Yeni Şafak ve Tvnet ekibi 7 Haziran seçimleri için vatandaşın görüşlerini okuyucularımızla paylaşabilmek için Anadolu'yu ziyaret etti. İstanbul ve Ankara'dan yola çıkan iki ayrı otobüs 52 il, yaklaşık 10 ilçe ve köyleri gezerek vatandaşlara seçimlere dair görüşlerini, yeni Türkiye beklentilerini, eski Türkiye'nin sorunlarını sordu.
Yeni Şafak ve Tvnet ekibi 7 Haziran seçimleri için vatandaşın görüşlerini okuyucularımızla paylaşabilmek için, Yeni Şafak'tan muhabir Fazlı Şahan, Ayfer Mallı, Kübra Kara, Veysel Karahan, Sevdenur Demir, Tvnet'ten Muhabir Ersin Karatağ, Tvnet muhabiri Kadir Metin Akbaş, Kameraman; Hakan Kul Hakan Şengül, asistan Gökhan, asistan Merve Demir ve otobüs sürücüsü İrfan Ada seçim otobüsüyle yola çıkarak, 52 il, yaklaşık 10 ilçe ve köyleri gezerek seçmenin nabzını tuttu. İstanbul ve Ankara'dan yola çıkan iki ayrı otobüs gittiği her ilin en işlek meydanına çekerek, vatandaşlara seçimlere dair görüşlerini, yeni Türkiye beklentilerini, eski Türkiye'nin sorunlarını sordu. Tvnet ekibi 24 milletvekili adayı ve 4 bakanla toplamda 33 canlı yayın yaparken, Yeni Şafak ekibi de vatandaş röportajının yanı sıra vekillerle ve bakanlarla 11 saat çalışması yaptı.
Memnuniyetler konusunda birinci sırada, sağlık alanında yapılan yatırımlar oldu. İlaç kuyrukları, randevu kuyruklarından çok çektiklerini belirten vatandaşlar, 'şimdi hastanelerimiz 5 yıldızlı otel' gibi dedi. Eski Türkiye'ye dair akıllarında kuyrukların kaldığını ifade eden halk, 'sabah tüp, akşam gaz kuyruğuna girerdik' diyerek atıfta bulundu. Yapılan duble yollardan da memnun kaldıklarını belirten vatandaşlar, tarıma ve çiftçiye yapılan destek ve teşvik paketlerinden de memnun olduklarını belirtti. Muhalefetin vaatlerini yönelttiğimiz vatandaşlar, özellikle emekliler konusunda ve mazot konusundaki vaatlere inanmadıklarını söyledi. İşte öne çıkan başlıklar;
Her şehirde canlı yayınla başlanılan gün, vatandaşlarla röportaj yapılarak devam ettirildi. Bini aşkın kişi ile yapılan görüşmelerde yayladaki çobana da ulaşıldı, pazardaki satıcıya da. Gidilen her ilde, engelli, yaşlı, genç, emekli, esnaf, ev hanımının görüşleri dinlendi. Herhangi bir siyasi ayrımı yapmadan, seçim büroları ziyaret edildi. Hükümetin engellilere yönelik yaptığı icraatlardan memnuniyeti dile getiren engelliler, 'evlerimizden dışarıya çıkabildik' dedi. Emeklilerin büyük bir çoğunluğu şartlarından memnun olduklarını belirtirken geri kalan kısım ise şartlarına iyileştirme istedi. Gençlerin bir kısmının kararsız ifadeleri gözlemlendi. Esnaf ise istikrarın sürmesinden yana ifadelerde bulundu. Ekonomide yaşanan sıkıntılara dikkat çeken esnaf, seçimden sonra işlerinin daha da iyi olacağı beklentisi içerisinde. AK Parti ile söz sahibi olduklarını belirten kadınlar da önlerinin açılmasından yana memnuniyetini dile getirdi.
Eski hükümetler dönemini unutmadıklarını belirten Kayserililer, 'Buradan CHP'ye oy yok' mesajı verdi. Eski hükümetler dönemine dair anılarını sık sık bizlerle paylaşan Kayserililerden kimisi, Menderes'in idamında halay çeken subayları, kimisi ise maaş almak için sabah namazından itibaren girdiği sıraları unutmadıklarını söyledi.
22 Mayıs'ta hizmete açılan Ordu-Giresin Havalimanı'nın açılmadan önceki son haline şahit olunarak, haberleştirildi. Özellikle HDP'li belediyelerden vatandaşın dert yandığına tanıklık edildi. Diyarbakır'da HDP'li bir seçmenin 'Diyarbakır'da en azından bir belediyeyi AK Parti almalı. İnsanların AK Parti'nin icraatlerini görerek kanaatlerinin değişeceğini, Diyarbakır'da çok şeyin değişeceğini düşünüyorum' diyerek kendisi ile aynı düşünce içerisinde olan HDP'li seçmenin olduğunu ifade etti. Bu tür ifadeler Mardin, Batman, Ağrı, Van, Siirt gibi illerde de tekrar etti. Şehrin çöplüğünün Giresun şehir merkezine dökülmesi vatandaşların en çok şikayet ettiği konular arasında yer aldı. AK Parti'nin olduğu belediyelerden zaman zaman şikayet geldi.
Kocaeli'de ise eski Türkiye'ye dair bir çok olumsuz anının kaldığını belirten vatandaşlar, sandıkta cevaplarını vereceklerini söyledi. Yıllar sonrasını da düşünerek oy verilmesi gerektiğini söyledi. Torunlarını düşünerek hareket ettiğini ifade eden Kerim Yavuz isimli vatandaş, “Başkanlık sistemi geç kalınmış bir uygulama. Çok net bir şekilde bu sistemin uygulanması gerekli. Bizler değil de torunlarımız rahat eder. Bizim amacımız, onların rahat edebilmesi" dedi.
Gidilen illerde 'işsizlik' vatandaşlar tarafından dillendirilen sorunlar arasında yer aldı. Bununla birlikte, sırtını devlete dayamak isteyen vatandaşın iş beğenmediği de gözler önüne serildi. İlçelerine kadar havaalanı isteyen vatandaşın en ilginç talebi ise 'evlendirilmek'.
Vatandaşın siyasilerden isteği; Ankara'ya gönderildikten sonra kendilerinin unutulmaması. Siyasilerden kapısını çalmasını, dükkanını ziyaret etmesini bekleyen vatandaşın en büyük arzusu sesinin duyulması.
Koalisyona yanaşmayan halk, çözüm sürecinin mutlu sonla bitirileceğine inandığını vurguladı. Çözüm sürecinin kalbinin attığı, Doğu ve Güneydoğu illerinde çevre illerden gelen vatandaşlar, 'doğu batıya, batı doğuya korkusuzca gidip geliyor' ifadesini kullandı. "Güneş batmadan evlerimize giderdik, kendi gölgemizden korkardık" diyen Batmanlı bir vatandaş, çözüm süreci ile birlikte geç saatlere kadar parkların, bahçelerin dolup taştığını belirtti.
Belediyenin CHP'de olduğu Eskişehir'de vatandaşlar AK Parti'nin genel seçimde yine birinci çıkacağına düşünüyor. İki üniversitenin olduğu kentte öğrenciler kiraların yüksek ve ulaşımın pahalı olmasından yakındı. Yerel yönetimin CHP'de olduğu kentte 2011'deki genel seçimlerde 5 milletvekilinden üçünü AK Parti, ikisini CHP, bir tanesini de MHP çıkardı. Eskişehir'deki üniversitede okuyan Elif Tunca, ulaşımda kullanılan Eskart'ı olmayan öğrencilerin tramvaya binmek 5 TL ödediğini söylüyor. “Bu öğrenci ne yiyip içecek?" diye soran Tunca, “Zaten evler, kiralar pahalı. Öğrencinin tek sıkıntısı ulaşım. Son dönemde bir kez daha zam yapıldı" dedi.