Osmanlı'da hazineden sorumlu kişi kimdir? 2016 KPSS soruları

Yeni Şafak
10:0220/11/2016, Pazar
G: 20/11/2016, Pazar
Diğer

Osmanlı’da hazineden sorumlu olan kişi kimdir? KPSS sınavında bugün Osmanlı’dan da soru geldi. Adaylara bugün Osmanlı’da hazineden sorumlu olan kişi kimdir? Diye soruldu. İşte cevabı…

Osmanlı'da hazineden sorumlu olan kişi kimdir? sorusu soruldu. KPSS sınavı bugün gerçekleştirildi ve sınava yaklaşık olarak 3 buçuk milyon kişi katıldı. Adaylara Genel Kültür sorularının yanı sıra Tarih soruları da soruldu. Tarih sorularında Osmanlı'da hazineden sorumlu olan kişi kimdir? soruldu.



Osmanlı Hazinesinden sorumlu kişinin unvanı Defterdar'dır.


Defterdar

Defterdar, Osmanlı Devleti'nde maliye nazırına verilen addır. Defterdar aynı zamanda Divan-ı Hümayun üyesi idi. Ayrıca eyalet defterdarları vardı ve bunları maliye nazırından ayırma için mutlaka

eyalet defterdarı

ya da

nazır-ı emval

denilirdi. Cumhuriyet döneminde eyaletler kaldırılıp sancaklara önce vilayet sonra il ismi verilince, bunların başındaki en yüksek maliye görevlisine defterdar dendi. Bugün de defterdar kelimesi bu manada kullanılmaktadır.



Ne zaman kurulduğu bilinmemektedir. Bazı kaynaklara gore ilk "başdefterdar" I. Murat saltanat doneminde 1359-1360 döneminde görevlendirilen Mihalliç Kadısı "Çelebi bin Mehmet" idi. [[{I. Beyazid]] döneminde (1389-1402) ise şair Zahiri "başdefterdar" olarak belgelere geçmiştir.


Başdeftardar 14. yüzyıl ile 19. yüzyıl arasinda Osmanlı Devleti'nin en yüksek maliye görevlisi idi. Fatih'in kanunnamesine göre bașdefterdar padișahın malının vekili ve veziri-azam da nazırı idi. Devlet hazinesinin açılıp kapanmasi başdefterdar bulunmasıyla yapılırdı. "Başdefterdar" Divan-ı Hümayun üyesi idi. Başdefterdar 14. yüzyıl ile 19. yüzyıl dönemi protokolüne göre vezir ve kazasker rütbelerinden daha asagida ama Yeniçeri Ağası'nın üzerinde bulunmaktaydı.



14. yüzyılda başdefterdarlar ulema sınıfından kadılar ve müderrisler arasından seçilirdi. Sonları defterdarlık kendi iç eğitim sistemini de geliştirerek burada defterdar yetiştirmeye başladı. Bu eğitim sisteminin binası Topkapı Sarayındadır. Böylece defterdarlık bir hiyerarşik devlet görevi oldu ve defterdarlar hiyerarşisi içinde en üst defterdar seviyesi "başdefterdarlık" idi.



Defterdarlar mukataha adı verilen vergi birimleri ile maden ve tuzla türü işletmelerin elde ettiği gelirleri merkeze transfer etmek ve bunun muhasebesini yapmakla görevliydiler



#Osmanlı Devleti
#Defterdar
#Hazineden sorumlu olan kişi
Yorumlar

Merhaba, sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynak oluşturur. Lütfen diğer kullanıcılara ve farklı görüşlere saygı gösterin. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı dil kullanmayın.

Henüz yorum bulunmuyor

İlk yorumu siz yapın.

Kapat

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.