Taşeron ve sözleşmeliye kadro düzenlemesinde son durum

20:3528/11/2022, Pazartesi
G: 29/11/2022, Salı
Yeni Şafak
Taşeron ve sözleşmeliye kadro ne zaman, kimler kadrolu olacak?
Taşeron ve sözleşmeliye kadro ne zaman, kimler kadrolu olacak?

Yaklaşık 600 bin sözleşmeli ile 90 bin taşeron çalışana kadro yolu gözüktü. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT ile ilgili tek formül üzerinde çalıştıklarını belirterek, "Niye şimdi açıklamıyorsunuz' diyenler var. Bir defa çalışmamız bitmedi. İkincisi, adım adım açıklıyoruz. Zaten açıklasak da ocaktan sonra uygulamaya sokulacak. Şimdi açıklamanın bu anlamda acelesi yok" dedi. Bakan Bilgin taşeron işçilerin kadroya alınmasına ilişkin de "Yaklaşık 1 milyon işçiye kadro verildi. O zamanlarda 90 bin işçi bu fırsattan istifade edemedi. Onların problemlerini çözmüş olacağız." dedi. EYT, sözleşmeliye kadro, asgari ücret zammı ve enflasyonla mücadele gibi konular Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen Kabine toplantısında ele alındı. Peki 90 bin taşeron işçi ve sözleşmeliler ne zaman hangi tarihte kadroya geçecek? Sözleşmeli personel çalışma şartları değişecek mi? Taşeron işçilerin kadroya geçişinde son durum ne? İşte taşeron sözleşmeli personele kadro son dakika haberlerine ilişkin detaylar.

600 bin sözleşmeli personelin beklediği son dakika açıklaması geldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin sözleşmeliye kadro için açıklamada bulundu. Bakan Bilgin, "
Düzenleme ile ilgili son bir toplantı yapacağız. Kapsamda sadece 4B'liler olacak"
dedi. Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, sözleşmeli personel düzenlemesinin Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanacağını duyurmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine toplantısı sonrası sözleşmeliden kadroya geçiş düzenlemesinin detaylarını açıkladı.

Sözleşmeliden kadroya geçiş nasıl olacak, şartları neler?

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözleşmeliden kadroya geçiş düzenlemesinin detaylarını şöyle açıkladı: "En yüksek asgari ücret artışları son dönemde yapılmıştır. Yatırım, istihdam, üretim ve ihracatla büyüyen Türkiye eylül ayından tarihinin en yüksek istihdam rakamı olan 31,4 milyon rakamına ulaşmıştır. Kamu çalışanları için yapılan 6. toplu sözleşmede maaş artışlarının yanı sıra kadrolarına ilişkin kararlar alınmıştır. Bunlardan biri memurların ek gösterge artışı meselesini çözüme kavuşturmuştuk. Sözleşmeli personel statüsünü yeniden belirledik. Sözleşmelilerin kadroya geçmelerinde 3 yıl bu statüde çalışma şartı aranacaktır. 1 yıl da aday memur olma şartı aranacaktır. 3 yılı dolmuş olan sözleşmeliler hemen aday memurluğa geçiş yapabilecektir.
  • 227 bin kişi ise süreleri de dolmuş olacağı için doğrudan kadroya geçme hakkını kullanabilecektir. Sözleşmeliden kadroya geçmek istemeyenlerin şartları devam edecektir. Kadroya geçen personel, kurumlar arası nakil hakkına 4 yıllık sürenin ardından kavuşacaktır. Kamu çalışanlarının önemli bir sorununu daha çözerek sözleşmeli kadro statüsünü daha adil bir hale getirmeyi hedefliyoruz. Yeni statüye göre kamudaki 520 bin sözleşmeli personelden 424 bini isteğe bağlı olarak kadroya geçebiliyor."

Sözleşmeli personelin kadroya geçişi kim ne söylemişti

  • Kamuda muhtelif kadrolarda çalışan sözleşmeli personele yönelik çalışma sürdürdüklerini dile getiren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Çalışmayı bitirmek üzereyiz. Bu ay içerisinde kamuoyuyla paylaşacağımızı açıkladık. Geçici işçiler sorunumuz var. Geçici işçiler, bir türlü geçmeyen, süreklilik arz eden sorun haline gelmiş. Onu da çözeceğiz. Çok konuşulan, birçok insanın da merak ettiği EYT meselesi var. Onu çözeceğiz. Türkiye zorlu ekonomik şartlar içerisinde çalışanlarını olumsuz tablo karşısında koruyacak sosyal politika uygulamalarıyla topluma gerekli desteği sağlama yönünde çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.

90 bin taşeron kadroya ne zaman alınacak?

Taşerona kadro ne zaman verilecek, kimleri kapsayacak
, şartları neler olacak? soruları kadro bekleyen taşeron işçiler ve aileleri tarafında merak ediliyor.
  • 90 bin işçinin kadroya alınması için çalışmalarımız sürüyor." açıklamalarında bulundu. Açıklamalardan yola çıkarak, 90 bin taşeron işçisinin kadroya Kasım ayında alınması bekleniyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Memur-Sen'in yürüttüğü, sözleşmelilere kadro çalışmasında sona gelindi. Bu çalışmayla, sözleşmeli memurlar iş güvencesi ve tayin hakkına kavuşacak.

24 Aralık 2017'deki 696 sayılı KHK'nin kadro kapsamının dışında kalan taşeron işçilerin de kadro talebi devam ediyor. Sayılarının bugün itibarıyla 120 bin civarında olduğu tahmin edilen kamudaki taşeron işçiler için de ilerleyen günlerde kadro sürecinin hızlanması bekleniyor.

90 bin taşeron işçi kadro kimleri kapsıyor?

Bakan Bilgin, taşeron işçiye kadro için çalışmalara devam ettiklerini kaydetti.

Sözleşmeliye kadro düzenlesesi kimleri kapsıyor?

Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Tonbul açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

  • "Temel talebimiz, kamudaki sözleşmeli çalışanların kadroya alınması. Geçmişte bu konuda adımlar atıldı. 2011 ve 2013'te 4/B'li sözleşmeli personel kadroya alındı. Bu, kamu maliyesine hiçbir yük getirmediği gibi, iş barışına ve kamunun verimliliğine katkı sağladı. Bu dönemde de süreli-süresiz ayrımı yapılmaksızın bütün sözleşmeli personelin güvenceli istihdama kavuşturulmasını istiyoruz. Bununla birlikte, TEDAŞ, Türkiye Şeker Fabrikaları ve benzeri kurum ve kuruluşlara işçi statüsünde alınan ancak memurların yapması gereken işleri yapan işçilerin de (mühendis, mimar, avukat vb) memur kadrosuna geçirilmesini talep ediyoruz."

Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul, kamunun özel alan ve mesleklerde 4/B'li sözleşmeli personele ihtiyaç duyduğunu belirtip 4/B statüsünde istihdamın bu alanlarda sınırlı kalması ve genel istihdam statüsüne dönüşmemesi gerektiğini ifade etti.

  • Yapılan çalışmalar sonucu 3 yılı dolduran sözleşmelilerin kadroya geçecekleri, 3 yıldan az süresi olanlar ise 3 yıl sonunda kadroya geçecekleri düşünülüyor. Bir diğer taslak çalışmasında ise süreli süresiz herkesin kadroya geçmesi öngörülüyor.

Sözleşmeliye kadro çalışması ne zaman zamamlanacak?

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, sayıları 600 bine yaklaşan personelin kadroya geçirilmesini talep ettiklerini ifade etti. İşte Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın tarafından yapılan açıklama: "
Şunu anlayışla karşılıyoruz, mevcut düzenlemenin, 657'nin 4/B kısmı bazı istihdamda zorlanılan teknik personel konusunda bir ruhsat olarak kamuda zaten getirilmişti, bu yine aynen dursun. Bu konuda kamunun bazen istihdamda zorlandığı alanlara ilişkin özel ruhsat olarak bu işlesin
.
  • Sözleşmeli olup kadroya geçmek istemeyen bazı kısımlar var, onlar evet kalsın. Ama geniş çerçevede süreli sözleşmeli, süresiz sözleşmeli gibi farklı mevzuatlar üretilerek kamudaki bütünlüğün dağıldığı alan toparlansın ve kadroya geçirilerek bu tartışma tamamen bitirilsin istiyoruz.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, kamudaki sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi süreciyle ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile yaptıkları toplantının ardından basın mensuplarına açıklamada bulundu.

Yalçın, şöyle konuştu:
  • "Memur-Sen olarak, bizim buradaki temel yaklaşımımız, kamuda kadrolu, süreli sözleşmeli, süresiz sözleşmeli gibi ayrımların olmasından ziyade kamuda bir bütünlüğün olması, istihdamın bu anlamda tekleşmesi ve mevzuatın da tek tipleşmesi boyutuyla bir süreç yönetimi yapıyoruz. Kamu, bu kadar dağınıklığı kaldırmaz. Bu memnuniyet getirmediği gibi çalışma barışını da bozuyor. Aynı işi yapan farklı statüde insanlar aynı kurumda, aynı büroda çalışmaya devam ediyorlar ve bu çalışma barışını hiçbir zaman sağlamıyor."

Sözleşmeli olup kadroya geçmek istemeyenlere hangi haklar verilecek?

Memur-Sen
'in gayretleriyle 2011 ve 2013'te birçok kamu görevlisinin kadroya alındığını anımsatan Yalçın,
bugün de 600 bine yaklaşan sayıda personelin kadroya geçirilmesini talep ettiklerini söyledi.
Devam eden sürecin istişareyle bir noktaya geleceğini düşündüklerini belirten Yalçın, şunları kaydetti:

Temel gayretimiz bu. Çünkü bu anlamdaki çeşitlilik hem çalışanı mutsuz ediyor hem örgütlü yapılar olarak bizi yoruyor hem de kamu buradan herhangi bir şey elde etmiyor. Sadece huzursuzluk elde edilmiş oluyor. Bunun mali bir yükü de yok. Zaten bu ödeme yapılıyor çalışanlara. Zaten çalışanın mali haklarında bu düzenleme yapıldığında çok ciddi mali bir iyileştirme söz konusu değil."

CHP'li Kırşehir Belediyesinde bazı sözleşmeli çalışanların işten atıldığını anımsatan Yalçın, bu keyfiliklerin ortadan kalkmasını, insanların güvenceye kavuşmalarını istediklerini söyledi.

  • Yalçın, 4/C'den 4/B'ye geçemeyip arafta kalanlarla ilgili tartışmaların da sürdüğünü dile getirerek, bunlara gerek olmadığını ve temel yaklaşımlarının belli olduğunu ifade etti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının konuyla ilgili özverili çalışmalarını gördüklerini anlatan Yalçın, sonuçta herkesi memnun edecek bir çalışmaya vesile olmak istediklerini söyledi.

4A kadro nedir?

(A) grubu kadrolar; mesleğe kamu personel seçme sınavının ardından kurumların kendi özel mevzuatları gereğince gerekli puanı almış adaylar arasında yapılan özel yarışma sınavı (yazılı ve sözlü) ile yardımcı (stajyer) (stajyer) olarak girilen ve yetiştirme döneminin ardından yapılan yeterlilik sınavında başarı gösterilmesi üzerine asıl unvana ataması yapılan kadrolardır. SGK kapsamında olanlara 4 A’lı denmektedir.

4B kadro nedir?

(B) grubu olarak adlandırılan kadrolar ise, kamu personel seçme sınavının ardından ÖSYM başkanlığınca merkezi sistemle ataması yapılan ve başka her hangi bir sınava girilmeksizin göreve başlanılan kadrolardır. (Memur, koruma ve güvenlik görevlisi, hemşire, mühendis, hizmetli vb. 4(b) BAĞ-KUR sigortalısı sayılmaktadır.

#Sözleşmeli personele kadro
#taşeron
#işçi