14 Mayıs 2023 Pazar günü oy verme işlemi saat 08.00'de başlayıp saat 17.00'de sona erecek. Seçim günü bütün yayınlar, saat 21.00’den sonra serbest olacak, ancak YSK tarafından gerek görülmesi halinde saat 21.00’den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verilebilecek.
Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener, seçimlerin şu ana kadar sıkıntısız bir şekilde devam ettiğini, seçimlerin 14 Mayıs'taki seçimlere göre sonuçların daha erkenden sonuçlanabileceğini kaydetti. Yener seçim yasağının erkenden kaldırılıp kaldırılmaması için ise kurulun kararı sonrası karar verileceğini ifade etti.
18 yaşı doldurmayan kişiler,
Mahkeme kararı ile kesinleştirilmiş şekilde kısıtı buluna kişiler,
Silah altındaki kıta çavuşları, onbaşı ve erleri oy kullanması yasaktır. Bazı durumlarda çeşitli nedenlerle izin alıp evinde olan silah altındaki kişiler de oy kullanamaz.
Asker olmak için askeri okullarda eğitim alan öğrenciler,
Ceza infaz kurumlarında bulunan hüküm giymiş kişiler de oy kullanamaz.
Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti), Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Büyük Birlik Partisi (BBP) ve Yeniden Refah Partisi'nin "Cumhur İttifakı" adıyla seçime girmesine ilişkin protokol 24 Mart'ta YSK'ye sunuldu. İttifaka mensup 4 parti kendi logosuyla seçime girecek. Ancak Cumhur İttifakı'na destek veren HÜDA PAR, seçime AK Parti listelerinden gireceğini açıkladı.
Cumhur İttifakı'nın adayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dır.
11 Mart 2023'te kurulan ve Zafer Partisi, Adalet Partisi, Ülkem Partisi ile Türkiye İttifakı Partisinden oluşan bir seçim ittifakıdır.
ATA İttifakı’nın adayı Sinan Oğan’dır.
"Millet İttifakı"nı oluşturan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İYİ Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA Partisi) ve Demokrat Parti'nin seçim ittifakına ilişkin protokolü ise 22 Mart'ta YSK'ye teslim edildi.
Millet İttifakı, daha önce anlaştıkları üzere CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu Cumhurbaşkanı adayı olarak gösterdi.
Kayseri ilinin ilçelerinden biri olan Özvatan, Anadolu’nun tarihî yerleşim yerlerinden biri olarak bilinmektedir. Kayseri Özvatan ilçesi, tarihi İpek Yolu güzergahı üzerinde yer alan bir yerleşim bölgesidir. İpek Yolu üzerinde yer alması nedeniyle tarih boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. İlçe, Osmanlı Devleti döneminde Develi ilçesi sınırları içerisinde yer almaktaydı. Cumhuriyet döneminde ise Develi ilçesinden ayrılarak, Özvatan adıyla ilçe statüsü kazanmıştır.
Özvatan ilçesi, Kayseri il merkezine 70 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. İlçenin yüzölçümü 453 km²'dir. Yerleşim yeri, doğusunda Develi, güneydoğusunda Tomarza, güneyinde Yeşilhisar, batısında İncesu, kuzeyinde Yahyalı ilçeleri ile komşudur. İlçenin toprakları genel olarak dağlık ve engebeli bir yapıya sahiptir. İlçe topraklarının yarısından fazlası ormanlarla kaplıdır. Ayrıca, ilçenin güneyinde Zamantı Nehri, kuzeyinde ise Tuzla Gölü bulunmaktadır. Mahalleler:
Özvatan ilçesi, 14 mahalleden oluşmaktadır. Bu mahalleler şunlardır:
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2021 verilerine göre, Özvatan ilçesi toplam nüfusu 4.686'dır. İlçe nüfusunun yaklaşık %70'i kırsal alanlarda yaşamaktadır.