İstanbul’da 225 camiyi itikaf için ayırdıklarını söyleyen İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, “Ramazan’da oruçla duygular derinleşiyor ve ufuk genişliyor. Teravih namazı, Kur’an tilaveti ve mukabeleyle yoğunluk oluşuyor. Bu durum son 10 günde itikafla tahkim edilmiş (kuvvetlenmiş) oluyor” dedi.
İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, itikafın Ramazan’ın son 10 gününde beş vakit namaz kılınan bir mabette Müslümanların yeme içme dahil bütün ihtiyaçlarını orada gördükleri ve ibadete yoğunlaştıkları atmosferin genel adı olduğunu belirtti. Yılmaz, bu ibadetin "Yalnız kalmak", "Rabbiyle baş başa kalmak", "Kendini ibadete vermek" anlamına geldiğini dile getirerek, "Bu ibadeti yapanlara da mutekif ya da akif denir. Dolayısıyla Ramazan’a münhasır olması Peygamberimizin uygulamasıyla alakalıdır. Peygamber Efendimiz, Medine döneminde Ramazan ayı boyunca son Ramazanı dahil mescitte istirahat etmiştir. Hücresine ve evine geçmemiştir. Burada daha çok Kur'an, tefekkür, tezekkür ve sohbetle meşgul olmuştur. Müslümanlar da onun bu tavsiyesine ve uygulamasından yola çıkarak Ramazan’ın son 10 gününde itikafa girer. Bu yıl İstanbul'da 225 camimizi bu işe ayırdık" dedi.
İTİKAFIN GENÇKEN YAPILMASI DAHA LEZZETLİ
Kentlerde hayatın çok hızlı aktığını ve uyarıcıların fazla olduğuna işaret eden Yılmaz şöyle konuştu: "Özellikle yanımızda taşıdığımız telefonlar ve sosyal medya bizi çevremizden habersiz hale getiriyor. Yanımızda yolculuk edenin bile farkında olmadan onunla meşgul oluyoruz. Evimizde çoluk çocukla meşgul olmayacak kadar gafil duruma düşüyoruz." Prof. Dr. Yılmaz, oysa insanoğlundan istenilenin kendinin, Rabbi'nin ve çevresinin farkında olması olduğunu belirterek, "İtikafın bu manada bize önce kendimizi hatırlatacağını düşünüyorum" dedi. Yılmaz, gençlere de itikafa girmeleri tavsiyesinde bulunarak, şunları söyledi: "Şüphesiz bütün ibadetler gibi orucun da namazın da itikafın da gençken yapılması insana daha haz ve lezzet kazandırır. Yaşlıların, zaten pek çok şey kendilerinden geçtiği için ibadette hazzı yakalamaları daha zordur. İbadetlerin aynı zamanda bizim kimliğimizi inşa etmelerinde rolü vardır."