Rabbimiz bizlere bazı bereketli zamanlar ihsan etmiştir. Bu zamanlar, kulluk şuurumuzu tazelemek, Âlemlerin Rabbi’ne yönelmek, günahlarımızdan tevbe etmek, dünyadan yakamızı kurtarıp kalplerimizi temizlemek için Allah Tealâ’nın seçtiği zamanlardır. Üç ayların ilki olan Recep ayının sonlarına doğru geldi. Peygamber Efendimizin (S.A.V) ayı olan ve günahlardan temizlenme ayı olan Şaban ayı 21 Şubat 2023 Salı günü başlayacak. Şaban ayının sona ermesinin ardından da 11 ayın sultanı Ramazan ayı başlayacak. Peki 2023 Ramazan ne zaman başlıyor? İşte Ramazan ayı ve Ramazan Bayramı başlangıç tarihi.
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan 2023 dini takvimi sonrasında üç ayların başlangıç tarihi belli oldu. Buna göre; Üç aylar, Recep ayı ile başladı. Recep ayı 23 Ocak günü Recep ayı ile başladı. 21 Şubat 2023 tarihinde ise Recep ayı sona erecek.
Üç aylar nedir, hangileri?
Receb, Şaban ve Ramazan ayları, müslümanın olgunlaşma yolunda derin bir nefes aldığı, manevi inşasının kuvvetlendiği aylardır. Bu aylarda ilahî rahmet ve feyz müminlerin gönüllerini huzura ve sükûna gark eder. Yediden yetmişe bütün müslümanları kuşatan, kucaklayan rahmet yağmuru adeta bütün toplumu arındırır. Muhtaçlar, zayıflar, komşular, evlatlar, büyükler hatırlanır. Ümmet-i Muhammed’in birlik ve kardeşlik şuuru yeniden uyanır.
Şaban ayı ne zaman başlıyor?
Diyanet’in dini günler takviminde yer alan bilgilere göre Şaban ayı bu yıl 21 Şubat 2023 Salı günü başlayacak. Şaban ayının 14. günü yani 6 Mart 2023’de Berat Kandili olacak.
2023 Ramazan ne zaman başlayacak?
Şaban ayının sona ermesinin ardından da 11 ayın sultanı Ramazan ayı başlayacak. 2023 Ramazan başlangıcı ise 23 Mart 2023 Perşembe günü olacak.
Şaban ayı önemi nedir?
Şaban ayını önemli yapan özelliklerden biri, "üç aylar"ın ikincisi olmasıdır. Bilindiği gibi, üç ayların ilki Receb, üçüncüsü de Ramazandır. Şaban ayının önemli bir hususiyeti de, "Beraat gecesi"nin bu ayın on beşinci gecesine tesadüf etmesidir. Beraat gecesi, meleklerin inmesi, duaların kabul olunması, duaların geri çevrilmemesi gibi birçok fazilete sahip olduğu için, bulunduğu ayı da değerli kılmıştır. Hz. Peygamber (s.a.v.) bir hadislerinde; “Şaban ayının yarısı (Beraat gecesi) gelince; gecesini namazla, gündüzünü oruçla geçiriniz. Şüphesiz ki Allah, o gece güneşin batmasıyla dünya semasına iner ve şöyle der: Benden af dileyen yok mu? Onu affedeyim! Rızık isteyen yok mu? Rızık vereyim! Şifa dileyen yok mu? Şifa vereyim!” buyurdu.