Osmanlı Devleti’nin büyümesinin simgesi: Edirne Eski Cami

Yeni Şafak
Mustafa Cambaz
15:431/07/2016, Cuma
G: 1/07/2016, Cuma
Yeni Şafak

Edirne Ulu Camii olarak da bilinen yapı, şehrin Osmanlı'dan günümüze ulaşmış en eski abidevî eseridir. Fetret devrinde Anadolu'yu derleyip toparlaması nedeniyle tarihçiler tarafından ikinci kurucu olarak kabul edilen Çelebi Mehmet tarafından tamamlatıldığı için devletin büyümesinin simgesi olarak görülür.

Çok kubbeli ve çok ayaklı camiler grubundandır. Bursa Ulu Camii'ne benzer fakat teknik olarak ondan ileri olduğu kabul edilir. 1403'te Yıldırım Bayezid'in oğlu Emir Süleyman tarafından yapımına başlanmış, 1414'te yine Yıldırım Bayezid'in oğlu Çelebi Mehmet (1. Mehmet) zamanında bitirilmiş. Mimarı Konyalı Hacı Alaaddin, kalfası Ömer bin İbrahim'dir.



Edirne Eski Camii, Edirne'de duaların kabul edildiği dört yerden biri olarak biliniyor. Osmanlı padişahlarından 2. Ahmet ve 2. Mustafa'ya bu camide "Kılıç Kuşanma" törenleri yapılmış. Biri tek, öbürü çift şerefeli iki minaresi var. Sol taraftaki tek şerefeli özgün minaredir. Sağ tarafındaki iki şerefeli minare ise Sultan 2. Murat tarafından yaptırılmış. Camide harimi çevreleyen duvarlar çok kalın olmasına rağmen pencere sayısı az. Yapıyı örten dokuz kubbe, geniş ve sakin kemerler üzerine oturuyor ve her biri dört kalın ayak tarafından taşınıyor. Kubbe ve kemerleri taşıyan kalın kesitli ayaklar zemine öyle sağlam basıyor ki; bakanda sanki bu caminin bulunduğu yerde sonsuza kadar var olacakmış hissini uyandırıyor. Yapıda mimari formlar oldukça sade.



En göze çarpan yönü, Bursa Ulu Camii'nde olduğu gibi payelerle duvarlarında iri fakat çok estetik duran yazılar. Süsleme yönünden en önemli bölüm mermer minber. Düzenleme olarak tıpkı Bursa Ulu Camii'nin ahşap minberine benziyor. Kanatlarındaki motiflerle, güneş sistemi ve kâinat sembolize edilmiş. Değişik devirlerde tamir edilen cami son restorasyonunu 2008- 2011 yılları arasında gördü.



Edirne Eski Cami çok kubbeli ve çok ayaklı camiler grubundandır. Yapıyı dokuz kubbe örtüyor.

Caminin biri tek öbürü çift şerefeli iki minaresi var. Sol taraftaki tek şerefelisi asıl minaredir. Sağ tarafındaki iki şerefeli minare ise Sultan 2. Murad tarafından yaptırılmış.

Devletin büyümesinin simgesi ile mimaride olgunluğun simgesi yan yana.

Sultan 2. Murat tarafından yaptırılan iki şerefeli minare.

Caminin batı cephesinde çarşıya açılan kapısı.

Son cemaat yerine geçişi sağlayan tak şeklindeki kapı.

Son cemaat yeri.

Son cemaat yeri ve cümle kapısı.

Edirne Eski Camii'nde harimi çevreleyen duvarlar çok kalın olmasına rağmen pencere sayısı az. Yapıyı örten dokuz kubbe, geniş ve sakin kemerler üzerine oturuyor.

Edirne Eski Camii'ni örten dokuz kubbe, geniş ve sakin kemerler üzerine oturuyor. Kubbe ve kemerleri taşıyan kalın kesitli ayaklar zemine öyle sağlam basıyor ki, bakanda, sanki cami bulunduğu yerde sonsuza kadar var olacakmış hissini uyandırıyor.

Aydınlık fenerli kubbenin içten görünüşü.

Aydınlık fenerli kubbeden mihraba cami harimi.

Kubbe tromplarından biri.

Kuzeydeki ikinci kat duvarında yer alan süsleme.

Aydınlık fenerli kubbenin olduğu kuzey cephesi.

Edirne Eski Camii'nde mimari formlar oldukça sade. En göze çarpan yönü, Bursa Ulu Camii'nde olduğu gibi payelerle duvarlarında iri fakat çok estetik duran yazılar.

Edirne Eski Camii'nde de Bursa Ulu Camii'nde olduğu gibi payelerle duvarlarında iri fakat çok estetik duran yazılar var.

Camiyi örten dokuz kubbenin her birini, dört kalın ayak taşıyor. Yapı, Bursa Ulu Camii'ne benzemesine rağmen teknik olarak daha ileri.

Camiyi örten kubbelerden biri.

Camiyi örten kubbelerden biri.

Camiyi örten kubbelerden biri.

Camiyi örten kubbelerden biri.

Camiyi örten kubbelerden biri.

Kubbe eteğinden detay.

Kubbeye geçişi sağlayan Türk üçgenlerinden detay

Ahşap müezzin mahfili.

Ahşap müezzin mahfili.

Ahşap hünkâr mahfili.

Ahşap hünkâr mahfilinden detay.

Kâbe'den getirildiği rivayet edilen ve mihrabın sağında bulunan Kâbe Taşı, özel bir ziyaret noktasıdır. Bu taşın önünde iki rekât namaz kılanların duaları kabul edilir şeklinde bir inanç yaygın.

Caminin mermer mihrabı iç içe iki nişten oluşuyor.

Mihrap ve minber.

Caminin süsleme yönünden en önemli bölümü mermer minberi. Düzenleme olarak tıpkı Bursa Ulu Camii'nin ahşap minberine benziyor. Kanatlarındaki motiflerle, güneş sistemi ve kâinat sembolize edilmiş.

Mermer minber, düzenleme olarak tıpkı Bursa Ulu Camii'nin ahşap minberine benziyor. Batı kanadındaki motiflerle, güneş sistemi ve kâinat sembolize edilmiş.

Minberin batı kanadındaki motiflerle güneş sistemi sembolize edilmiş.

Edirne Eski Camii minberi düzenleme olarak Bursa Ulu Camii'nin ahşap minberine benziyor. Batı kanadındaki motiflerle güneş sistemi sembolize edilmiş.

Minberden detay.

Minber kanadından detay.

Minber kanadından detay.

Minber kanadından detay.

Minber kanadından detay.

#Edirne Ulu Camii
#Çelebi Mehmet
#Edirne Eski Cami

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.