç olayının bir benzerini yaşamak istemiyorsa tez elden bu önlemi almak zorunda!.. Üstelik yönetimin elinde, düzeyli çalışması, üstün lisan bilgisi ve özverili çabaları ile kısa zaman içinde bu işin kurdu haline gelen Erdil Arpacı gibi kabiliyetli genç bir yetenek var iken!..

Sayın Arpacı'nın yerinde yapacağı ikili temaslar ve yürüteceği kulis faaliyetleri ile Kartal'a önemli miktarda döviz kazandıracağına yürekten inanıyorum!..

Sayın Bilgili'nin bu uyarımıza kulak vermesi Beşiktaş'ın yararına olacaktır..

Bu yazı dizisi burada son buluyor.. Sorularınıza topluca cevap vererek bu transfer karmaşasında sizleri aydınlatmaya çalıştık.. Umarım faydalı olmuşuzdur.

Unutmayın sevgili okurlar.. Biz sizler için varız, sizler için buradayız!..

Aklınıza takılan başka sorular varsa, yine bekleriz!...

"BOSMAN KURALI"NI HATIRLAYALIM!

15 ARALIK 1995'de çıkan ilk Bosman kuralında, Avrupa Birliği'ne dahil ülkeler arasında, bu ülkeler uyruğundaki futbolcular, kontratları sona erdiğinde serbestçe transfer olabiliyor ve kulüpleri bonservis bedeli alamıyorlardı... 1 Nisan 1999'da ise uyruk durumu kaldırıldı ve milliyeti ne olursa olsun bu ülkelerde oynayan futbolcular AB içindeki bir diğer ülkeye kontratları sona erdiğinde bonservis bedelsiz ve serbestce transfer olmaya başladılar.. AB (Avrupa Birliği) dışındaki ülkelerde ise böyle birşey olmadığından günümüze kadar Dünya'da iki tip transfer modeli oluştu.. Şimdi FIFA'nın yeni çıkacak yönetmeliği de AB'deki gibi olacak ve en geç 1 Eylül'den sonra tüm Dünya'da tek bir transfer sistemi oluşacak. Ancak hatırlatmakta yarar var.. "Bosman Kuralları" günümüze kadar AB ülkeleri arasında uygulandı.. AB ülkelerinin her biri ülke içi transferlerde dilediği gibi hareket ettiler!.. FIFA'nın yeni yönetmelikte ülkelerin kendi bünyelerindeki transfere müdahale edip etmeyeceği henüz belirsiz!..