İşi gereği sürekli farklı ülkelere seyahat eden kişiler için büyük önem taşıyan pasaport, belli kriterler karşılandığında başvuru yapılarak alınabilmektedir. Vatandaşlar pasaport başvurusunun nasıl yapıldığı hakkında araştırmalarda bulunuyor. İşte detaylar.
Sayfaya giriş yaptıktan sonra pasaport türü ve pasaportun alınacağı yer seçilir.
Bu noktada kişisel bilgilerin doğru ve tam olarak girilmesi zorunludur.
Randevu oluştuktan sonra verilen tarihte istenen belgeler tamamlanmış bir şekilde kuruma gidilerek pasaport işlemleri tamamlanır.
Pasaport randevusu telefon üzerinden de alınabilir. ALO 199 Vatandaş İşleri Genel Müdürlüğü üzerinden randevu tarihi belirlenebilir.
Pasaport çıkarmak için öncelikle resmi internet adresinden randevu almanız gerekmektedir. Randevuyu aldıktan sonra emniyet müdürlüğünden acil başvuru formu doldurmalısınız.
• Umuma Mahsus Pasaport (bordo renkte)
• Hususi Damgalı Pasaport (yeşil renkte)
• Hizmet Damgalı Pasaport (gri renkte)
• Diplomatik Pasaport (siyah renkte) (Dışişleri Bakanlığınca verilmektedir)
• Geçici Pasaport (Pembe renkte) (Dış Temsilciliklerce verilmektedir)
• Yabancılara Mahsus Pasaport (Göç İdaresi Genel Müdürlüğünce verilmektedir) olmak üzere 6 tip pasaport bulunmaktadır.
Türk vatandaşlarının ülkemize veya yerleşik olduğu ülkeye dönüşlerinde kullanılmak amacıyla dış temsilciliklerce bir defaya mahsus düzenlenen pasaporttur.
Bir kişi en fazla iki geçerli pasaport alabilmektedir.
"Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) Makinede Okunabilir Seyahat Belgeleri Standartları (MRTD)" ve eklerine uygun olarak son altı ay içerisinde yüz tamamen görünür şekilde ön cepheden çekilmiş, 50mmx60mm ebatlarında, gözler, alın, yüz, çenenin açık olduğu ve renkli cam ya da güneş gözlüğü kullanılmayan yüz biyometrisinin tespit edilebildiği fotoğraflar kabul edilmektedir. Fotokopi, bilgisayarda çoğaltılan veya biyometrik olmayan fotoğraflar kabul edilmemektedir.