|

2023 Sandık Görevlisi nasıl olunur?

Türkiye, 14 Mayıs’ta Cumhurbaşkanlığı ve 28. dönem milletvekilliği seçimleri için sandığa gidecek. Yüksek Seçim Kurulu gözetiminde gerçekleştirilecek seçimlerde görev alacak sandık görevlileri seçimin objektif ve adil bir şekilde sonuçlanmasını sağlayarak, oy kullanma işlemleri ve sonuçların sayılmasında kritik görevler üstlenmektedir. Bu anlamda 2023 Seçimlerine sayılı günler kala sandık görevlisi kimlerin olabileceği ve ücretlerinin ne kadar olduğu merak ediliyor. Peki sandık görevlisi nasıl olunur, şartlar neler? Sandık görevlisi ücretleri ne kadar? Sandık görevlisi ne yapar, görevleri nelerdir? İşte merak edilen tüm soruların yanıtları.

14:54 - 3/05/2023 Çarşamba
Yeni Şafak
SANDIK GÖREVLİSİ REHBERİ: Görevliler ne kadar para alır, kimler nasıl görevli olur?
SANDIK GÖREVLİSİ REHBERİ: Görevliler ne kadar para alır, kimler nasıl görevli olur?

2023 Cumhurbaşkanlığı ve 28. dönem milletvekilliği seçimleri için geri sayım başladı. Seçime 10 gün kala sandık görevlilerin ne kadar ücret alacağı, sandık görevlisi başvuru şartları ve görevleri merak ediliyor. İşte sandık görevlisi rehberi.

SANDIK GÖREVLİSİ NASIL OLUNUR?

Seçimlerde görev yapacak olan sandık görevlileri çeşitli kategorilere ayrılır. Bunlardan biri, siyasi partilerin belirlediği sandık görevlileridir. Siyasi partiler, seçime girecekleri bölgedeki sandık görevlilerini belirlemek için Yüksek Seçim Kurulu'na başvuruda bulunurlar. Bu başvuru, belirlenen kişilerin adlarının ve diğer bilgilerinin yer aldığı bir formun doldurulmasıyla gerçekleştirilir.

Siyasi partilerin sandık görevlileri seçimi internet üzerinden yapılmaz. Başvuruların doğrudan Yüksek Seçim Kurulu'na yapılması gerekmektedir. Seçimlerde görev yapmak isteyenlerin, ilgili siyasi partiye başvurarak bu görevi üstlenmeleri mümkündür. Ancak son karar YSK'ya aittir ve seçim öncesi YSK tarafından belirlenen sandık görevlileri seçim günü görev yapmaya hak kazanırlar.

YSK SANDIK GÖREVLİSİ BAŞVURU ŞARTLARI

İdare amirleri, zabıta amir ve memurları, Askeri Ceza Kanunu'nun 3. maddesinde yazılı (sivil memurlar dâhil) askeri şahıslar, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri ve adaylar sandık kurullarına seçilemezler.

Bununla birlikte sandık görevlisi olmak için gerekli şartlar arasında

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
  • 18 yaşını doldurmuş olmak,
  • Herhangi bir siyasi parti üyeliğine sahip olmamak gibi şartlar bulunmaktadır.

Ancak başvuruların başlayacağı dönemde sandık görevlisi olma şartları için seçim kurullarının son dakika duyuruları takip edilmeli.

SANDIK GÖREVLİSİ ÜCRETİ 2023 NE KADAR?

14 Mayıs’ta gerçekleştirilecek seçimlerde görev alacak sandık görevlisi ücretleri henüz açıklanmadı. Ancak genel hesaplama yönteminin 2000 x memur maaş katsayısı olması dolayısıyla 0,433684 x 2000 = 867 TL civarında belirlenmesi bekleniyor.

2019 yılında yerel yönetimlerin belirlendiği seçimde sandık görevli ücretleri şöyleydi;

Başkan ve Üyeler:
261,00 TL
Siyasi Parti Temsilcileri:
130,00 TL

SANDIK GÖREVLİSİ NE YAPAR, GÖREVLERİ NELERDİR?

Sandık görevlisi olarak atanan kişilerin görevleri, ülke veya bölgeye göre farklılık gösterebilir. Ancak genellikle, sandık görevlileri şu görevleri yaparlar:

  • Oy verme yerlerinin belirlenmesi ve hazırlanması
  • Oy verme sürecinin yönetilmesi ve denetlenmesi
  • Oy pusulalarının ve oy verme kutularının hazırlanması
  • Seçmenlerin kimliklerini doğrulama işlemlerinin yapılması
  • Oy sayımı ve sonuçların ilan edilmesi
  • Sandık görevlileri, seçim günü boyunca çalışırlar ve seçim sonrasında, oy sayımı ve sonuçların bildirilmesi işlemleri tamamlanana kadar görevlerini sürdürürler.



#Sandık görevlisi
#Cumhurbaşkanı Seçimi
#28'inci Dönem Milletvekili Genel Seçimi
#sandık görevlisi başvurusu
1 yıl önce