
Günümüzde birçok insanın kahvaltı öğününü atladığını ya da sağlıksız kahvaltı yaptığını dile getiren uzmanlar günün en önemli öğünlerinin başında kahvaltının geldiğini belirtiyor. Bunun yanında yapay meyve suları, işlenmiş etler, pastane ürünleri ve paketlenmiş ürünlerden uzak durulması gerektiği de uzmanlar tarafından belirtiliyor. Peki sağlıklı kahvaltı nasıl olmalı? Yanlış kahvaltı yapmanın sağlığa zararları nelerdir? Kahvaltıda hangi besinler tüketilmeli? İşte uzmanından soruların cevapları ve sağlıklı kahvaltı menüleri.
Medical Park Bahçelievler Hastanesi Beslenme ve Diyet Kliniği’nden Uzman Diyetisyen Gözdenur Çavuş Uka, sağlıksız kahvaltının birey üzerindeki etkileri hakkında uyarılarda bulundu.
SAĞLIK KAHVALTI NASIL OLMALI?
İyi bir kahvaltının nasıl olması gerektiğine değinen Uka, “Kahvaltıda protein, yağ ve karbonhidrat dengesinin sağlanması çok önemlidir. Yeterli ve dengeli besinlerden oluşan bir kahvaltı tüketildiğinde vücudumuzda sürekli bir enerji üretimi sağlanmaktadır. Kahvaltı öğününde mutlaka protein, rafine edilmemiş tahıl ve taze sebze ve meyve tüketmelisiniz. Örneğin; yumurta, yağsız / az yağlı peynir, zeytin, tam tahıllı kahvaltılık yulaf veya tam tahıllı ekmek çeşitleri, fındık, fıstık, ceviz ve badem gibi kuruyemişler, mevsimine uygun taze sebzeler kahvaltı sofralarınızda yer almalıdır. Eğer sabah 7'de kalkıyorsanız 9'a dek, 11'de uyanıyorsanız öğleden sonra 1'e dek kahvaltı etmeniz gerekir” ifadelerini kullandı.
SAĞLIKLI KAHVALTI MENÜLERİ
Uzm. Dyt. Uka, sağlıklı kahvaltı örneklerini şöyle paylaştı:
1.Alternatif: 1 adet yumurta 1 dilim peynir 5-6 adet zeytin yeşillik.
2.Alternatif: 1 su bardağı süt 4-5 yemek kaşığı yulaf 1 adet meyve tarçın.
3.Alternatif: 2 dilim tam buğday ekmek arasına; 2 dilim peynir yarım avokado yeşillikler –z sandviç.
4.Alternatif: 3 yemek kaşığı lor peynir 3 tam ceviz içi 1 adet portakal 1 adet etimek.
KAHVALTI YAPMANIN FAYDALARI
Kahvaltının günün en önemli öğünlerinin başında geldiğini dile getiren Uzm. Dyt. Uka, “Günümüzde birçok insan ya kahvaltı öğününü atlamakta ya da sağlıksız kahvaltı yapmaktadır. Sabah iştahsızlığı, geç uyanma, kahvaltı hazırlamak için yeterli zamanın olmaması, yorgunluk, kahvaltı yapmayan kişilerin genel sebepleri olarak sıralanabilir. Uyandığınızda bir saat içinde kahvaltı yapmanız, vücudunuzun güne başlaması ve metabolizmanızın çalışmasını sağlar. Kahvaltı, uzun saatler boyunca aç kalmış vücudun, gün içinde daha aktif olması için sağlığımız açısından son derece önemli bir öğündür. Açık bir zihin için beynin ihtiyacı olan enerjiyi zamanında alması günü daha zinde geçirmenizi sağlar. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını destekler. Gün içinde kendinizi daha dinamik ve mutlu hissetmenizi sağlar. Algılama güçlüğü ve dikkat eksikliğini önler” diye konuştu.
YANLIŞ KAHVALTI YAPMANIN SAĞLIĞA ZARARLARI
Kahvaltıyı atlamak veya kahvaltıda yanlış tercihler yapılmasının günün diğer saatlerinde çok daha fazla acıkmaya sebep olabileceğinin altını çizen Uzm. Dyt Uka, “Bu durum da kontrolsüz kalori beslenmenize ve kilo almanıza da neden olmaktadır. Sabahları kahvaltıda sağlıklı tercihler yapan kişilerin tip 2 diyabet, kolesterol, kalp hastalıklarına ve reflü, gastrit gibi sindirim hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Gün içinde daha sinirli, depresif, öfkeli olmanıza sebep olur” ifadelerini kullandı.
KAHVALTIDA KAÇINILMASI GEREKEN BESİNLER
Kahvaltıda yediklerimizin vücudunuza giren ilk besinler olduğuna dikkat çeken Uzm. Dyt. Uka, “Vitamin, mineral ve bitkisel besinler açısından zengin olmalıdırlar” dedi.
Uzm. Dyt. Uka, sabah kahvaltısında uzak durulması gereken besinleri şöyle sıraladı:
Merhaba, sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynak oluşturur. Lütfen diğer kullanıcılara ve farklı görüşlere saygı gösterin. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı dil kullanmayın.
İlk yorumu siz yapın.