Oruç huzur veriyor

İha
00:0022/09/2006, Cuma
G: 22/09/2006, Cuma
Yeni Şafak
Oruç huzur veriyor
Oruç huzur veriyor

Psikolog Ceyda Subaşı, Ramazan ayında oruç tutarak bir ibadeti yerine getirme mutluluğunun gerginlikleri, huzursuzlukları ve stresi yok ettiğini belirtti.

Psikolog Ceyda Subaşı, Ramazan ayının bu yıl sonbahara denk geldiğini, bu nedenle kişilerde zaman kavramının oturmasının zaman alacağını belirterek, Ramazan ayının ilk günlerinde değişken ruh haline, isteksizliğe ve depresyona karşı önlem almak gerektiğini söyledi. Ramazan'da oruç tutmanın yaşantının zorluklarıyla birleştiğinde kişi üzerinde baskı veya stres yaratabileceğini ifade eden Subaşı, "Oysa din ve inançlar kişiyi baskılamak yerine doğru şekilde bakıldığında rahatlamasına yardımcı olacaktır. Birçok psikolojik rahatsızlığın aşılması olumlu inanç ve güven duygusuyla daha kolay gerçekleşmektedir. Olaylara bakış açımızı değiştirmek, üzerimizdeki baskıyı azaltacaktır. Her insanın güven ve inanmaya ihtiyacı vardır" dedi.

Birçok dinin temelinde de ibadet, dua etmek veya oruç tutmak gibi değişebilen eylemlerin aslında bireyin kendi içinde bir yolculuk olduğunu ifade eden Subaşı, şöyle devam etti:

"Yaşantınızın son dönemlerini, hayattan beklentilerinizi, üzüntülerinizi, içinizde bastırdığınız her şeyin içinizi dinlediğiniz anlarda su yüzüne çıktığını gözlemleyebilirsiniz. İnsanın kendi kendiyle kaldığı anlarda da gelişir bu durum. Dua edilen zamanlar, oruç gibi bir görevin yerine getirilmesi, kişinin güven duygusunu destekleyen Allah inancı, hepsi bir araya geldiğinde Ramazan ayı içsel bir terapi olarak da değerlendirilebilir kişi tarafından. Orucun faydaları sadece bedenimizle ilgili değildir. Onun ruhumuzda ve sinir sistemi üzerindeki olumlu etkileri ve bu ibadetten oruçlunun duyduğu iç huzuru, pek çok manevi rahatsızlığı tedavi ederek kişiye güçlü bir moral kazandırır."

Oruç tutanlarda sinir sisteminin tam bir rahatlama içinde olduğunu vurgulayan Subaşı, "Bir ibadeti yerine getirme mutluluğu gerginliklerin, huzursuzlukların hemen hemen tümünü yok eder. Günümüzün en önemli iç sorunlarından olan stresler böylece büyük ölçüde kalkar" diye konuştu.

Ramazan ayını kişinin hem sağlık ve bedensel şikayetlerini gözden geçirip bedenini dinlendirmesi hem de ruhsal anlamda kendi iç sesini dinlemesi olarak görebileceğini söyleyen Subaşı, "Psikolojik rahatsızlıklar yaşayan birçok kişinin tedavi sürecinin içerisindeyken, bir süre sonra dini inançlarına ağırlık vermesi, namaz kılması, dua etmesi sıklıkla gözlenebilen bir durumdur. İnanç ve düşünceler, içsel huzurumuzun anahtarı olarak düşünülebilir. Bu nedenle Ramazan ayını, streste artış, hava değişimi, depresif ruh haliyle birlikte düşünüp üzerimizdeki baskıyı arttırmak yerine, içsel bir huzur sağlama olarak da değerlendirmenin kimseye zararı olmayacaktır" şeklinde konuştu.