Tokat'ın Niksar ilçesinde bulunan ve Melik Gazi Cami adıyla da anılan Niksar Ulu Cami, Anadolu'daki ulu camilerin en eski örneklerinden biridir. Dânişmendliler'in Niksar'a armağanı olan ulu cami, Nizâmeddin Yağıbasan'ın saltanatı sırasında 1145 yılında inşa edilmiştir.
Niksar Ulu Camii, Anadolu'daki ulu camilerin en eski örneklerinden biridir.
Derinliğine dikdörtgen plânlı olarak gelişen cami moloz taşlarla inşa edilmiş. Mihrap önü kubbesi de dışarıdan onikigen kasnaklı piramit şeklinde bir külâhla örtülmüş.
Dış cepheleri moloz taşla örgülü payandalarla desteklenmiş.
Caminin küçük bir son cemaat yeri var.
Taç kapı içerideki mihrapla aynı düzenlemeye sahip.
Niksar Ulu Camii, Anadolu Türk mimarisinde çok destekli, ahşap çatılı eski tip cami tasarımının gelişmesi sonucunda ortaya çıkan ve 14. yüzyılın sonlarında Bursa Ulu Camii ile en olgun örneğini veren, bağımsız örtü unsurlarıyla donatılmış çok mekânlı cami tasarımının en erken uygulamalarından biri olarak kabul ediliyor.
Caminin harimi enine beş, derinliğine yedi tane olmak üzere toplam otuz beş adet değişken boyutlu, bağımsız örtü sistemine sahip. Bu mekân birimlerinin köşelerinde yükselen kesme taş pâyelere sivri kemerler oturuyor.
Taş payelere oturan kemerler, mihrabın önünde ve harimin ortasında kubbeleri, diğer yerlerde de çapraz tonozları taşıyor.
Harimin merkezindeki kubbenin altında mahfil niteliğinde bir seki meydana getirilmiş.
Harimin merkezindeki kubbenin içten görünüşü.
Niksar Ulu Camii harimi.
Cami harimindeki payeler, kemerler ve tonozlar.
Taş mihrap ve ahşap minber.
Ahşap minber.
Ahşap minber kanadı.
Caminin taş mihrabı taç kapısıyla aynı düzenlemeye sahip. Mihrap nişinin içinde ikinci bir niş bulunuyor.
Mihrap nişinin içindeki ikinci küçük niş.
Mihrap kavsarası.