Başbakan Yıldırım: Öyle bir madde varsa görevi bırakırım

Yeni Şafak
10:4614/04/2017, Cuma
G: 14/04/2017, Cuma
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Başbakan Binali Yıldırım STK temsilcilerine hitap etti. Yeni sistemde eyalet sistemi olmayacağının altını çizen Yıldırım, "Eğer bu yönde bir madde varsa ben görevimi bugün bırakacağım" diye konuştu.


Başbakan Binali Yıldırım, Ankara'da STK buluşmasında konuşma yaptı. Başbakan Yıldırım, "eyalet sistemi" tartışmalarına ilişkin, "Eğer bu anayasanın herhangi bir yerinde eyalet varsa, eyalet sistemine yol açacak bir madde varsa ben bugün bu görevi, hem parti genel başkanlığını, hem Başbakanlık görevini anında bırakacağım" dedi.

Yıldırım'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Biz bazıları gibi hayır verenleri denize dökmeyi vaat etmiyoruz, hain ilan etmiyoruz.

Türkiye'nin Cumhuriyet ile beraber üniter devlet yapısı tanımlanmıştır. Bunun üzerine tartışmak yapmak bu ülkeye çok büyük haksızlıktır. Bugünlerde başka bir şey bulamayanlar 'Türkiye eyalet sistemine geçecek' yalanını uyduruyorlar.


Eğer bu anayasanın herhangi bir yerinde eyalet sistemine yol açacak bir madde varsa, ben bugün hem başbakanlığı hem de parti genel başkanlığını bırakacağım.

FETÖ ve PKK Avrupa'daki bazı ülkelerle aynı şeyi söylüyor, ana muhalefet partisi genel başkanı da aynı ağızla konuşuyor. Sen ana muhalefet partisi başkanısın. Kendin açıp okuyacaksın.

Cumhurbaşkanının yargılanması

Cumhurbaşkanı şu an mevcut anayasaya göre sadece vatana ihanetten suçlanabilir. Vatana ihanet diye bir suç aslında yok. Diyelim ki var. Sadece bir suçtan Meclis üye sayısının dörtte üçünün kabulüyle gidebiliyor yargılamaya. Yeni sistemde görev süresince işlediği varsayılan bütün suçlardan yargılanabiliyor, hakkında soruşturma istenebiliyor. Bu mu Meclis'in zayıf noktası? İnsanlara doğruyu söylemek zorundasınız. Sizin bilmediğinizi vatandaş daha iyi biliyor. Çünkü iletişim değişti. Hangi bilgiyi arıyorsanız, giriyorsunuz internete arama motorlarından her şeyi öğrenebiliyorsunuz.

Sandıkta garantili
hükumet

Asıl şu anda Meclis iktidar partisinin baskısı altındadır. Bu yeni sistemle kaldırılıyor. Bu sistemde Meclis daha da güçleniyor. İcra Cumhurbaşkanının kurduğu kabineyle yoluna devam ediyor. Mevcut Meclis'te güvenoyu var bu sistemde yok. Çünkü iktidar doğrudan seçiliyor. Bu sistemde işi sağlama alıyorsunuz. Sandıkta garantili hükumet sistemi kuruyoruz. Kimi seçtiysen o. Bütün yaygara Türkiye maalesef çok partili hayata başlayıp, 60 ihtilaliyle çok kötü bir sınav yaptı. Yüzde 57-60 oyla seçilen iktidarı hiçbir sebep yokken darbeyle alaşağı ettiler. Başbakan astılar, Bakanları astılar. Ondan sonra bu vesayet alışkanlığı devam etti. 71'de Cumhurbaşkanını siyasi irade seçemedi.

Referandumdan sonra egemenlik kayıtsız şartsız milletin mi olacak yoksa egemenliğin birileri tarafından gizli ortakları mı olacak? Buna millet karar verecek."


#Binali Yıldırım
#Referandum
#16 Nisan

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.