İstanbul'da abisinin yardımı ile oy kullanma işlemini gerçekleştiren görme engelli Şahin Lale Türkiye'de 9,5 milyon engelli vatandaşın olduğunu hatırlatarak gelecekteki seçimlerde tek başlarına oy kullanmak istediklerini belirtti. Lale alternatif olarak da yurtdışındaki uygulamaları örnek göstererek, “Keşke mümkün olsa da diğer ülkelerdeki gibi teknolojik imkanlar kullanılarak bilgisayar teknolojisinde güvenilir bir sistemle oylar kullanılabilse” dedi.
Beklenen 7 Haziran seçimleri vatandaşların sabah saatlerinden itibaren oy kullanma işlemleri ile başladı. Vatandalar seçmen listelerinde adlarını kontrol ettikten sonra ilgili okullara gelerek oy verme işlemine başladı. Bireysel olarak oy kullanan vatandaşların yanı sıra engelli vatandaşlar da belirtilen okullara yakınlarının desteği ile gelerek vatandaşlık görevlerini yerine getirdi.
Tek başına oy kullanamayan görme engelli vatandaşlar da oy kullanma kabinlerine sandık kurulu başkanlarından izin alarak birlikte girerek vatandaşlık görevlerini yerine getirdiler. Doğuştan görme engelli olan Şahin Lale de Zeytinburnu Reşat Tordu Ortaokulu'na ağabeyi Celal Lale ile birlikte gelerek oy kullandı. Oy kullandıktan sonra açıklamada bulunan Lale, kendisi gibi görme engelli vatandaşların sandık başına tek olarak gitmek istediklerini ancak bunun için yeterli imkanın hala daha sunulamadığına dikkat çekti. Lale, “ Bazen sandık kurulu başkanları illa biz kullanalım ya da başkaları kullansın diyorlardı bu da bizi sıkıntıya sokuyordu. Kendi tercihlerimizi sandığa yansıtamama neticesi çıkartabiliyordu. Şimdi kendi yakınlarımızla çok rahat bu oylarımızı atabiliyoruz. Keşke mümkün olsa da diğer ülkelerde ki gibi teknolojik imkanlar kullanılarak bilgisayar teknolojisinde güvenilir bir sistemle oylar kullanılabilse. Yapılabilirse hem daha sağlıklı neticelere ulaşılabilir diye düşünüyorum. Bizim görme engelli arkadaşlarımızın birçoğu artık bilgisayarları kullanabiliyor. Bizlerde oy kullandığımızda bir yakınımızın yardımıyla kullanabiliyoruz. Güvenilir olduğumuz yakınımız tarafından desteklediğimizden daha huzurlu bir netice verdiğini düşünüyoruz. Bizler Türkiye'de 9,5 milyon engelli vatandaşız. 19.29 nüfussa sahibiz. Bir baş oranlamasıyla aileleriyle beraber ülke nüfusunun yakınlarıyla birlikte yarısını teşkil etmekteyiz. Bizim isteğimiz şu; siyasi partiler yasasında acilen yapılabilecek bir değişiklikle lütuf şeklinde değil ana kademelerde kadın kollarında gençlik kollarında engelli engeli yakınları yaşlı ve yaşlı yakınları da aktif kara noktasına sahip olmalı. Bizlerinde yılda bir defada sorunlarımızın konuşulmasının doğru olduğunu düşünmüyorum. Bizler 1994 öncesinde aileleri tarafından gizlenen saklanan insanlardık. 1994 yılı sonrasında yapılan devrim niteliğinde ki çalışmalar sonrasında engellilerin pek çok sorunu hallolmakla beraber aşılması gereken pek çok sorunumuzda düzeltildi. İnşallah siyasilerimizde bu olaya siyaset üstü bakarak ideolojik yaklaşımları da bir tarafa bırakarak inşallah neticelendirir” dedi.
Oy kullanma işleminin nasıl yapıldığını da anlatan Lale, “ Seçmen bilgi kağıdımızı sandık kuruluna veriyoruz. Kabine giriş yapıyoruz. Oyu benim adıma abim kullanıyor. Mührü o vuruyor benim söylediğim yere. Aslında arkadaşlarımızın birçoğu Braille alfabesiyle kullanılmasını istiyor. Hiç olmazsa siyasi partilerin adları ve yuvarlaklar ne şekilde tanzim edilebilirse görme engelli arkadaşlardan bu konuda uzman kişilerden de görüş alınarak yapılabilir ve başarılı olabilir. Başarılı neticeler vereceğine inanıyoruz. Bunun da bir an önce hallolmasını istiyoruz. Sizlerin de durmasıyla bir sonraki seçimde inşallah bu sıkıntının da ortadan kalkacağına inanıyoruz” diye konuştu.
Şahin Lale'nin ağabeyi Celal Lale de her seçimde kardeşine eşlik ettiğini söyleyerek; “ Her seçimde kardeşimle beraber geliyorum. Kardeşimin istediği partiye oy kullanmak kaydıyla. Kendi başına oy kullanabilse tabi ki de çok iyi olur ama kullanamadığı zamanda en yakını olarak abisi olarak ben yardım etmeliyim ve severek yapıyorum” dedi.