''Senin Senaryon, Senin Filmin'' sloganıyla yola çıkan TRT, TV Filmleri Projesi''yle, senaryolarını hayata geçirmek isteyen sinemaseverlere çekim desteği sağlıyor. Katılımda yaş, konu, tür ve referans sınırlaması yok. Başvuru için son tarih ise 31 Temmuz.
Yayına hayatında 50 yılı geride bırakan Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT), sinema sektörüne büyük katkı sağlayacak ''TV Filmleri Projesi''ni hayata geçirdi. TRT, bu yıl 100. yılını kutlayan Türk sinemasına armağan ettiği proje kapsamında, senaryolara çekim desteği vererek çok sayıda sinemacının hayalini gerçeğe dönüştürecek. ''Senin Senaryon, Senin Filmin'' sloganıyla tanıtılan projeyi, TRT Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Eren''le konuştuk.
Bu sene Türk sinemasının 100. yılını kutluyoruz ki aynı zamanda TRT''nin de 50. yılı. 2013 yılında Türk sinemasının gişedeki pazar payı yüzde 58. Amerikan sinemasına karşı Avrupa''da pazar payı en yüksek olan ülkeyiz, dünyada ise ilk beş içindeyiz. Sinemamız arthouse alanında büyük uluslararası başarılara imza atıyor. Nuri Bilge Ceylan daha yeni Cannes Film Festivali''nde Kış Uykusu filmi ile Altın Palmiye kazandı. TRT olarak Türk sinemasına elimizden gelen katkıyı yapmaya çalışıyoruz. Nuri Bilge Ceylan''ın Bir Zamanlar Anadolu''da filmi TRT tarafından desteklendi. Semih Kaplanoğlu''nun yeni film projesini de destekledik ve bu desteklere devam edeceğiz.
Amacımız Türk sinemasının son 10 yılda yakaladığı ivme ve başarının derinleşerek devam etmesini sağlamak ve tıkanan noktalarda açılım sağlamak. Sinemamız ticari, özellikle komedi filmleri ile minimal yönetmen filmleri arasına sıkışmış durumda. Biz TV filmleri projesi ile sinema üretiminde hikâye tür çeşitliliği sağlamak istiyoruz. Yeni hikâyeler anlatan, bambaşka dünyalar kuran, dünyayı bambaşka kuran farklı anlatım biçimlerinin ve böylece yeni yeteneklerin, yeni senaristlerin ve yönetmenlerin ortaya çıkmasına imkân yaratmak istiyoruz.
Projeye oldukça yoğun bir ilgi var. Açıkçası bir tür susuzluk gibi. Ve aldığımız tepkiler gayet olumlu. Herkes projenin TRT''ye yakışan bir iş olduğu konusunda hemfikir. Web sitesinin başladığı günden itibaren proje başvuruları gelmeye başladı. İlk işaretler çok yoğun bir ilgi ve başvuru olacağını gösteriyor.
Daha önce de belirttiğim gibi oluşturduğumuz kurulların değerlendirme sonuçlarına göre çok fazla sayıda nitelikli eser çıkması halinde, TRT konu, yayın ihtiyacı ve bütçe imkanlarına göre hangilerini destekleme kararı aldıysa, o projelerin sahiplerini görüşmeye çağıracak. TRT dışında başka kaynaklar bulunması konusunda girişimlerimiz olacak. Bu eserlerin yapımında TRT''nin kurum dışı program yapımında işleyen süreçler geçerli olacak.
Proje kapsamında başvuruların dijital olarak yapılacağı trttvfilmleri.com adlı bir resmi web sitesi açtık. Film çekmek isteyen, bir senaryosu olan herkes bu site aracılığı ile başvuruda bulunabilir. Konu sınırlaması yok. Zaten başvuru sahipleri, siteye girdiklerinde buna ilişkin bir şartnameyi görecekler, başvuruda bulunduklarında bu şartnameyi kabul etmiş olacaklar.
Gelen senaryolar TRT bünyesinde konusunda ehil, yetkin kişilerden oluşan darama kurullarında değerlendirilecek. 31 Temmuz 2014 tarihine kadar başvuru kabul edilecek, değerlendirme sonuçları ise bu tarihten itibaren 3 ay içinde başvuru sahiplerine bildirilecek. Drama kurullarında olumlu bulunan eserlerin hangisinin ne ölçüde destekleneceğine TRT karar verecek. Çok sayıda başvuru olması halinde, yayın ihtiyacı ve bütçe imkânlarımıza göre beğendiğimiz eserden daha azını destekleyebiliriz ama başvuru sahiplerinin elinde, senaryolarının TRT''deki yetkin bir drama kurulu tarafından olumlu olarak değerlendirildiğine ilişkin bir belge olacak. Kaldı ki biz amacımıza uygun olarak olabildiğince çok sayıda TV filminin çekimi için destek olmak istiyoruz, bunun için çaba göstereceğiz.
Kamu yayıncısı olarak yeni yeteneklerin ortaya çıkmasına imkan vermek, yaratıcı enerjiyi keşfetmek ve önünü açabilmek için olabildiği kadar geniş tutmaya çalıştık. Somut beklentimiz herkesin keyifle izleyeceği, güzel hikayelerin anlatıldığı, bize yeni dünyalar açan filmlerin çıkması.