EDISYON:

2023 Cumhurbaşkanlığı seçimleri için sandık görevlisi nasıl olunur?

13:537/04/2023, Cuma
G: 7/04/2023, Cuma
Yeni Şafak
Sandık görevlisi başvurusu
Sandık görevlisi başvurusu

Cumhurbaşkanlığı seçimleri 14 Mayıs 2023 tarihinde gerçekleşecek. Vatandaşlar sandık başına giderek Cumhurbaşkanlığı seçimi için oy kullanacaklar. YSK'nın sçeimlere kısa bir süre kala hazırlıkları sürdürmesi ile sandık görevlisi başvuruları da gündeme gelmiş oldu. Sandık görevlisi nasıl olunur, sandık görevlisi olmak için nasıl başvuru yapılır? İşte konuya ilişkin detaylar...

2023 Cumhurbaşkanlığı seçimlerine az bir süre kaldı. 14 Mayıs’ta yapılacak sandık görevlileri seçimlerde aktif görev alıyor. YSK seçim görevlisi şartlarını belirledi. Peki, sandık görevlisi nasıl olunur, başvuru nasıl yapılacak?

SANDIK GÖREVLİSİ BAŞVURULARI BAŞLADI MI?

Sandık görevlisi olarak görev almak isteyenler için başvurular çoğunlukla seçimden birkaç ay önce açılır.

SANDIK GÖREVLİSİ NASIL OLUNUR?

Seçim gününde sandık kurulunda görevli olabilmek için ikametgah adresinize göre ilgili seçim kurulu başkanlığına başvuru yapmanız gerekmektedir.

SANDIK GÖREVLİSİ OLMA ŞARTLARI

Sandık görevlisi olma şartları arasında bu şartların yer alması bekleniyor;

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

18 yaşını doldurmuş olmak,

Herhangi bir siyasi parti üyeliğine sahip olmamak

Adli sicil kaydı gibi unsurlar yer alabilir.

SANDIK GÖREVLİSİ BAŞVURUSU NASIL YAPILACAK?

İlçe seçim kurulları tarafından yayınlanan duyurulara göre seçim Sandık Görevlisi başvuru yapılabilmektedir. Sandık Görevlisi başvuruları genellikle seçimden birkaç ay içinde açılır. İki çeşit sandık görevlisinden ilki, sandık kurulu görevlisidir. Devlet memuru olanlardan Yüksek Seçim Kurulu YSK tarafından belirlenir.

İkincisi çeşit sandık görevlileri ise partilerin sandık görevlisidir. Seçime girecek olan siyasi partilerin sandık görevlileri için başvurular YSK'ya yapılmaktadır. Partiler, sandık görevlisi olarak belirleyecekleri kişileri Yüksek Seçim Kurulu'na bildirir ve başvuru formu doldurulur. Sandık görevlisi başvurusu internet üzerinden alınmaz, başvuru için YSK'ya müracaat edilmeli.

Herhangi bir siyasi parti üyeliğine sahip olanlar sandık görevlisi olamıyor fakat müşahitlik yapabiliyor.

SANDIK GÖREVLİSİ ÜCRETİ 2023 NE KADAR?

14 Mayıs’ta gerçekleştirilecek seçimlerde görev alacak sandık görevlisi ücretleri henüz açıklanmadı. Konuyla ilgili Yüksek Seçim Kurulu’nun yapacağı açıklamalar haberimiz içerisine eklenecektir.

2019 yılında yerel yönetimlerin belirlendiği seçimde sandık görevli ücretleri şöyleydi;

Başkan ve Üyeler: 261,00 TL

Siyasi Parti Temsilcileri: 130,00 TL


#sandık
#sandık görevlisi
#cumhurbaşkanlığı seçimleri
#2023 seçimleri
#sandık görevlisi başvurusu

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.