Kara Kıta Afrika'da Ramazan

Yeni Şafak
08:007/06/2016, Salı
G: 7/06/2016, Salı
Diğer
Unutulan kıta Afrika'da Ramazan ayı buruk bir şekilde karşılandı.
Unutulan kıta Afrika'da Ramazan ayı buruk bir şekilde karşılandı.

Rahmet ve bereket ayı olarak adlandırılan Ramazan ayı Afrika'da yoğun sıcaklarla başladı.

Dünyanın en büyük yüzölçümü ve nüfus yoğunluğuna sahip kıtası olan Afrika kıtasında, Ramazan ayı farklı bir halde karşılanıyor. Etnik, kültür ve dil olarak çok büyük bir çeşitliliğe sahip olan Afrika'da en uzun oruç 16 saat 41 dakika ile Cezayir'de, en kısa oruç ise 12 saat 30 dakika ile Komor Adaları'nda tutulacak.



İslam alemi için "on bir ayın sultanı" olarak kabul edilen Ramazan ayı bu yıl Haziran sıcaklarıyla başladı. Bu sıcak havalara rağmen Afrikalı Müslümanlar ibadetlerini yerine getirmeye çalışıyor.

Bir yandan BM, Türkiye ve çeşitli örgütlerden yardım alarak orucunu tutmaya çalışan Afrikalı Müslümanlar, sıcaklıkların en çok hissedildiği kıtada dini vazifelerini yerine getirmeye çalışıyor. Tabi bu dini vazifelerini yerine getirirken gelen yardımlar onları ayakta tutuyor.

Yüzyıllar boyu Avrupa kıtası tarafından yiyecek deposu olarak görülen Afrika kıtası, 1960'lı yıllara kadar gerek yeraltı gerekse yerüstü zenginliklerinin sonu gelene kadar sömürüldü. Ta ki Afrika'nın elinde bir şey kalmayana kadar. Bunun yanında küresel iklim bozuklukları da kıtayı en yoğun şekilde etkileyince Afrika insanı çaresiz bir şekilde ortada kaldı.

Kıtada yerel sömürülmenin kolaylaşabilmesi içinde etnik çatışmalar ortaya atıldı. Bu çatışmalar kanlı ve insafsız şekilde gerçekleştirildi. Bu etkenlerin çoğu zamanla Afrika kıtasına göçü getirdi. Geride kalan milyonlarca çocuk ölümle karşı karşıya bırakıldı.


Bereket ve rahmet ayı olarak adlandırılan Ramazan ayında bu yoksul kıta'da topluma küsen ve gönülleri kazanılması gereken milyonlarca insan bulunuyor. Bugün yapılan yardımlar ise onların hayata tutunmasını sağlıyor.



“Komşusu aç iken tok yatan bizden değildir.” hadis-i şerifinin bu mübarek ayda hatırlanması gerekiyor. Toplumun çeşitli kesimlerine ancak bu şekilde yardım götürülebilir.


Bu arada sahraaltı Afrika ülkelerinden Mali'nin başkenti Bamako'da Müslümanlar 14 saat 15 dakika, Nijer'in başkenti Niamey'de 14 saat 12 dakika, Burkina Faso'nun başkenti Vagadugu'da 13 saat 54 dakika, Çad'ın başkenti Encemine'de ise 14 saate yakın oruç tutacak. Müslüman nüfusun çoğunlukta olduğu Nijerya'nın başkenti Abuja'da oruç 13 saat 57 dakika sürecek. Komor Adaları'nın başkenti Moroni ise 12 saat 30 dakika ile Afrika'da en kısa oruç tutulan başkent olacak.

Kuzey Afrika ülkelerinden Cezayir'in başkenti Cezayir'de Müslümanlar ramazan ayının ilk gününde 16 saat 41 dakika oruç tutacak. Oruç Mısır'ın başkenti Kahire'de 15 saat 51 dakika, Sudan'ın başkenti Hartum'da 15 saat 37 dakika, Fas'ın başkenti Rabat'ta 16 saat 16 dakika, Moritanya'nın başkenti Nuakşot'ta 14 saat 38 dakika, Tunus'un başkenti Tunus'ta ise 16 saat 30 dakika sürecek. Dayanışmanın en yüksek olması gereken bu zamanlarda herkes iftarını açmadan önce çevresine bakmalı ve aç olan biriyle sofrasını paylaşmalıdır. Zaten bu ayı manalı yapanda paylaşmak ve yardımlaşmaktır. Umarız Ramazan-ı şerif tüm insanlığın birlikte huzur, barış ve mutlulukla geçirdiği bir ay olur.

#Afrika
#Ramazan
#Kara kıta