
Vidalı kompresör çalışma prensibi, havayı sıkıştırarak basınçlı hale getiren pozitif deplasmanlı makinelerden biridir. İç içe geçmiş bir çift rotor (erkek ve dişi) senkronize şekilde dönerek havayı emer, dişler arasında hapsedip sıkıştırır ve basınçlı havayı çıkış portuna iletir. Rotorların dönüşüyle oluşan vakum, havayı kompresörün girişinden çeker ve rotorlar arasındaki boşluğu daraltarak sıkıştırma işlemini gerçekleştirir. Bu süreçte ortaya çıkan ısı, genellikle yağ püskürtme veya soğutma sistemleriyle kontrol edilir. Peki vidalı kompresör özellikleri, modelleri, avantajları ve dezavantajları nelerdir? Pistonlu kompresör mü vidalı kompresör mü tercih edilmeli?
Vidalı kompresör, yüksek basınçlı hava elde etmek üzere tasarlanan iş ekipmanıdır. Hava kompresörü kategorisinde yer alan, iki tip (Vidalı/Pistonlu) kompresörden biridir. Yüksek miktarda basınç ve yoğun miktarda hava ya da gaz gereksinimlerini karşılar. Aynı zamanda aşırı yük altında, zorlu ortam ve iş koşullarında faaliyet göstermek üzere üretilen motorlu makinelerdir. İki rotor kullanarak havayı sıkıştırır ve gerekli basıncı sağlar.
Pozitif deplasmanlı bir diğer hava kompresörü türü ise pistonlu kompresör modelleridir. Silindire çektiği havayı piston yardımıyla sıkıştırarak çalışan mekanizmalara, pistonlu kompresör denir. Kısa süreli ve yoğun hava ihtiyacı duyulan faaliyetler için elverişlidir.
Vidalı Kompresör Nasıl Çalışır?
Vidalı kompresör sistemlerinin pozitif deplasmanlı olması, havanın sıkıştırılarak basınçlandığı anlamına gelir. Vidalı kompresör, iç içe geçerek dönen bir çift rotor dişlisi ile çalışır. Biri erkek, diğeri ise dişi özelliğe sahip olan rotor çifti, senkronize (Birbirlerine karşı zıt) dönme hareketi gerçekleştirir. Sürekli, hızlı ve sistematik (Eş zamanlı) dönüş hareketi, rotorlar ile muhafazalar arasındaki boşluğu azaltarak, havayı/gazı vakumlama teknolojisiyle kompresörün tankına çeker ve sıkıştırır. Muhafazalar, kompresörün iç aksamında yer alan, diğer bağlantı elemanlarından ve parçalardan meydana gelir.
Vidalı kompresör mekanizması; havayı bir yay gibi deposunda sıkışarak biriktirir. Yoğun miktardaki havayı, basınçlı hâle getirerek yüksek oranda tazyikli olacak şekilde çıkışa hazır pozisyona getirir. Bu sayede hava ya da diğer çeşitli gazlar, atmosfer basıncına kıyasla daha yüksek bir basınçla tanka hapsedilir. İhtiyaç duyulduğunda kullanıma hazır duruma gelir. Basınçlı hava; rotorun dönmesi, vakumlama, sıkışma devam ettikçe, çıkış yönüne doğru yer değiştirir.
- Motorunun hareketi, mekanizmanın içerisindeki “Tahrik elemanı” denilen bağlantı parçası aracılığıyla vida grubuna aktarılır.
- Rotor çifti (Vida grubu) eş zamanlı ve senkronize dönme hareketi gerçekleştirerek, kompresörün emiş valfi bölümünde vakum oluşturur.
- Açığa çıkan kuvvetli çekiş gücü sayesinde hava emilimi gerçekleşir.
- Çekilen hava, filtreler yardımıyla temizlenir.
- Ardından, vida grubu boşluklarından geçerek, çıkış bölümüne doğru yönelir.
- Hareket ederek yer değiştiren ve kompresörden çıkış (Pompa) kısmına ilerleyen havada, hacim değişikliğine bağlı bir basınç ve sıcaklık yükselmesi meydana gelir.
- Yükselen ısı seviyesi, vida grubuna yağ püskürtülerek düşürülebilir.
Vidalı kompresör modellerinin çalışma prensibi ve işleyiş döngüsü, genel hatları ile maddeleme detaylarında belirtildiği gibidir.
Vidalı Kompresör Modelleri
Vidalı kompresör modelleri, başlıca iki ana gruba ayrılır. Yağlı ve yağsız vidalı kompresör modelleri, sıklıkla tercih edilen ürünlerdir. Bu iki temel modele ek olarak sunulan çeşitli teknolojiler de mevcuttur. Kullanıcılardan yoğun rağbet gören diğer iki seçenek ise “Sabit hızlı ve değişken hızlı ünite modelleri” adı altında sınıflandırılır. Vidalı kompresör modellerine ait detaylı bilgileri, sizin için derlediğimiz başlıklardan kolayca ulaşabilirsiniz.
Yağsız kompresör modelleri, adından da anlaşılacağı üzere, yağa ihtiyaç duymadan çalışır. Modern ve gelişmiş özellikli tasarım çeşitliliğine sahiptir. Yüksek hızlı teknolojileri ile öne çıkar. Asimetrik vida profilleri sayesinde içerideki kaçağı azaltarak, maksimum seviyede enerji verimliliği sağlar. Yağsız kompresörler, hava saflığının büyük öneme sahip olduğu gıda, ilaç ve içecek sektörlerinde sıkça tercih edilir.
Yağ akışlı kompresörler olarak tanınan basınçlı hava üreticisinin asıl ismi, yağ enjeksiyonlu kompresördür. Üstün teknolojili elementlerin entegrasyonu ile geliştirilen yağlı kompresör modelleri, faaliyetlerini, yüksek basınçla gerçekleştirmek isteyenler için üretilir. Sürekli çalışma performansına, düşük yağ tüketimine ve uzun vadede minimum kapasite kaybına karşın tercih edilir.
Sabit hızlı kompresör modelleri, tek bir basınç ayarına sahiptir. Basınç değeri değiştirilemediği için kapasitesine uygun belirli bir ayarda kullanılabilir. CNC ve torna tezgâhları gibi sabit hıza sahip basınçlı hava gerektiren uygulamalar için idealdir.
Operasyonel işlemlere göre artan basınçlı hava gereksinimi karşılamak için tasarlanır. Faaliyete uygun yüksek debi değerini sağlayarak çalışırken, yavaş işlemlerdeki talebe göre debiyi otomatik azaltır ve sadece ihtiyaç duyulan basıncı açığa çıkarır. Basınçlı hava kullanımının dalgalı olduğu operasyonlara elverişli teknolojisi sayesinde ileri seviyede enerji verimliliği sağlar.
Vidalı Kompresör Nerelerde Kullanılır?
Sektörel gereksinimler yönünden yaygın kullanım alanına sahip vidalı hava kompresörü, birçok işletmenin temel iş ekipmanını oluşturur. Vardiyalı ya da tam zamanlı çalışan endüstri proseslerinin ve ağır sanayi işletmelerinin olmazsa olmazıdır.
Vidalı kompresör modellerini, çalışma sahasında sıklıkla tercih eden sektörler şunlardır:
Aynı zamanda kompresörler; pet şişe dolum tesisleri, askeri uygulamalar, tersaneler, hastaneler, madenler gibi operasyonel farklılık gösteren pek çok faaliyette kullanılır. Tekstil sektörüne odaklı çözümler sunmak amacıyla geliştirilen basınçlı hava sistemleri de giyim sanayinin taleplerini karşılama konusunda ayrı bir öneme sahiptir.
Vidalı Kompresör Özellikleri Nelerdir?
- İleri teknoloji unsurlarını barındırır.
- Global kalite standartlarını taşır.
- Gelişmiş performans özellikleri ile donatılır.
- Değişen tank büyüklükleri ile etkili hava depolama kapasitesine sahiptir.
- Sağlam yapıları ve dayanıklı tasarımları sayesinde uzun ömürlüdür.
- Güvenlik sistemleri ileri seviyededir.
- Kompakt tasarımları ile öne çıkarak konforlu kullanım olanağı sunar.
Kullanım alanına, amacına ve beklentilere cevap veren zengin ürün seçkisindeki kompresör modelleri ile ilgili özelliklere, içeriğin devamından ulaşabilirsiniz.
Yağsız kompresör sistemleri, yağlama ya da soğutma işlemlerinde, yağa gereksinim duymayan mekanizmaya sahiptir. Ortam ve hava koşullarına bağlı olarak ara soğutucu mekanizmalar ile birlikte kullanılır. Tamamıyla yağdan arınmış (Temiz) bir basınçlı hava sağlar. Bu nedenle, yüksek saflığa sahip basınçlı hava uygulamaları için tercih edilir. Güçlü basınç elde etmek için bar değerinin yükseltilmesi gereken durumlarda, sıkıştırma işlemini birkaç kademeli olacak şekilde yapar. Ayrıca kademe geçişlerini soğutarak gerçekleştirir.
Yağlı vidalı kompresör teknolojilerinde bulunan yağ, rotoru tamamen sarar. Mekanizmanın sağlıklı çalışması için uygun yağlama yaparak, ısının homojen dağıtır. Bu sayede çalışırken kompresörün hararet yapmasını önler. Her ne kadar yağı havadan ayrıştırmaya yarayan filtrelere sahip olsa da temiz (Yağsız) basınçlı hava ihtiyacı bulunan faaliyetlerde kullanıma elverişli değildir. Uygulamalar sırasında kimi zaman 14 kimi zaman da 17 bar değerine ulaşan sıkıştırma kademesi, basınç vermek için yeterli gelse bile, enerji verimliliğini düşürür.
Sabit hızlı kompresörler, hiç ara vermeden %100 kapasite ile çalıştırıldığında oldukça verimlidir. Hava üretilmediği zamanlarda bile basınçlı hava çıkışında artış ya da azalma söz konusu değildir. Bu nedenle motor durana kadar çalışmayı sürdürür. Bu süreçte enerji harcamayı sürdürür.
Değişken Hızlı Ünite Kompresör Özellikleri
Değişken hızlı ünite kompresör tipi, anlık ihtiyaca göre çalışma hızını ayarlar. Bu sayede farklı basınç aralıklarında ve debi oranlarında, hava üretimi karşılayacak niteliklere sahiptir. Modeller, değişken hızlı ünite olarak adlandırılan, VSD teknolojisi entegre edilir. Geliştirilen bu özel teknolojisi ile invertör sistemini temsil eder. İş akışında yavaşlama gerektiği, üretimin azaldığı, vardiya ya da nöbet değişimi uygulayan faaliyet ortamları için alternatif çözümler sunar. Sabit hızlı kompresörlere kıyasla hem elektrik hem de maliyet tasarrufu açısından etkilidir.
Vidalı Kompresör mü Pistonlu Kompresör mü Avantajlı?
Vidalı hava kompresörleri, basınçlı havanın yüksekliğine ve kesintisiz çıkışına ihtiyaç duyan işletmeler için elverişliyken; pistonlu kompresörler genellikle fazla ve yüksek miktarda basınçlı hava talebi olmayan iş ortamları için idealdir.
Vidalı ve pistonlu kompresörlerin avantajları ile dezavantajları şöyle sıralanabilir:
Vidalı Kompresör Avantajları:
- 7/24 kesintisiz çalışma periyoduna uygun,
- %100 çalışma döngüsüne elverişli,
- Büyük ölçekli işletmelerin faaliyet yoğunluğunu karşılama potansiyeli,
- Ağır yük endüstrisinde etkili performans,
- Sürekli uygulamalar sırasında enerji verimliliği,
- Daha az hareketli parça nedeniyle minimum aşınma ve yıpranma,
- Az yağ tüketimi ve kirletici madde çıkışı,
- Daha düşük sesle çalışma şeklindedir.
Pistonlu Kompresör Avantajları:
- Küçük ölçekli işletmelerin aralıklı uygulamaları için elverişli,
- Düşük maliyet,
- Basit tasarım ve pratik kullanım rahatlığı,
- Daha az bakım giderleri,
- İhtiyaca cevap veren etkili basınç değerleri, olarak listelenebilir.
Vidalı Kompresör Dezavantajları:
- Başlangıç maliyetinde artış,
- Bilgi, beceri ve itina gerektiren detaylı bakım işlemleri,
- Bakım, arıza durumlarında teknisyen çalıştırma ya da yetkili kompresör servisine başvurma ihtiyacı,
- Düşük kapasiteli uygulamalar için elverişsiz, olması gibi unsurlardır.
Pistonlu Kompresör Dezavantajları:
- Hareketli parça fazlalığına bağlı artan bakım gereksinimleri,
- Sürekli kullanım ihtiyacının artması nedeniyle verimlilikte azalma,
- Aşırı ısınma ve arıza risklerine karşın %60 çalışma döngüsü, %40 dinlenme ve soğuma için bekleme süresi,
- Devinimle birlikte artan titreşime bağlı, daha fazla gürültü çıkışı, sayılabilir.
Kriterleriniz, hedefleriniz ve maliyet hesaplarınız doğrultusunda, yukarıda listelenen avantajlı ve dezavantajlı yönleri değerlendirmeniz mümkündür. Pistonlu ya da vidalı kompresör modelleri arasından, ihtiyacınıza ve beklentilerinize hitap eden avantajlı seçimler yapabilirsiniz.
Merhaba, sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynak oluşturur. Lütfen diğer kullanıcılara ve farklı görüşlere saygı gösterin. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı dil kullanmayın.
İlk yorumu siz yapın.