İslâm alemi bu akşam ilk teravih ve ilk sahurla Ramazan’a başlayacak. İstanbul’da 04:09’da oruç başlarken ilk iftar yarın 20.12’de yapılacak. İmsak vakti Ankara’da 03.58’te girerken iftar 19.54’te. İzmir’de ise imsak 04.28, iftar 20.14’te
On bir ayın sultanı huzur ve bereket ayı Ramazan’ı coşkuyla karşılıyoruz. İlk teravih namazı bu akşam kılınacak. Müslümanlar için büyük öneme sahip olan üç aylardan Ramazan’ın ilk orucu için bu gece sahura kalkılacak. İstanbul’da sahur vakti saat 04.09’da bitip oruç başlarken ilk iftar yarın saat 20.12’de yapılacak. İmsak vakti Ankara’da saat 03.58’de girerken iftar saat 19.54’te yapılacak. İzmir’de ise imsak saat 04.28, iftar saat 20.14’te gerçekleşecek.
İLK İFTAR HAKKARİ'DE SON İFTAR EDİRNE'DE AÇILACAK
Ramazan ayı bu sene 29 gün sürecek. Türkiye genelinde Ramazan’ın birinci günü ilk imsak Ardahan ve Iğdır'da saat 03.13'te yaşanacak. İlk iftar ise saat 19.06'da Hakkari'de açılacak. Ramazan’ın ilk günü son imsak Muğla ve İzmir'de 04.28'de başlayacak ve son iftar saat 20.23'te Edirne'de açılacak. Ramazan’ın birinci günü için Sinoplu vatandaşlar 16 saat 10 dakika oruçlu kalarak en uzun orucu, Hatay ise 15 saat 33 dakikayla en kısa orucu tutacak.
EN UZUN ORUÇ 18 SAAT 57 DAKİKA
Ramazan’ın son günü ise ilk imsak yine Ardahan'da 02.35'te, son imsak Muğla'da 03.57'de başlayacak. İlk iftar Hakkari'de 19.28'de, son iftar ise Edirne'de 20.50'de yapılacak. Ramazan’ın son günü Sinop'ta 17 saat 18 dakika oruç müddetiyle yine en uzun oruç tutulacak. Hatay ise 16 saat 24 dakikayla en kısa orucu tutacak. Dünya genelinde ise Ramazan ayının ilk günü Gabon'un Libreville şehrinde 13 saat 29 dakika, kuzeyde Norveç'in Tromso şehrinde ise 18 saat 57 oruç tutulacak.
- Asırlık camilerde Ramazan coşkusu
- Karabük’ün tarihi konaklarıyla ünlü, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde bulunan Safranbolu ilçesi, yüzyıllardır vakit ve teravih namazlarına ev sahipliği yapan, kimi zaman inşa edildiği dönemin ihtişamını kimi zaman da sadeliğini yansıtan, ilginç yapılış öyküleri ve mimarileriyle dikkati çeken asırlık camileri ile bu yıl da Ramazan ayında ibadet edecek Müslümanlara hizmet verecek. Karabük Valisi Fuat Gürel, “Ahşap ya da taş ağırlıklı yapılmış, farklı mimari özelliklere sahip koruma altında 32 cami bulunuyor” dedi.
İmsak vakti girdiği an oruç başlar
Ramazan ayında sabah ezanının okunmasının öne çekilmesi nedeniyle oruç süresinin uzamasına yönelik sorular geldiğine işaret eden Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Astronomu Hümeyra Nur İşlek, şunları anlattı: “Oruca başlama zamanı imsak vaktiyle başlar, akşam ezanıyla sona erer. Ramazan harici dönemde güneşe daha yakın olarak sabah ezanı okutulup sabah namazı kıldırılıyor. Fakat Ramazan harici dönemde dahi oruç tutulsa imsak vaktiyle oruca başlanması gerekiyor. Ramazan ayında insanlar gece sahura kalkıp ayakta oldukları için imsak vaktiyle sabah namazının vakti de girdiği için ezanlar imsak vaktine çekilmekte. Bunun zamanın öne çekilmesi veya kısaltılması gibi bir durumu söz konusu değil.”
Sağlıklı bir Ramazan için 9 kural
- Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Öz, Ramazan ayını sağlıklı geçirmek için dikkat edilmesi gereken 9 önemli noktayı şöyle anlattı:
- MUTLAKA SAHURA KALKIN:Açlık metabolizma hızını yavaşlatır. Sahura kalkmadan oruç tutulduğunda metabolizma hızı iyice yavaşlar. Ramazan’da kilo alan kişiler genelde sahura kalkmayanlardır.
- ANA YEMEK İÇİN BEKLEYİN:Ana yemek için bir süre beklemek gerek. Hafif bir çorba sonrasında 15 dk. bekledikten sonra ana yemeğe geçmek sofradan çok daha rahat kalkılmasına yardımcı oluyor.
- TATLI YERİNE MEYVE:Tatlı yerine mevsim meyveleri tercih edilmeli. Meyve yetmez diyenler, en hafif tatlılardan olan dondurma yiyebilir, sütlü tatlı tercih edebilir.
- 10-12 BARDAK SU:Oruçlu geçen süre uzadıkça vücut da susuz kalır. Bunu önlemenin yolu ise iftarla sahur arasında 10-12 bardak su içmek.
- KALORİLİ KAHVALTILIKLARA YÖNELMEYİN:Kalorili kahvaltılıklar yerine salatalık, domates, biber ve maydanoz, dereotu, tere, roka gibi lif oranı yüksek besinler yiyin. Tok tutan yumurtayı ihmal etmeyin.
- ÇAY VE KAHVENİN YANINDA SU İÇİN:Kahve ve çay vücuttan su atımını hızlandırır. Vücudun susuz kalmasına neden olabilir. Tansiyon sorunu olmayan kişiler soda da tercih edilebilir.
- LİFLİ YİYECEKLERİ TERCİH EDİN:Uzun süre açlık kabızlığa neden olabiliyor. Lifli gıdalar tüketin. Kefir, probiyotik yoğurt, kuru kayısı, kuru incir ve armut tercih edin.
- SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNE YER AYIRIN:Protein kaynağı olan yoğurdu ve ayranı tüketebilirsiniz. Meyveli yoğurtla tatlı ihtiyacınızı da giderebilirsiniz.
- YÜRÜYÜN:Ramazan’da yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmak ve sindirimi rahatlatmak için iftardan sonra 20-25 dakika yürümeye çalışın.